Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

szczepionki zwykłe a skojarzone, może ktoś mi wytłumaczyć?

Polecane posty

Gość gość

Prześledziłam kalendarz szczepień. I nie mogę dotrzeć do niektórych informacji. Jak jest np. szczepionka w 2 miesiącu przeciwko błonicy, tężcowi i krztuścowi (DTP), przeciw bakterii Haemophilus influenzae typu b (Hib), ponowna dawka WZW B oraz pneumokoki (PCV). To ile jest wkuć? I jeżeli zdecyduję się na płatne to ile będzie wkuć? Czy ktoś zorientowany może mi napisać jeżeli zdecyduję się na wszystkie płatne to jaka to będzie różnica ?

Gość gość
Jeśli płatne, to jedno wkłucie na skojarzoną i jedno na pneumokoki, czyli w sumie dwa wkłucia podczas jednej wizyty szczepiennej.

Gość gość
U nas pneumokoki podaja oddzielnie, nie zgodzilabym sie na to by podac razem, skoro mozna osobno, z reszta pneumokoki maja czesciej odczyn alergiczny

Gość gość
Te darmowe mają 4 wkłucia a płatne 2

Gość gość
Ani jedno ani drugie

Gość gość
Nie pozwalam podawać dwóch szczepionek naraz (w sensie dwóch wkłuć). Zawsze idę tylko na jeden zastrzyk (choć czasem to tzw 6 w1). Szczepię w Niemczech - tu są nieobowiązkowy i bezpłatne. Płaciła tylko za pneumokoki bodajże. Rachunek zaniosłam do kasy chorych i dostałam ich zwrot. Boję się nie zaszczepić. Nie zrobię takiej krzywdy mojemu dziecku świadomie (patrz epidemia odry)

Gość gość
Jaka ludzie epidemia....

Gość gość
Poza ilością wkłuć jest jeszcze różnica z krztuścem - w wysoce skojarzonych jest bezkomórkowy czyli bezpieczniejszy.

Gość gość
ja przy pierwszym dziecku miałam szczepionki skojarzone, czyli za kazda wizyta była jedna szczepionka , a po dwóch tygodniach jedno wklucie na pneumokoki i tak wygladal caly cykl szczepien. przy drugim dziecku miałam szczepionki bezpłatne, na każdej wizycie dziecko dostawalo 2 lub 3 szczepionki, trzy wkłucia , trzy wrzaski, dziecko się wyrywa, krztusi, placze, potem pneumokoki jedno wklucie i tak caly cykl szczepien. dziecko zyje , ma się dobrze ale rzeczywiście plakac mi się chciało, ze pierwsze dziecko zniosło szczepionki bez płaczu, bo po wkłuciu grzechotka i po placzu, a drugie dziecko placz przez godz po wyjściu od lekarza... :(więc decyzja należy do ciebie, koszt szczepionek skojarzonych to ok 2000tys zł albo bezpłatne i placz

Gość gość
DTP jeśli skojarzona to jedno wklucie, hib drugie A pneumokoki 3- przełóż pneu na inny termin