Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rhea

Poradnia genetyczna po badaniach prenatalnych w 12tc

Polecane posty

Gość Rhea

Witam, czy ktoś może był w poradni genetycznej z powodu kiepskich wyników testu PAPPa? Jak wygląda taka wizyta? Na co trzeba się przygotować? 

Gość Psspsp

Jesli Cie stac to zrob NIFTY. Kosztuje ok 2500 zl, czeka sie na wyniki ok 2 tygodni. W poradni pogadaja o czynnikach ryzyka i powiedza ze mozna zrobic amniopunkcje ktora jest obciazana 1% szansy na poronienie. Jaka masz szanse na ZD?   

Gość Rhea

1:800

Amniopunkcji i tak raczej nie zrobię, bo poroniłam pierwszą ciążę i boję się ryzykować. Ginekolog skierował do poradni genetycznej na konsultacje i zastanawiam się jak to będzie wyglądać...

Gość gosc

Ja się nie bawiłam w pappę, robiłam nifty. 

Gość Anja

Papa często daje zle wyniki mojej koleżanki syn miał identyczny wynik,na szczęście urodził się zdrowy. Ja na Twoim miejscu jeśli Cię stać to zrobiłabym Nifty

Gość Rhea

Zastanawiam się nad tymi badaniami, bo amniopunkcji się boję... Ale chciałam wiedzieć jak będzie wyglądać wizyta w poradni, czego się mogę spodziewać.

Gość Ill
3 godziny temu, Gość Anja napisał:

Papa często daje zle wyniki mojej koleżanki syn miał identyczny wynik,na szczęście urodził się zdrowy. Ja na Twoim miejscu jeśli Cię stać to zrobiłabym Nifty

No to to jest żaden zły wynik1:800 oznacza ze jedno dziecko na 800 z takimi wynikami urodzi się chore. 

Gość Lil

Masz bardzo dobry wynik,nigdzie nie musisz iść,chyba ze jakieś straszne prawdopodobieństwo wyszło ci na na Edwards a czy Patau.ja na zZD miałam wynik 1:400 I lekarz powiedział że jest ok.

Gość Rhea
9 godzin temu, Gość Lil napisał:

Masz bardzo dobry wynik,nigdzie nie musisz iść,chyba ze jakieś straszne prawdopodobieństwo wyszło ci na na Edwards a czy Patau.ja na zZD miałam wynik 1:400 I lekarz powiedział że jest ok.

Mój lekarz twierdzi inaczej, że to już jest wskazanie do konsultacji z genetykiem. Dostałam skierowanie do poradni genetycznej. Wizytę mam jutro. 

Gość Lol

Zwykłe wyciąganie kasy,poczytaj wynik poniżej 1:300 można konsultować, no chyba że jest coś niepokojącego w obrazie usg wykazało np.zbyt duża przeciętność,brak kości nosowej itd..Genetyk może w tym wypadku zlecić amniopunkcję by rozwiać wątpliwości.I to nie do końca bo np mozaik genetycznych amnio nie wykrywa.Moim zdaniem Masz dobry wynik i jeśli usg pokazuje że jest ok.to ja bym się wcale nie martwiła.

Gość Rhea
7 minut temu, Gość Lol napisał:

Zwykłe wyciąganie kasy,poczytaj wynik poniżej 1:300 można konsultować, no chyba że jest coś niepokojącego w obrazie usg wykazało np.zbyt duża przeciętność,brak kości nosowej itd..Genetyk może w tym wypadku zlecić amniopunkcję by rozwiać wątpliwości.I to nie do końca bo np mozaik genetycznych amnio nie wykrywa.Moim zdaniem Masz dobry wynik i jeśli usg pokazuje że jest ok.to ja bym się wcale nie martwiła.

Wizytę mam na NFZ.

Gość Lol

Pewnie że idź do genetyka skoro masz takie zalecenie, ZD to akurat najmniejszy pikuś z różnych możliwych chorób. Skoro lekarz dał do genetyka to znaczy że musi gdzie coś być nie tak.Zrobisz amniopunkcję i będziesz spokojna do końca ciąży że wszystko jest ok. Ja przy wynikach dużo gorszych wynikach nie miałam wskazań do amnio.A mimo ryzyka chciałam je zrobić.Mam zdrową córeczkę. 

Gość Gość

Na 3 ciąża raz byłam skierowana do genetyka, bezpośrednio przed amnio, na którą się zdecydowałam. Dobry wynik amnio nie daje gwarancji zdrowia. Wyklucza wady genetyczne, poza chorobami jednogenowymi. Można się zdecydować na mikromacierze, które są jeszcze dokładniejsze i wychwytują więcej, ale to jest drogie. Zdecydowałam się na amnio z wynikiem z poprzednich badań 1:72. Wynik amnio wyszedł prawidłowy.

Pozdrawiam

Gość Lol

Zamiast nifty wolałabym amnio z opcją Fish i dopłacić za mikromacierze. 

Gość Gość

Gość Lol, amnio miałam za darmo, za fish zapłaciłam 750 zł. Nie opłaca się brać wszystkich opcji, bo mikromacierze, nie pamiętam dokładnie to chyba 1800 zł i wynik jest najdokladniejszy (amnio też się nie myli, ale mikromacierze mają jakby większą rozdzielczosc), a wynik jest po około tygodniu. Z Fisha wynik miałam po 3 dniach. Myślę że wszystkich opcji nie ma sensu brać. 

Gość Lol

No właśnie wg mnie najlepiej zrobić amnio za darmo plus dopłacić za Fish żeby nie umierać z niepokoju przez miesiąc ,plus mikromacierze (o wiele więcej danych )a to =cenie nifty.