Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asia

Ile osob nie ma sily wyprawic swiat a musi?

Polecane posty

Gość asia

Jak bylismy dziecmi (albo bylibysmy facetami) wszystko bylo inaczej...

Teraz to przykry obowiazek,brak sil,nieprzespane noce... koszmar :(

Gość Gość

Co? Ale po co to robisz? U nas każdy coś przygotowuje na wigilię, dzięki temu nikt nie robi wszystkiego sam i nie jest zajebany. I tak, faceci też coś robią.

Gość Oj tam

A kto cie zmusza? Nie rob. Po co zrywasz noce? Moj maz nie lezy i nie czeka az mu podam pod nos. Zrobienie pasztecikow i ryby to jego zadanie, ciasta i pierogi zamawiam, wiec zostaja tylko 2 salatki do zrobienia, barszcz i kapusta. Wielkiego sprzatania nie robię, w nosie mam. Co mnie meczy to kupowanie prezentow i pakowanie. Nie lubie zakupow, a w sklepach tlumy, ciagle mi czegos brakuje.. byle do 27 i bedzie po wszystkim 😄

Gość asia

No niby musze..

Ale wszedzie te nachalne reklamy,wczoraj bylam w sklepie ludzie lataja jak opetani i tak spojrzalam na to z boku,jakie to chore wszystko..

Brakuje mi dawnych czasow,gdy cieszylo sie z gwiazdki na czubku choinku,teraz wszystkiego za duzo,za szybko i ta presja zewszad.

Super czyste mieszkanie, potrawy jak w restauracji, trafione i swietnie zapakowane prezenty i my wygladajace jak modelki.

Mam ochote zasnac i obudzic sie w styczniu haha ;)

Gość święta

No własnie. Dlatego w tym roku wyjeżdżamy 23 grudnia do pensjonatu na gotowe. Wracamy w drugi dzień świąt i  z całą rodziną spotykamy się w restauracji. Po prostu idealnie jak dla mnie.

Gość Gość
3 godziny temu, Gość asia napisał:

No niby musze..

Ale wszedzie te nachalne reklamy,wczoraj bylam w sklepie ludzie lataja jak opetani i tak spojrzalam na to z boku,jakie to chore wszystko..

Brakuje mi dawnych czasow,gdy cieszylo sie z gwiazdki na czubku choinku,teraz wszystkiego za duzo,za szybko i ta presja zewszad.

Super czyste mieszkanie, potrawy jak w restauracji, trafione i swietnie zapakowane prezenty i my wygladajace jak modelki.

Mam ochote zasnac i obudzic sie w styczniu haha 😉

Tak, kiedys to bylo, bo kto inny odwalal robote, a my sie cieszylysmy z gwiazki i pierniczka 🙂 ja swieta uwielbiam, nie ma cisnienia by bylo jak z zyrnala. Meczy mnie tylko komercja swiateczna od listopada. Za tydzien swieta, a ja juz mam dosc isc wszędzie

Gość Elka

Ja nie robie 😕 zamowilam 2 ciasta. Kupie cos do jedzenia zrobie rosol z warzyw z zupy zrobie salatke jarzynowa i to wszystko 🙂 ja tez chce sie cieszyc nie chce udawac, ze sie ciesze. 

Gość No tak

Ja zrobię tylko sałatke bo mój syn lubi i kupię pierogi zawsze mąż robił ryby, żarcie na święta a i tak w drugi dzień świąt zamawiał pizze bo mówił że ma dosyć żarcia świątecznego, ale teraz wyjechał i wraca 22 więc raczej nic robić nie będzie a ja no cóż nie chce mi się nic robić,nie tylko żarcie człowiek żyje. 

