Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gość gość

Prawa rodzicielskie jak to jest?

Polecane posty

Gość Gość gość

Mam 17 lat. Na czerwiec mam termin porodu a urodziny mam w sierpniu. Czy mogę dostać prawa rodzicielskie do dziecka na 2 miesiące przed 18-stymi urodzinami? Dodam że planuje mieszkać z rodzicami.

Gość Jjjgds

Nie. Do czasu 18 prawnymi opiekunami będą rodzice.

Gość Gość

Tak. Mnie mama urodziła mając skończone 17 lat, ojciec miał 18, mieli pełne prawa rodzicielskie.

Gość Gość
3 minuty temu, Gość Gość napisał:

Tak. Mnie mama urodziła mając skończone 17 lat, ojciec miał 18, mieli pełne prawa rodzicielskie.

Pewnie wzięli ślub. Jeśli kobieta dostanie zgode sądu to po 16rz jest traktowana jak dorosła. Autorka takiej zgody nie ma.

Gość Gość

Nie, nie wzięli. Wzięli jak miałam 3 lata, bo wtedy facet musiał mieć 21 lat a nie mieli zgody rodziców. Ale mieli pełnię praw rodzicielskich.

Gość Jjjjj

A Ty to tak dobrze pamiętasz? 😂 sorry młoda te dwadzieścia parę czy trzydzieści lat temu Trochę inaczej to wyglądało. Nikt się nie przejmował urzedowymi sprawami. Teraz autorka może mieć problem z odebraniem dziecka ze szpitala.

Gość Jjjjj

Dodam tylko że w momencie uzyskania pełnoletności automatycznie masz pełnię praw a bycie opiekunem prawnym przez twoich rodziców wygasa.