Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tanie, dobre i szybkie obiady

Polecane posty

Gość gość
gość wczoraj Sałaty je się świeże i chrupiące, polane sosem na chwilę przed podaniem! a nie zwiędnięte i oklapłe pod wpływem soli i kwasów! Czasem zdarza mi się zrobić trochę za dużo i już pod koniec posiłku taka sałata jest oklapnięta, a co mówić jak ty ją zostawiasz prawie do sfermentowania w lodówce. Przecież to musi być obrzydliwe :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
i widzisz autorko, potwierdza się: nie można mieć wszystkiego, a już zwłaszcza jak ktoś na siłę stara się oszczędzać (bo wtedy będą ci kazać jeść przeleżałą sałatę albo bezwartościowy - bo paraboiled nie ma w sobie żadnej wartości odżywczej - ryż sprzed tygodnia... mnie aż się niedobrze zrobiło po tym wpisie)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Gość 16.31. Ty się dobrze czujesz? Co ty za żarcie proponujesz? Stary ryż,stare sałatki,starą sałate. Na rzyganie mnie wzięło. Ty nie masz problemów z trawieniem tylko z dekem po prostu i to w psychice twojej siedzi a nie w jelitach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
04:17 toc przeciez napisalam ze mozna kostke zastapic ulubionymi przyprawami, a mozzarelle zoltym serem. Po za tym w pytaniu nie bylo dodane ze ma byc to zdrowe. Chociaz mysle ze jest to calkiem calkiem w stosunku do ceny! A ty mozesz jesc chleb ze smalcem, po co ta uszczypliwosc?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Swieze twarde salaty smakuja jak trociny. Jak trociny polane sosem. Ale jak kto lubi. Zapewniam cie, ze nic nie jest zgnile pod koniec tygodnia stania w lodowce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ryz parboiled ma takie same wartosci odzywcze co zwykly, ale mniej aresnu niz reszta. Jest bezpieczniejszy dla zdrowia i wygodniejszy w obrobce. I nie baw sie w lekarza bo doskonale wiem co mi jest (sa od tego testy labiratoryjne i endoskopie, a nie jakies poirytowane niespelnione zyciowo forumowiczki). Wiem tez, ze to jedzenie ktore wymienilam jest zdrowe, bezpieczne, szybkie i niedrogie. Sprobuj zamiast krytykowac. Schudnuesz, poprawi ci sie cera, bedziesz miala wiecej czasu dla siebie po pracy i kupe zaoszczedzonej kasy na koncie w skali roku. Poprawia ci sie nawet wyniki laboratoryjne, bo nie bedziesz musiala kupowac gotowcow ani jesc na miescie z braku czasu. I nie krytykuj jak czegos nie znasz i nie probowalas. A jak sie nie umiesz powstrzymac to marsz do doktora od glowki za wlasna porada.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gotlansdlimpa
Kup butelke taniego bialego wina , tanie pomidory moga byc z puszki od biedy , troche tartego parmezanu , jaka tania ale pikantna salami , powiedz zeby ci pokroili w sklepie bardzo cieniutko , i teraz Posiekany czosnek , posiekane chili , i pokrojona cebule na patelnie, przysmazamy , dobrze by bylo na jakims dobrym jakosciowo oleju , no ale wiem , ma byc tanio Jak sie podsmazy , dolewamy wina , tak niecala szlkanke , gotyjemy , czekamy az alkohol odparuje , dodajemy pokrojona drobno pomidory ( jak swieze to dobrze obrac ze skorki i pozbyc sie pestek ) i wrzucamy salami , ja rwe salami w palcach na mniejsze kawalki bo kupuje cienkoa bardzo pokrojona , no ! i gotujemy to wszystko kilka min zeby smaki przeszly Jak mamy sos , to spaghetti albo linguine pasuje najlepiej I may danie gotowe, makaron , sås , posypac posiekana pietruszka iparmezanem i gotowe Mozna uzyc krewetek zamiast salami , ale autorka chciala tanio :o Cale danie , jak masz robota kucennego , zajmie maks 30 min , ja np czosnek chilli i cebule wrzucan razem do miksera i po 10 sekundach mam pokrojone , i na patelnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wiem, ze temat jest o obiedzie, ale podsune autorce jeszcze dobry i zdrowy pomysl na szybkie cieple sniadane, szczegolnue teraz, na zime. Kupujesz wielki wor platkow owsianych. Rano wsypujesz nieduza porcje w miske i zalewasz woda w proporcji 2:1, mieszasz, wkladasz do mikrofali ba 3 min. w maks. temperaturze. Wyciagasz, dolewasz troche mleka albo jogurtu prosto z lodowki, mieszasz (w ten sposob masz od razu przestudzone, gotowe do spozycia). Mozesz dodac banana, jablko, gruszke, cynamon, rodzynki itp., poslodzic czym chcesz i jesli chcesz. Ja np. robie z mlekiem roslinnym i banana rozwalam widelcem na papke przed wmieszaniem. W lacznie moze z 5 min. masz cieply posilek zamiast kanapek przed wyjsiem z domu. Zdrowy, sycacy i rozgrzewajacy. To samo mozna zrobic z platkami z quinoi, ale owsiane sa bardziej sycace i nieporownywalnie tansze. (Uprzedzajac zbedne wywody: mikrofalowka nie ma zadnego wplywu na wartosci odzywcze platkow owsianych.)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ogolnie z kazdymi platkami jakie ma sie dostepne w sklepie mozna zrobic to samo. Platkami gryczanymi, jeczmiennymi itp. Co komu smakuje. Mozna nawet mieszac - troche jednych, troche drugich. I mozna to jesc nie tylko rano, ale i o kazdej porze dnia, jak sie jest glodnym i nie ma czasu. Sprzatanie po tym tez jest minimalne, bo raptem 1 miska i 1 lyzka do mycia. Najlepiej zalac woda i zistawic na troche w zlewie, zeby nasiakly, wtedy latwiej umyc, bo platki lubia przysychac i przywierac do naczyn.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Sama sobiejedz taka pasze ty wyżej madro Głupi A

