Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

miikik

Antykoncepcja

Polecane posty

Czesc. Jestem miesiąc i 17 dni po porodzie, karmie piersią i chciałam wiedzieć czy moge zacząć brać tabletki antykoncepcyjne jeśli jeszcze jie dostałam okresu, gdybym zaczęła je brać zadziałałyby ? Prosze o pomoc :)

Gość Gość

Ja byłam z tym u ginekologa. Wypisał mi receptę. Są to tabletki jednoskładnikowe, by nie szkodziły dziecku, ale będą zabezpieczać. I w porównaniu z dwuskładnikowymi nie czeka się do okresu.

No tak ja tez byłam i przepisał mi ale nie powiedział nic o tym okresie tylko ze moge brać karmiąc 

Gość ika

A wiedział że karmisz i przepisał ci tabletki dla matki karmiącej? Przy zwykłych, dwuskładnikowych tabletkach powinno się odczekać do miesiączki, albo lekarz powinien dokładnie powiedzieć kiedy po porodzie/poronieniu należy je zacząć brać, i jak długo stosować dodatkowe środki albo wstrzymać się od współżycia. Jeśli to tabletki dla matek karmiących, to można je zacząć brać w dowolnym momencie, i bodajże tydzień dodatkowo się zabezpieczać, ale to wszystko masz w ulotce. 

Gość Gośc
18 minut temu, Gość ika napisał:

A wiedział że karmisz i przepisał ci tabletki dla matki karmiącej? Przy zwykłych, dwuskładnikowych tabletkach powinno się odczekać do miesiączki, albo lekarz powinien dokładnie powiedzieć kiedy po porodzie/poronieniu należy je zacząć brać, i jak długo stosować dodatkowe środki albo wstrzymać się od współżycia. Jeśli to tabletki dla matek karmiących, to można je zacząć brać w dowolnym momencie, i bodajże tydzień dodatkowo się zabezpieczać, ale to wszystko masz w ulotce. 

I brać co do minuty, zapomniałaś dopisać. 

Gość Gość

Nie trzeba brać co do minuty, to jakiś mit. Mi czasami zdarzy się zapomnieć i czasem jest to kilka godzin nawet albo i cały dzień. Podobno do 12h jeszcze jest ochrona.

Gość Aka

Tak, ja też biorę jednoskładnikowe (ze względu na mięśniaki).  W ulotce jak byk napisane, ze opóźnienie do 12 godzin nie wpływa na skuteczność. Wiadomo, że najlepiej brać o stałej porze. Ja mam po prostu ustawiony alarm w telefonie. 

Wie ze karmie piersią i w ulotce pisze ze wziąć w pierwszym dniu miesiączki ale ginekolog mi nic nie mówił a wie ze nie mam jeszcze miesiaczki i czy jakbym zaczęłam je brać jak jeszcze nie mam miesiączki czy beda działać 

Gość Holly

Jeśli zdecydowałaś się na tabletki i musisz się dodatkowo zabezpieczać to ja osobiście by ich nie brała. Ja po porodzie nie wróciłam do tabletek, zaczęłam monitorować swój cykl za pomocą komputera cyklu myway, który badał moją temperaturę, poziom hormonu LH i jakość śluzu szyjkowego. Wówczas w dni płodne zabezpieczałam się prezerwatywą. Od ciąży minęły 3 lata, a komputer jeszcze mnie nie zawiódł. Swój komputer kupiłam na stronie naturalnaplodnosc.