Gość Kolibra

Po co się zmuszacie? Dlaczego Święta to w naszym kraju głównie pucowanie mieszkań i stanie od rana do wieczora w kuchni, potem biesiadowanie, a na końcu część się pochoruje, część pokłóci, a spora ilość przygotowanego z takim poświęceniem jedzenia wyląduje w koszu. Też kiedyś przesadzałam, ale od 2 lat nie robię prawie nic. Uda się kupić jakąś fajną rybę, to zjemy, a jak nie, to nie będzie. Lubimy śledzie, sałatkę jarzynową i piernik i to zrobię - w ramach odpoczynku od wielogodzinnego tkwienia przed komputerem w pracy. I tyle. Nikogo nie gościmy w Wigilię ani donikąd nie jedziemy. To czas tylko dla naszej trójki. W kolejne dni niezobowiązujące spotkania towarzyskie i rodzinne. Zamierzamy odpoczywać w domowych pieleszach, odpocząć od ludzi, tłoku, gonitwy. Pograć w planszówki, poczytać z dzieckiem itd. 

Gość EEEWWW

My robimy na luzie. malo jedzenia, ciasto zamawiam - makowiec czekoladowy, a z dzieckiem robie pierniczki.

mąż robi ryby- pstrąg i dorsz, ja barszcz, kapustę z grzybami i śliwkami, sałatka z pomidorkow koktajlowych, jarmużu, kaszy pęczak  i awokado.tyle

Gość Ggg

Mi się nie chce, wolałabym się do kogoś wprosić, ale to teściowa wprosila się do nas. Przewrotny los. Ja z dwójką maluchów, w tym jedno wyłącznie KP i pierwsza wigilia u nas.. Mam nadzieję, że się nie zasiedzą. Na szczęście kilka dań, tych bardziej pracochlonnych, przygotuje ona. Ja pokroje jakiegoś śledzia, mąż usmaży rybę, ogarniemy z grubsza chatę. Chyba nie będę się spinać, oleję formalności i po postawieniu kartofli na stole skupię się na dzieciach 🙂

Gość gość

Co za bzdura? Nie chcesz, nie robisz. I tyle. Pistoletem cię ktoś zmusza?

Gość cafe fanka

Do tych z podejściem, nie chcesz nie musisz: macie rodziców? Teściów? Starsze osoby w rodzinie które na co dzień są samotne i czekają na święta jak małe dzieci. Nie wyobrażam sobie siedzieć w domu wiedząc, że moi rodzice mieszkający ode mnie 2 km siedzą sami w domu. Dodam, że nie mam rodzeństwa.

A do tych co uważają że kazdy coś zrobi i przyniesie: wyprawiałyscie kiedyś takie święta u siebie? Trzeba ptzygotować mieszkanie, stół, choinkę, przygotować więcej niż 1 potrawę, a potem ogarnąć po imprezie. Takie "składkowe" imprezy dobrze wychodzą w akademikach. 

W co jecie po wigilii? Chleb z serem. Na święta też trzeba mieć coś dobrego w domu.

Gość Legrana
47 minut temu, Gość cafe fanka napisał:

Do tych z podejściem, nie chcesz nie musisz: macie rodziców? Teściów? Starsze osoby w rodzinie które na co dzień są samotne i czekają na święta jak małe dzieci. Nie wyobrażam sobie siedzieć w domu wiedząc, że moi rodzice mieszkający ode mnie 2 km siedzą sami w domu. Dodam, że nie mam rodzeństwa.

Ja mam mamę mieszkającą 2 km ode mnie i brata. Zapraszałam przez kilka lat, byli ze dwa razy i nie chcą, a już szczególnie, odkąd zapraszaliśmy teścia, który jest osobą samotną. On też przyjeżdża sporadycznie, woli swój bałagan u siebie w domu, a tu trzeba się wyszykować, wyjść z domu, jechać pociągiem... Tak że ci samotni rodzice pragnący spędzić Święta z dziećmi to czasem fikcja... Ileż można się napraszać? 

47 minut temu, Gość cafe fanka napisał:

A do tych co uważają że kazdy coś zrobi i przyniesie: wyprawiałyscie kiedyś takie święta u siebie? Trzeba ptzygotować mieszkanie, stół, choinkę, przygotować więcej niż 1 potrawę, a potem ogarnąć po imprezie. Takie "składkowe" imprezy dobrze wychodzą w akademikach. 

W co jecie po wigilii? Chleb z serem. Na święta też trzeba mieć coś dobrego w domu.