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
11:04 ale po co do mikrofali? ja zalewam wrzątkiem i zakrywam talerzykiem na kilka minut. bakalie daję przed zakryciem a nie ma koniec ale jak kto lubi. uwielbiam wlasnie płatki owsiane tez duże, z posiekanym daktylami, z garścią żurawiny, z pokrojoną na kwałekczka słodka soczystą gruszką i do tego garść pestek dyni. można dać łyzkę jogurtu naturalnego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Owszem jem i dlatego czuje sie swietnie, zdrowo i mam mnostwo energii. I dzieki temu jestem szczesliwa i pogodna - czyli twoje przeciwienstwo, co widac po twoich wpisach. Nie da sie ukryc, ze masz potworne kompleksy i zero radosci w zyciu, stad sie bierze twoja agresja i odruchowe obrazanie i krytykowanie wszystkich wokol. Spelnione osoby sie w ten sposob nie zachiwuja. Milej niedzieli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
W kilka minut zalane wrzatkiem nie zmiekna. Bedziesz miala twardawe. Musialabys gotowac na ogniu okolo 10 min mueszajac, zeby osiagnac taki poziom miekkosci jak z mikrofali. Ale niektorzy lubia twarde platki, rakie jak sa w musli, takze co kto woli. Ja wole osobuscie taka ugotowana miekka papke jak daje sie malym dzieciom, bo lepiej ja trawie i lepiej sie po takiej czuje. Ale spoko, rozumiem ze niektorzy lubia nieprzegotowane. Milej niedzieli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zeby nasiakly na idealna papje bez gotowania musza stac zalane woda pod przykrycien kilka godzin, albo przez cala noc w lodowce zalane wieczorem, zeby na rano byly gotowe. Ale wtedy tez trzeba je odgrzac, co czasowo na to samo wychodzi co zrobienie od podstaw w mikro., ale tu znowu - co kto woli i jak kto lubi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja p*****le , teraz beda dyskutowac pol niedzieli czy otreby w mikro zrobic czy zalac i czekac dobe Temat jest o OBIADACH

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Na tym watku siedzi jakas zbzikowana frustratka, ktora podwazy kazdy przepis, szkoda czasu, zryj chleb ze smalcem ibadz zdrow - zegnamy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Makaron np. Spaghetti z sosem pieczarkowym (pieczarki cebula czosnek smietana natka pietruszki) mozna dodac kawalek kurczaka. Do dyskusji o platkach... zawsze mozna kupic blyskawiczne, one szybko robia sie miekkie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nikt nikogo nie zmusza do robienia z tych przepisow. Bylo pytanie w temacie to sa i odpowiedzi. Jednemu bedzie cos smakowac a innemu nie. Jednemu bedzie podobac sie kolor rozowy a komus nie. Na pewno wykorzystam niektore pomysly.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Przepisów było niewiele, głównie pisała ta od magazynowania jedzenia w lodówce. Ohyda. Nie wiem czy to tanio - pierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć, dorzucić pokrojoną w kostkę cukinię, dodać śmietanę, doprawić curry i pomieszać z ugotowanym makaronem. Przepis pochodzi ze strony "kwestia smaku", tam jest cały dział z szybkimi obiadami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie pisz, ze ohyda skoro czegos nie znasz bo nie probowalas. Moze najpierw sprobuj to sie osobiscie przekonasz i wtedy bedziesz sie mogla konstruktywnie wypowiedziec. Ale zareczam ci, ze zmienisz zdanie, jak kazdy kto te metode wyprobowal. Ja tez kiedys myslalam jak ty kiedy po raz pierwszy to zobaczylam u zagranicznych vlogerek, ale zaryzykowalam i absolutnie nie zaluje. Mam tez nadzieje, ze chlodziarko-zamrazarke masz w miare sprawna i relatywnie nowa, a nie jakis radziecki relikt przeszlosci, ktory nie chlodzi ani nie mrozi i dlatego wszystko ci sie kojarzy ze zgnilizna, bo normalne to na pewno nie jest.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×