Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dziwne

Jak można być wege i grubym?

Polecane posty

Gość Dziwne

Znam wiele osób, które mi mówi, że jest wege, a tak na nich patrzę i mają nadwagę... Jakim cudem do cholery jak jedzą same roślinki?

Gość gosc

nie jedzą tylko zapychają się nimi, owoce mają na full cukru, inne tłuszu, nigdy nie zastąpią normalnego jedzenia, jak zdrowa wieprzowinka, kurczaczek, wątrubeczka, goloneczka, pyszne masełko, pełne mleczko, ale taka moda, a ludzie wiadomo, wydaje im się ze są cool, cóż

Gość gosc

Jedzą roślinki owszem jednak często "zakrapiane" oliwą, wysokokaloryczne są rośliny strączkowe, kasze, orzechy, awokado.

Gość wegetarianizzzm

Ekhem... wegetarianizm/weganizm to nie moda a tzw:

8 godzin temu, Gość gosc napisał:

zdrowa wieprzowinka, kurczaczek, wątrubeczka, goloneczka

to nie jest żadne jedzenie tylko żywe istoty często zabijane w okrutny sposób i żyjące w fatalnych warunkach. Poczytaj może na temat tego jak "zdrowe" jest jedzenie mięsa nafaszerowanych sterydami i zestresowanych zwierząt. Owszem żelazo jest nam do życia potrzebne ale jedzenie mięsa (szczególnie w dzisiejszych czasach) przyniesie ci więcej szkody niż zdrowia, zwłaszcza jeśli pochodzi ono z hodowli, która produkuje na masę a nie jakość. Inna sprawa, że wegetarianie i weganie nie żywią się tylko roślinami więc owszem niektórzy mogą mieć nadwagę.

Gość co?
6 godzin temu, Gość wegetarianizzzm napisał:

Ekhem... wegetarianizm/weganizm to nie moda a tzw:

to nie jest żadne jedzenie tylko żywe istoty często zabijane w okrutny sposób i żyjące w fatalnych warunkach. Poczytaj może na temat tego jak "zdrowe" jest jedzenie mięsa nafaszerowanych sterydami i zestresowanych zwierząt. Owszem żelazo jest nam do życia potrzebne ale jedzenie mięsa (szczególnie w dzisiejszych czasach) przyniesie ci więcej szkody niż zdrowia, zwłaszcza jeśli pochodzi ono z hodowli, która produkuje na masę a nie jakość. Inna sprawa, że wegetarianie i weganie nie żywią się tylko roślinami więc owszem niektórzy mogą mieć nadwagę.

to skąd ta nadwaga?

Gość gość

Wegetarianizm nie odchudza

"To nie jest dieta odchudzająca! Potrawy mączne i owoce tuczą o wiele bardziej niż kawałek mięsa. Być może schudniesz, jeśli do tej pory jadałaś tłusto i dużo. Ale znacznie częściej młode osoby, nie jedząc mięsa, tyją! Dlaczego?
- Aby zdobyć taką samą ilość energii, jaką daje średniej wielkości stek lub filet z ryby, potrzebują np. całej miski fasoli lub soi (a wtedy mnożą kalorie).
- Jedzą znacznie więcej warzyw i owoców, w tym także takich, które mają zbyt wysoki indeks glikemiczny.
- Często mają większą ochotę na słodycze. Jedząc więcej węglowodanów (makarony, ziem-niaki, warzywa strączkowe, owoce), są więc bardziej narażeni na wahania cukru we krwi. Regularnie dostarczane białko utrzymuje cukier na mniej więcej stałym poziomie".

Gość Gość

Tak samo jak nie odchudza jedzenie regularne co 2 3 godziny. to jest mit który ludzie powielaja. Każdy doskonale zna swój organizm i wie co powinien jeść i w jakich ilościach. Wszystkie diety to sciema i nic więcej. Poza chorobami. 

ktoś mądrze pisze wyżej. dodam tylko, że kawałek mięsa na dłużej pozostawia uczucie sytości niż typowo wegetariańskie potrawy. gdy próbowałem być wegetarianinem to częściej chciało mi się żreć i przytyłem 4 kg przez rok bycia wege - co dla mnie jest dużym wzrostem wagi bo ja mam bardzo stabilną wagę przez całe życie. Skończyłem z byciem wege i od razu schudłem.

