Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pomocy

SMOG CICHY ZABÓJCA

Polecane posty

Gość Pomocy

Jestem przerażona smogiem, który ostatnio mi nie daje oddychać. Ogólnie mam astmę, i takie powietrze mi bardzo przeszkadza. Jeszcze się naczytałam w internecie i już w ogóle jak ma być smog to biorę home office w pracy, że niby mnie boli głowa strasznie - mam częstą migrenę, bo boję się wyjść na dwór. Jak sobie radzicie z tym? Jakoś nie wierzę w te maski antysmogowe. 

Gość Natka

Kobieto Ty tak serio? Wiesz, ogólnie smog to poważny problem, ale nie wariuj. Zamiast tworzyć problem to może zacznij zapobiegać? A nie nie wierzę, nie wierzę. Próbowałaś ich w ogóle, że od razu negujesz działanie masek antysmogowych?

Gość Pomocy

Nie próbowałam, ale szczerze mówiąc to bym się nawet wstydziła w tym wyjsc. Boje się, że ludzie by mnie uznali za wariatkę w masce :P Ty to nosisz? 

Gość Alicja

Cześć.. ogólnie uważam, że troche przesadzasz i wydaje mi sie, ze to nie tyle co problem ze smogiem, a Ty masz w sobie dużo problemów, nie myślałaś o wizycie u psychologa? Poważnie mowię, nie obraz sie, nie o to mi chodzi. Może by Ci to pomogło. 

Jesli chodzi o noszenie masek to one faktycznie działają, ale no nie wyglądają najepiej i tez mogę zrozumieć, że komuś sie nie podoba noszenie ich. Całe szczęście maski antysmogowe to nie jedyna opcja. Mój brat jest astmatykiem i nie chciał tez tego nosić, wiec mama mu kupiła komin antysmogowy. Wyglada jak normalny szalik, tylko jest wykonany z materiałów, które pochłaniają smog. Zaraz jade na wigilie to od razu Ci wklejam link, bo potem pewnie zapomnę, zeby zajrzeć do wątku :p

trzymaj i wesołych świat!

https://www.alsos.pl/respilon-szal-chusta-komin-antysmogowy

Gość Pomocy

Dzięki. Rozumiem, że to może dziwnie wszystko brzmieć.. w sumie taki komin to może bym założyła, skoro twierdzisz ze działa? Macie jeszcze jakies tipy na radzenie sobie ze smogiem?

a do paychologa nie wydaje mi sie, zebym musiała isc 

Gość Maciejno

Ja mam taki sposób: 
-ROŚLINY! dużo kwiatów roślin w domu. 
-maska antysmogowa w dni w ktorych powietrze jest bardzo zle (nie wstydzic sie bo nie ma czego, dbamy o swoje zdrowie to nie fanaberia)
-zadbać o jakośc powietrza w domu kupić dobry oczyszczacz powietrza (moj to Sharp UA-HG40E-L) praktyczny i wart swojej ceny
-pisać i pisać i jeszcze raz pisac petycje, niech en rzad cos w koncu zrobi!!!!11

Gość gość

ja do tych już wymienionych dorzucę jeszcze jak najczestsze wypady za miasto. tam, gdzie mozna odetchnac faktycznie. A co do oczyszczacza, to jest na prawde super przydatny sprzęt. Nie wiem, czy teraz pryz obecnej sytuacji nie jest wrecz niezbedny. Posiadam sharp UA-PM50E-B, który mam dodatkowo jeszcze pułpake na komary. W sezonie letnim nie dosć, ze chroni przed smogiem, to jescze przed komarami. Mistrz ;p

Gość VilHELmina

Ja nie wiem dlaczego za granicą nie ma takich problemów a u nas smog, smog i smog. Serio po prostu ktoś powinien się za to wziąć i to porządnie.  Jest modny teraz mech, mamy mech, nie wietrzymy mieszkan bo wiadomo jak to się konczy, kupiliśmy oczyszczacz powietrza akurat sharpa UA-PF40E. Wszystko fajnie, bo w domu rzeczywiście dobrze się oddycha, ale W DOMU. Oczywiście to dobrze, ze chociaż tam jest okej ale przeciez polowe dnia jak nie więcej spędzamy na zewnętrz, w pracy....

Gość Robert
7 godzin temu, Gość VilHELmina napisał:

Ja nie wiem dlaczego za granicą nie ma takich problemów a u nas smog, smog i smog. Serio po prostu ktoś powinien się za to wziąć i to porządnie.  Jest modny teraz mech, mamy mech, nie wietrzymy mieszkan bo wiadomo jak to się konczy, kupiliśmy oczyszczacz powietrza akurat sharpa UA-PF40E. Wszystko fajnie, bo w domu rzeczywiście dobrze się oddycha, ale W DOMU. Oczywiście to dobrze, ze chociaż tam jest okej ale przeciez polowe dnia jak nie więcej spędzamy na zewnętrz, w pracy....

Czy pani chodziło może o model UA-PF40E-W? Bo jeśl ten to ja taki właśnie mam i zgadzam się, że jest dobry. Do tego bardzo cichy i ekonomiczny. Co do pierwszego zdania również się niestety zgadzam. Mieszkałem zagranicą wiele lat i jakoś to problemów takich nie było....

Co do maski antysmogowej, to jak wybierzesz dobrą to faktycznie dbasz o zdrowie. Tylko zadbaj o to, żeby miała odpowiednie certyfikaty, bo bez nich to maska może działać, ale nie musi. Ja polecam Ci maski Broyx (osobiście mam sport 700) - nie dość, że posiadają odpowiednie certyfikaty, to mają wysoką przepuszczalność dzięki czemu wygodnie się w nich oddycha.

Gość Kelly
Dnia 9.04.2019 o 21:48, kistima napisał:

Co do maski antysmogowej, to jak wybierzesz dobrą to faktycznie dbasz o zdrowie. Tylko zadbaj o to, żeby miała odpowiednie certyfikaty, bo bez nich to maska może działać, ale nie musi. Ja polecam Ci maski Broyx (osobiście mam sport 700) - nie dość, że posiadają odpowiednie certyfikaty, to mają wysoką przepuszczalność dzięki czemu wygodnie się w nich oddycha.

Bardzo dobre maski. I przede wszystkim wygodne, nie spadają w trakcie biegania  czy innej aktywności. Jak dla mnie lepiej dopłacić właśnie trochę i kupić coś, co naprawdę coś ekstra

Gość Ekolodzy ?

A ja mam pytanie, co robicie aby smogu nie było? Czym palicie, jeśli sami ogrzewacie dom, czym jezdzicie do pracy?