Owszem, jemy dobre rzeczy, ale czy na tym polegają Święta? W kółko jedzenie, jakby jutro groził nam głód... 

Gość cafe fanka

Rozumiem, jeśli twoja mam nie chce być u ciebie. Ok. Nie jest sama, jest z bratem. U mnie jest inaczej. Poza tym syn na studiach w innym mieście. Ten kto to przeżył wie jak się czeka na święta w domu. . Swięta to czas gdzie powinno się zrobić coś dla innych. Pomijam osoby bardzo młode, w młodych związkach, mają prawo nacieszyć się sobą. A ich rodzice też mają wreszcie czas dla siebie, chyba że są po stracie kogoś bliskiego albo samotni. Ale u mnie na tym etapie życia święta są rodzinne w moim domu. I nie chodzi tylko o jedzenie. Nie wariuję. W tym tygodniu mam 2 wigilie w szkole u dzieci i jedną w pracy, fryzjer, dentysta (nagła wizyta), cmentarz i parę innych rzeczy. Od dawna nie sprzątam na same święta, robię to wcześniej. Jednak przed samymi świętami jest tego sporo: choinka, stół, potrawy do szkoły i pracy, prezenty, zakupy. Ja nie narzekam, ale rozumiem, że jeśli komuś dojdą dodatkowe problemy np. finansowe, to może czuc niechęć do świąt. 

Gość Gość
1 godzinę temu, Gość cafe fanka napisał:

Żebyś wiedziała, że po wigilii jem chleb z serem. I normalne codzienne jedzenie. I u nas takie składkowe wigilię działają od lat, mama zadowolona, bo nie musi robić wszystkiego sama, stół nakrywa moja siostrzenica jak przyjedzie do dziadków, choinkę ubrałam rodzicom w tym roku ja: przy okazji wczorajszej wizyty u nich, więc to też już im odpadło, sprząją na codzień, więc przed świętami nie robią porządków jakby miał przyjechać papież. Na lepienie pierogów i uszek jesteśmy umówione na niedzielę, siostra z mężem ma przynieść na wigilię krokiety i sałatkę, ja robię z mężem rybę po grecku i ciasto, rodzicom zostanie ugotowanie barszczu (tato) i usmażenie karpia (mama), tato jeszcze w tygodniu planuje zrobić śledzie. I tyle. Nikt się nie narobi jak dzikus. 

Gość Gość

Nie robie nic. Chcialam , mialam dobre checi, ale juz mi przeszlo. Caly tydzien praca, w weekendy maz pracuje do pozna, w sobote jestem sama z dwojka dzieci i staram sie cos ogarnac. Starsze dziecko tylko drze gębę, ze nie bedzie pomagać i chce sie bawic, mlodszy non stop wisi na mnie i wyje. Zakupy mam niezrobione i sama musze je ogarnąć, bo w ciagu tygodnia maz pracuje na rano, a ja na popoludnia. Poza tym on ma seksualne podejscie do wszystkiego, wiec mu zwisa ze syf w domu, choinka nie ubrana i prezenty nie popakowane. Mi tez zwisa. Nie robie nic, bo mi s8w nie chce zdzierac gardla i prosic by ktos tylek ruszyl. Moja rodzina nie przyjezdza, bo nir sa w nastroju swiatecznym w tym.roku. tesciowa woli sanatorium. A ja dla kogo mam naginac? Maz w swieta i tak pracuje

Gość AgnieszkaXYZ

Ja i mąż pracujemy poniedziałek-piątek 9-16:30 / 9-17.  mamy jedno dziecko. święta spędzamy u siebie.

Do rodziców mamy 1600 km. widzimy się z nimi zwykle 2 razy w roku, po  4-5 dni u jendych, tyle smao u drugich, za każdym razem. często dzwonimy.

Gość AgnieszkaXYZ

to było do osoby piszącej że ktos tam nie spedza świąt z rodzicami, którzy często mieszkają bardzo blisko. no, nie każdy ma tak blisko.

Gość Ojj

Ja nic nie robię,  mąż robi bigos na BN i sałatkę warzywną a resztę zamawiamy.  Na wigilię każdy coś przynosi,  robimy listę i wychodzi po 1- 2 rzeczy do przyniesienia, więc autorko sama sobie robisz problem i psujesz święta robotą. 

