Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Bliźniaki dwujajowe

Polecane posty

Gość gość

Cześć wszystkim. Mam do was takie pytanie może któraś słyszała lub sama miała podobną sytuację. Jestem w 24 tygodniu ciąży. Na początku lekarz stwierdził bliźniaki dwujajowe .. na kolejnej wizycie wszystko ładnie pięknie 2 bijące serduszka a w 8 tygodniu niestety okazało się że jeden maluszek się nie rozwija serduszko przestało bić i po czasie maluch sam się wchłonął i została moja córeczka na którą z upragnieniem czekam :) zastanawiam się po prostu jaką mam szansę że kolejna ciąża też będzie blizniacza. Słyszałam że jak już raz się urodzi bliźniaki to jest większe prawdopodobieństwo że kolejna ciąża też może być podwójna no ale ja bądź co bądź bliźniaków nie urodzę .. nie wiem czy to ma jakieś znaczenie czy po prostu liczy się sam fakt że wyprodukowałam dwa jajeczka i w takową ciążę zaszłam .. marzę o dużej rodzinie i zawsze chciałam mieć bliźniaki :) może któraś z was wie coś więcej w tym temacie ?

Gość gość
Hej. Wiele Ci nie pomogę... Moja mama rodziła w 83 bliźniaki chłopczyk i dziewczynka w 85 roku dwie dziewczynki. Jesteśmy dwu jajowe czyli nie podobne do siebie. Różnie jest. Nie zawsze są bliźniaki. To Twoja pierwsza ciąża??? Moja koleżanka miała za drugin razem miała bliźniaki A jej mama w czwartek ciąży miała bliźniaki. Więc różnie bywa ....

Gość gość
Sporo jest takich dzieci, które miały rodzeństwo w łonie matki. To wychodzi na ustawieniach Hellingerowskich. Wiem, że nie o to pytałaś, lecz napiszę. Mów córeczce, jak już trochę podrośnie oczywiście, że miała (i ma) bliźniacze rodzeństwo. Tacy ludzie, nie wiedząc o tym, potrafią całe życie bardzo tęsknić, często robią wszystko "za dwóch". I gratulacje :)

Gość gość
Tak to moja pierwsza ciąża. Starałam się o nią ponad 2 lata. Nie brałam żadnych leków hormonalnych więc mój organizm sam zadecydował że będą dwojaczki .. jak już pisałam nie wyszło ale mam nadzieję że jeszcze się uda :) u mnie też miały być dwa różne dzieciaczki :)

Gość gość
Skoro pierwsza ciąża mnoga to i druga może byc

Gość gość
Z jednej strony się zastanawiam bo ciąża w tym momencie jest pojedyncza i urodzę jednego skarba :) ale może wystarczy to że jednak w taką ciążę zaszłam

Gość gość
Jest tu ktoś jeszcze kto coś wie o takich przypadkach ? :/

Gość gość
Moja znajoma też miała dwa razy bliźniaki ale nie wiem jak to jest jak zajdzie się w taką ciążę a urodzi tylko jedno w sensie nie wiem jakie jest prawdopodobieństwo kolejnej takiej ciąży

Gość gość
Halo dziewczyny no nie wierzę że jest was tak mało :(

Gość gość
A ja nie wierzę, że nie zapytasz lekarza. Na forum dla jaj można Ci napisać wszystko.

Gość gość
Mów córeczce, jak już trochę podrośnie oczywiście, że miała (i ma) bliźniacze rodzeństwo. Tacy ludzie, nie wiedząc o tym, potrafią całe życie bardzo tęsknić, często robią wszystko "za dwóch" x Oczywiście powiedzieć może, ale w przypadku bliźniąt dwujajowych, a właściwie dwojaczków, nie ma to takiego znaczenie, bo to jest rodzeństwo urodzone w jednym czasie :)

Gość gość
Oczywiście że zapytam lekarza. Tylko że lekarz przestawi mi to z medycznego punktu widzenia a wiadome że czasem wychodzi inaczej po prostu chciała bym usłyszeć o przypadkach z życia wziętych

Gość gość
A konkretnie powiem tak. W to wierzę że jak już się raz urodzi bliźniaki to jest większa szansa na kolejne .. tylko nie mam pojęcia czy ma na to wpływ że jednego malucha straciłam czy liczy się sam fakt że taka ciąża była

Gość gość
Raczej rzadko zdarza się, że kobieta dwa razy rodzi bliźnięta, ale nie jest to niemożliwe. Osobiście nikogo takiego nie znam, ale widziałam kiedyś wywiad z aktorkami - siostrami Chapko, które mają dwie młodsze siostry, także bliźniaczki. Z tym że one są raczej jednojajowe. Sama mam jednojajowych chłopców i raczej nie nastawiam się, że znowu będą bliźniaki, choć wiadomo, że należy taką opcję wziąć pod uwagę.

Gość gość
Myślę, że istotny jest fakt zajścia w taką ciąże, a nie to, czy ostatecznie udało się urodzić bliźniaki.

Gość gość
Też tak myślę

Gość gość
Raczej liczy się to że byłaś w takiej