Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pół roku po cesarce jestem znowu w ciąży

Polecane posty

Gość gość

Moja ginekolog twierdziła od początku ze pół roku wystarczy i można się starać . Tak zrobiliśmy i odrazu zaskoczyłam a teraz trochę się boję bo opinie co do tego są podzielone.

Gość gość
Generalnie po cc druga ciąża po 2 latach.

Gość gość
Moja gin twierdzi inaczej . Dwa lata to jak chcesz rodzic naturalnie ale jeśli znowu cc to pół roku wystarczy .

Gość gość
Czasu nie cofniesz, ale licz sie z ryzykiem.

Gość gość
Z położniczego punktu widzenia bowiem sprawa wygląda tak, że lepiej się nie spieszyć. Amerykańscy eksperci zalecają co najmniej rok przerwy od porodu do poczęcia kolejnego potomka celem zwiększenia szans na narodziny zdrowego dziecka. WHO mówi o 2 latach przerwy- czyli całych 33 miesiącach od narodzin do kolejnych narodzin. Dwuletnia przerwa wydaje się optymalna ze względu na korzyści dla mamy, dziecka oraz rodzeństwa miłościwie panującego noworodka.

Gość gość
Skrócenie tej przerwy do 6 miesięcy zwiększa ryzyko porodu przedwczesnego, niskiej masy urodzeniowej a nawet śmierci wewnątrzmacicznej. Świeże badanie (ponad 445 000 porodów) pokazuje, że pary, które z decyzją o poczęciu czekały dłużej niż 18 miesięcy mają mniejsze ryzyko urodzenia dziecka przedwcześnie. Kobiety biorące udział w badaniu powiły dwójkę dzieci w przeciągu 6 lat. Wśród nich znalazły się takie, które czekały mniej niż rok albo od roku do półtora z poczęciem kolejnego dziecka, czyli krótko. Te krótkodystansowe porównywano z paniami, u których przerwa wynosiła 18 miesięcy i więcej. Niespełna roczna przerwa predysponowała do porodu przed 39 tygodniem ciąży aż w 53%. W tej grupie też ponad dwukrotnie częściej dzieci rodziły się przed 37 tygodniem.

Gość gość
Cóż, mój gin twierdził, że należy dać sobie przynajmniej rok jeśli ma być następna cesarka...bezpieczny poród siłami natury przynajmniej po dwóch latach. Wszystko zależy od tego jak się czujesz, jak zagoiła się pierwsza rana. Moim zdaniem to za szybko ale skoro już jesteś w ciąży na pewno Jesteś dobrze monitorowana pod tym kątem a przynajmniej Powinnaś być

Gość gość
Zatem, średnio dwuletnia (od porodu do ciąży) przerwa daje największe szanse na to, że nie urodzi się ów jegomość przedwcześnie, że będzie miał odpowiednią masę ciała i mniejsze ryzyko rozwoju wad wrodzonych. Także ryzyko autyzmu wzrasta do 50 % wśród dzieci poczętych wcześniej niż rok po narodzinach rodzeństwa, w porównaniu do dzieci urodzonych w 2 – 5 lat później. Rzecz jasna nikt nie udowodnił bezpośredniego związku między autyzmem a czasem pomiędzy kolejnymi ciążami

Gość gość
Ciekawe czy jak pęknie Ci macica, to Twoja genialna ginekolog weźmie za to odpowiedzialność? Takim jak ona, to powinni zabierać prawo wykonywania zawodu. Jak ktoś napisal- czasu nie cofniesz, pozostaje mieć nadzieję, że wszystko będzie dobrze, ale miej świadomość, że to ciąża wyskokiego ryzyka.

Gość gość
Ponadto, krótki odstęp pomiędzy potomkami, rzędu 15 miesięcy, w porównaniu do 27-32 miesięcy wiąże się ze zwiększonym ryzykiem krwawień w trzecim trymestrze ciąży, przedwczesnym pęknięciem pęcherza płodowego, anemią, połogowym zapaleniem błony śluzowej macicy.

Gość gość
Czy ta Twoja genialna ginekolog oceniła Ci chociaż Blizne po cc?

Gość gość
Moj powiedzial,ze najlepiej odczekac rok.To tak ze wzgledu na macice pewnie, ale organizm kobiety potrzebuje troche wiecej niz rok na odbudowe.

Gość gość
Jestem po CC i zaraz po połogu na kontroli ginekolog powiedział, że minimum rok odczekać, a dwa to już w ogóle super będzie. Autorko skoro już jesteś w ciąży to chyba nie ma co teraz rozmyślać, tylko dbać o siebie, lekarz musi pilnować blizny i bankowo czeka Cię drugie cięcie, bo nie będą ryzykować rozejścia blizny

Gość gość
Nie wiesz co to antykoncepcja? Czy 500+ odebrało Ci zdolność myślenia?

Gość gość
To czemu tak mi powiedziała ? My mamy swoje lata wiec mówiła żeby nie zwlekać . Teraz się zaczęłam bać bo co ginekolog to inna opinia. A co jakby to były bliźniaki ?teraz żałuje ze tak się pospieszyliśmy , a z drugiej strony nie przypuszczałam ze zaskoczę przy pierwszym podejściu.

Gość gość
Kobieta jest bardzo plodna po ciazy. Ja rok po porodzie a odkad wrocil okres okolo 9msc po czuje dokladnie kiedy mam owulacje (klucie jajniku+sluz). Naprawde jestem w szoku, jak to teraz dziala wszystko.

Gość gość
Mnie ginekolog też mówiła,że rok to jest minimum ,a najlepiej 2. Moim znajomym staraczkom też tak radzili ich ginekolodzy

Gość gość
Czasu nie cofniesz bądź dobrej myśli bo to Ci może zaszkodzić

Gość gość
Oby było wszystko dobrze. Dla przykładu moja kuzynka zaszła 8 miesięcy po cc, urodziła siłami natury.

Gość gość
niedawno byl ten temat w telewizji sniadaniowej- po cc 2 lata, zbyt wczesna ciaza grozi peknieciem macicy