Gość społeczne przymusy
Dnia 15.12.2018 o 05:34, Gość asia napisał:

Jak bylismy dziecmi (albo bylibysmy facetami) wszystko bylo inaczej...

Teraz to przykry obowiazek,brak sil,nieprzespane noce... koszmar :(

na hooj to robić? NIE RÓB, píerdol to

Gość myśl krwa myśl
Dnia 15.12.2018 o 07:02, Gość asia napisał:

No niby musze..

Mam ochote zasnac i obudzic sie w styczniu haha ;)

priorą wam mózgi a wy jak pelikany wszystko łykacie, CZAS ZACZĄĆ SAMODZIELNIE MYŚLEĆ KOBITO

Gość Gość

Ja tylko czekam do piątku i mam 2 tygodnie wolnego 😍 bede sie byczyc

Gość mądrzy ludzie
21 godzin temu, Gość Kolibra napisał:

Po co się zmuszacie? Dlaczego Święta to w naszym kraju głównie pucowanie mieszkań i stanie od rana do wieczora w kuchni, potem biesiadowanie, a na końcu część się pochoruje, część pokłóci, a spora ilość przygotowanego z takim poświęceniem jedzenia wyląduje w koszu. Też kiedyś przesadzałam, ale od 2 lat nie robię prawie nic. Uda się kupić jakąś fajną rybę, to zjemy, a jak nie, to nie będzie. Lubimy śledzie, sałatkę jarzynową i piernik i to zrobię - w ramach odpoczynku od wielogodzinnego tkwienia przed komputerem w pracy. I tyle. Nikogo nie gościmy w Wigilię ani donikąd nie jedziemy. To czas tylko dla naszej trójki. W kolejne dni niezobowiązujące spotkania towarzyskie i rodzinne. Zamierzamy odpoczywać w domowych pieleszach, odpocząć od ludzi, tłoku, gonitwy. Pograć w planszówki, poczytać z dzieckiem itd. 

mądrzy ludzie i bardzo dobrze, wyłączyć TV aby nie być pranym mózgowo i nie łazić po sklepach w tym okresie jak reszte bydła

Gość pralnia mózgu TV
17 godzin temu, Gość gość napisał:

Co za bzdura? Nie chcesz, nie robisz. I tyle. Pistoletem cię ktoś zmusza?

psychologiczna pralnia mózgowa ją zmusza, to gorsze niż pistolet

Gość Asia

priorą wam mózgi a wy jak pelikany wszystko łykacie, CZAS ZACZĄĆ SAMODZIELNIE MYŚLEĆ KOBITO 

piora,piora wiem... dzieci najbardziej.

Babcia i siwadomosc,ze moze za rok jej juz nie bedzie... dziadek,ktory tak sie cieszyl z choinki,a juz go z nami nie ma...

To jest terror psychiczny i meczarnia  fizyczna haha

Gość Asia

Tak terror rodzinny i milosc do dzieci. W imie milosci do dzieci sie wykoncze (gupia mama).

Gość co to święta

religia wyprała wam mózgi, czas z tą 1000 letnią pralnią mózgu skończyć. Nie robie świąt, nie interesują mnie święta ani religia. Da się? DA!!! tylko trzeba chcieć. Tak samo jak picie alkoholu, można bez tego żyć i nie pije ani kropli i żyje. Cud nad Wisłą hahaha. A wy się spinajcie bo tak wam gada kościół i TV.

Gość co to święta
3 minuty temu, Gość Asia napisał:

Tak terror rodzinny i milosc do dzieci. W imie milosci do dzieci sie wykoncze (gupia mama).

tak, debilizm do kwadratu a jednak to robisz, gdzie sens i logika?

Gość Kinia

A ja w swieta ide na 8 h do pracy i mam w noise ten caly cyrk. Choinka u mnie stoi od poczatku grudnia. Potrawe zamawiam jedna a druga zrobie dzien przed (indyka, bo nie lubie karpia z posmakiem szlamu).