Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wypłata w ciąży a ZUS

Polecane posty

Gość gość

Witam. Piszę w takiej sprawie. Jestem w ciąży i w miesiącu październiku nie bylo mnie 3 tygodnie (z kodem B na zwolnieniu). Na koniec miesiąca otrzymałam od pracodawcy wypłatę jak co kazdy miesiące. Wrocilam do pracy 5 listopada i 6 listopada tez bylam w pracy. 7 listopada zachorowałam i od tej pory jestem na zwolnieniu do 10 grudnia. Na koniec listopada otrzymalam połowę wyplaty, gdyz moj pracodawca twierdzi, ze resztę wyplaci ZUS. Zwolnienie przeciez zostalo przerwane w listopadzie, a obecnie na zwolnieniu do konca listopada bylam 18 dni roboczych(nie wliczając 12 listopada-wolne), a 24 dni kalendarzowe. Czy faktycznie pracodawca mial rację? Zeby otrzymac wypłatę od ZUS-u ciągłość zwolnienia to 34 dni kalendarzowych? Prosze o poradę.

Gość gość
Pracodawca płaci za pierwsze 33 dni zwolnienia lekarskiego. Nieważne czy pomiędzy zwolnieniami był czas przerwy. W te 33 dni wchodzą weekendy i święta jeśli zwolnienie obejmowało te dni. Od 34 dnia przejmuje Cie ZUS i zasada jest taka, że pracodawca powinien Ci wypłacić normalna pensję, a potem rozliczyć się z ZUSem z tego. Ale w niektórych przypadkach jest inaczej i pracodawca czeka na kase od ZUSu. Jak chcesz mieć pewność jak jest w Twoim przypadku czy ZUS Ci będzie przelewał czy pracodawca to zadzwoń do ZUSU

Gość gość
"Zatem za pierwsze 33 dni niezdolności do pracy z powodu choroby wynagrodzenie przysługuje ze środków pracodawcy, od 34 dnia choroby pracownik nabywa prawo do zasiłku chorobowego finansowanego z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Należy przy tym zaznaczyć, że pracodawca jest zobowiązany do wypłaty wynagrodzenia za okres niezdolności pracownika do pracy trwającej łącznie 33 dni w ciągu danego roku kalendarzowego. Nie ma znaczenia czy okres 33 dni trwa w sposób ciągły czy przerywany ponieważ dotyczy on 33 dni w danym roku kalendarzowym. Należy również podkreślić, że okres 33 dni od 1 stycznia liczy się na nowo." https://www.infor.pl/prawo/zarobki/wysokosc-zarobkow/267148,Kto-wyplaca-zarobki-za-czas-choroby.html

Gość gość
Rozumiem. Dziękuję za odpowiedzi. Ale mam jeszcze pytanie ile dni czeka się na resztę pieniędzy od ZUS-u ? Wiem, ze mniej wiecej 30 dni kalendarzowych. Ale czy to zawsze jest min. 30 dni?

Gość gość
30 dni od dostarczenia dokumentów do ZUS, cytuje szefa swojego

Gość gość
Najgorzej, jak szef zwlekał z dostarczeniem dokumentów dalej, zapomniał o adnotacji na odwrocie albo co najgorsze zgubił. Wtedy to i tak pracownik miał problem. Teraz na szczęście wystawiają e-zwolnienia i te idą od lekarza i do pracodawcy, i do ZUSU bezpośrednio. System jednak nie jest idealny. Nie wiem, jak do ZUSU, ale mnie kiedyś na profilu pracodawcy pojawiło się po 4 dniach od wizyty u lekarza. Już myślałam, że coś źle wypisał albo nie potwierdził, bo myślałam, że to idzie w czasie rzeczywistym. Tak więc te kilka dni opóźnienia może się zdarzyć.