Gość Gość

Ale wegetarianizm to dobra opcja z wielu względów pomijając wagę. Ja bym z mięsa nie mogła zrezygnować. Może kiedyś.

pizza fi 40 ok 3000 kcl , sloik masla orzechowego 300 g 2000kcl , 100g oleju roslinnego 850 kcl , 2 saszetki ryżu 600 kcl- wszystko do wszamania na 2 posiłki (bynajmniej u mnie )  wiec jak widac nie tylko mięso ma kcl 

Gość Gość

Ziemniaki same w sobie też nie tucza. Kolejna sciema dla ubogich. Tuczy nadmiar. Nic więcej. 

Gość takowa

bo wege czesto zapominaja, ze trzeba jesc powiedzmy soczwice i straczki zamiast miesa zeby miec balans protein w diecie i sie zapychaja czekolada frytkami czy np chlebem z byle czym, proteiny powoduja uczucie sytosci i dbaja o mase miesniowa co powoduje dobry bilans wagowy

Gość Qwrry

To nie żryjcie tyle !!!

Gość uff

no ja właśnie trochę schudłam na weganizmie bo jem mało słodyczy gdyż większość moich ulubionych słodyczy była na mleku 😉

a kiedyś byłam od słodyczy uzależniona 😉

Gość aass
5 godzin temu, Gość uff napisał:

no ja właśnie trochę schudłam na weganizmie bo jem mało słodyczy gdyż większość moich ulubionych słodyczy była na mleku 😉

a kiedyś byłam od słodyczy uzależniona 😉

a dlaczego jestes wege?

Gość uff

bo nie toleruję tego jak są traktowane zwierzęta w rzeźniach i na fermach 😞  nie wiem jak ja mogłam kiedyś mięso w ogóle jeść...

Gość Robbs
1 godzinę temu, Gość uff napisał:

bo nie toleruję tego jak są traktowane zwierzęta w rzeźniach i na fermach 😞  nie wiem jak ja mogłam kiedyś mięso w ogóle jeść...

Ale w ten sposób nie ocalisz zwierząt. Zresztą... ryba to głupie stworzenie...

Gość nie

osoby Wege często nie jedzą "samych roślinek", ale multum przetworzonego żarcia wege i słodyczy, jeśli brakuje (a może) im białka.

jeśli jedzą słodycze i potrawy mączne, to właśnie to najbardziej tuczy.

Gość gość

Każdy z was pitoli takie głupoty że nie darmo niektórzy tyją albo są niedożywieni.

Szkoda słów na takich analfabetów. 

Gość Gość

Kasza, mąki pełnoziarniste, fasola, oliwa i inne tłuszcze plus orzechy to bomba kaloryczna. W ciągu roku można wyglądać jak Bulinek...

Gość wegefe

nie ma to jak schabowy z ziemnakami i szczupła sylwetka 😄

Gość Katium

Można, jedząc zbyt duże ilości węglowodanów typu pieczywo, ryż, pizza wegańska, pijąc słodkie napoje i jedząc słodycze. 1 łyżeczka czubata cukru to 30 cal -słodząc 3 to 90 kcal . Wypijając butelkę coli dziennie plus kilka herbat z cukrem to ponad 500 kcal samego cukru. Zajmuję się dietą na co dzień i wiem, że mało kto czyta składy na etykietach i zdaje sobie sprawę z kaloryczności potraw.

Gość Katium

Można, jedząc zbyt duże ilości węglowodanów typu pieczywo, ryż, pizza wegańska, pijąc słodkie napoje i jedząc słodycze. 1 łyżeczka czubata cukru to 30 cal -słodząc 3 to 90 kcal . Wypijając butelkę coli dziennie plus kilka herbat z cukrem to ponad 500 kcal samego cukru. Zajmuję się dietą na co dzień i wiem, że mało kto czyta składy na etykietach i zdaje sobie sprawę z kaloryczności potraw.

Gość Powaliło was

Trzeba być n.i.e.d.o.j.e.b.a.n.y.m, żeby lubić warzywa zamiast pysznego mięska

Gość fds

Jeżeli jesz frytki, pizze i vege kebaby to jesteś gruby na roślinach.

Tak samo to działa w przypadku diety mięsnej.

Nie dieta, a wybory dań i brak ruchu sprawiają, że ktoś tyje. 

Gość Fame

Niby są wege, kochają naturę, a nie wychodzą do parku pobiegać...

Gość pfff

frytki są wega

są w sumie nawet wegańskie....

chipsy w sumie też