Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Opla

Dziecko nie chce jeść mięsa i warzyw

Polecane posty

Gość Opla

Co zrobić gdy prawie roczne dziecko nie lubi warzyw i mięsa je głównie mleko i owoce mleko ma zagęszczane kleikiem lub kaszka  co zrobić żeby polubiło warzywa i mięso 

Gość Gość
3 minuty temu, Gość Opla napisał:

Co zrobić gdy prawie roczne dziecko nie lubi warzyw i mięsa je głównie mleko i owoce mleko ma zagęszczane kleikiem lub kaszka  co zrobić żeby polubiło warzywa i mięso 

Gotuj z nim. Piszę poważnie. Moja była potwornym niejadkiem. O ile była mała i jak oglądała książeczkę, to zmiksowaną zupę jadła, o tyle około roku zmieniła zdanie, zrezygnowała z papkowatych konsystencji i chciała wszystko mieć osobno i jeść jak np. kanapkę. Zachwalałam co robię, razem mieszałyśmy, próbowała z garnków (ostudzone), coś tam "tarła" kiedy tarłam ja, mieszała ciasto na placki, patrzyła jak coś zmienia konsystencję, kolor itd. Teraz próbuje sama widelcem jeść. Obserwuje. Sama zachwala kiedy jej smakuje. Aktualnie jest na etapie wybierania, decydowania. Liczba warzyw, które je zmalała do takich, które lubi, ale decyduje co i nie zmuszam. Je więcej surowych zdecydowanie. 

Co do mięsa, to najbardziej lubi pulpety pokrojone w cząstki.

Gość gosc

przemycaj w jedzeniu.Moj syn tez nie przepada za warzywami,jeszcze marchew toleruje.Robie zupy krem, brokula chowam pod ziemniakami, pomidorka do jajecznicy i jakos leci.Spokojnie,nauczy sie :)