Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość XYZ

Postanowienie noworoczne- terapia

Polecane posty

Gość XYZ

Chciałabym zacząć swoją pierwszą terapię w Nowym Roku. Takie postanowienie, zamiast chudnięcia itd., tylko się boję... Jak to wygląda w przypadku osób cichych, niezbyt wygadanych? Mówiąc wprost- bałabym się, że ciągle będzie zapadała głucha cicha... 
Poza tym- co chyba najważniejsze- czuję się nikim, boję się, że terapeut(k)a będzie w głębi duszy czuć do mnie obrzydzenie, a będzie ze mną rozmawiał tylko z konieczności. Boję się, że będę zabierać czas i miejsce, komuś, kto tego będzie bardziej potrzebował i komu da się pomóc...

Gość gosc

Terapeutka nie bedzie czula obrzydzenia, choc znalezc dobra to nie takie latwe.

ProsZe zapoznaj sie jednak z tym, ze sa rozne nurty psychoterapii. terapia psychodynamiczna, dosc popularna, trwa nawet wiele lat, nie ma zadnej struktury widocznej dla pacjenta, terapeuta nie pracvuje z Toba aktywnie nad twoimi celami, tylko jedynie wtraca swoje komentarze.

Ja na takiej terapii bylem 2.5 roku i cos to dalo, ale nie tyle, ile za to zaplacilem.

Moze pomysl o polaczeniuu terapii z cochem, takim czyms pomiedfzy.

Gość Prawda

Podbijam. Też mam taki plan, bo czasem czuję, że jestem już o krok od sznura.

Gość XYZ

Ja myślałam o psychoterapii humanistycznej (rogerowskiej)- ktoś z Was coś o niej słyszał lub miał styczność?