Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wystraszona

Ruchy dziecka 35 tydzień

Polecane posty

Gość Wystraszona

Cześć dziewczyny. Mam nadzieję że któraś z was miała podobną sytuację i będzie w stanie mi cokolwiek powiedzieć 😣 Obecnie kończę 34tc i od jutra zaczynam 35. Dzisiaj mija już piąty dzień jak słabo czuję ruchy maluszka .. dodam że wszystko było w porządku aż jednego dnia po prostu się obudziłam i od tego dnia słabo czułam ruchy .. nie dość że rzadko to jeszcze takie słabiutkie że czasami się muszę zastanawiać czy to wgl był ruch a brzuszek już nie faluje jak wcześniej 😥 stało się tak z dnia na dzień dzisiaj było okej jutro już nie i tak do tej pory. Przedwczoraj już nie wytrzymałam i pobiegłam do szpitala. Lekarz wykonał mi badanie ktg oraz USG. Z obu badań wychodzi na to że z dzidzią jest wszystko w jak najlepszym porządku ale po prostu mnie to martwi do tej pory czułam inne ruchy a z dnia na dzień żeby tak się zmieniły ?? Przecież ilość płynu owodniowego już nie rośnie a dziecko się powiększa .. każdy jego ruch powinnam czuć wyraźnie i powinien być widoczny a tu normalnie jak bym się cofnęła do 20 któregoś tygodnia 😭😭

Gość Gość

Ale dziecko też ma już mało miejsca więc rusza się mniej. 

Gość Wystraszona

Wiem że przez to może ruszać się mniej ale martwi mnie też to że ruchy są słabo odczuwalne a właśnie skoro maluszek ma mało miejsca to chyba powinnam czuć je wyraźniej 😞

Gość Gość

Skoro byłaś u lekarza i powiedział, że jest ok to czym się martwisz? Podobno pod koniec ciąży to normalne. 

Gość Wystraszona

Martwi mnie to bo gdzie bym nie czytała albo nie słyszała to wszędzie jest mowa o tym ile to nie powinno ruszać się dziecko że gwałtowne zmniejszenie się ruchów nie jest normalne itd. Może i jest to normalne pod koniec ciąży ale nie mam osoby której mogła bym się o to zapytać dlatego piszę tutaj czy może ktoś miał taką sytuację i trochę mnie uspokoi. Wydaje mi się że po to pisze się na forum 😉

Gość Rfcxdfg

Cześć, ja jestem w 36 tyg., za chwilę 37 i czuje ruchy bardzo wyraźnie, dziecko się przeciaga, rozpycha,  kopie,  żeby wydzielić sobie więcej miejsca.  Czytałam,  że pod koniec tak może być,  ale i tak jak u Ciebie, że na brak miejsca reaguje w ten sposób. Jak byłaś u lekarza i ok, to nie ma się czym martwić, bo nerwy nie wskazane. A jak masujesz brzuszek, to Ci odpowiada?  Moja przeważnie tak,  chyba że śpi głęboko,  to też nie da znaku, ale już się nauczyłam ją budzić jak za długo nie czuję 😄

Gość Ikil

Dotykaj brzucha , laskocz go , może jesz mniej słodkiego i przez to dziecko mniej aktywne , może puszczaj muzykę i zobacz jak na to reaguje , może wód jest mało i ma mało miejsca albo bardzo dużo przytylas i przez to czuć słabiej ruchy 

Gość Wystraszona

Powiem wam tak. To nie jest tak że nie czuje wcale ruchów. Czuję ich DUŻO mniej i dużo SŁABSZE. Może wyda wam się to dziwne ale próbuje na prawdę wszystkiego. Jem słodkie puszczam muzykę masuje brzuszek .. i czuję że dziecko wtedy się poruszy ale dosłownie jak by chciało a nie mogło .. mówię najbardziej mnie martwi to że jak już się rusza to po prostu tak słabo że nawet na brzuchu nic nie widać dosłownie jak bym się cofnęła w tygodniach 🙄 a jeśli chodzi o moją wagę to należę do szczupłych osób. Przed ciążą ważyłam 54 kg fakt że przytyłam ale nie Bóg wie ile z resztą mówię to się stało tak z dnia na dzień dzisiaj ok jutro już nie. Wiem że lekarz mówi że jest okej no ale nawet wam nie wydaje się to dziwne ?

Gość Wystraszona

Dodam jeszcze że dziecko wcale nie jest małe waga cały czas w normie nawet troszkę większa 

Gość gosc

w koncowce ciazy dziecko mniej sie rusza,bo ma ciasna i juz sie tak nie wierci. Jesli chcesz zeby dziecko sie poruszylo, to poloz sie plasko na plecach. Bedzie sie wiercic,bo kregoslup mu przeszkadza

Gość gosc
4 godziny temu, Gość Wystraszona napisał:

Wiem że przez to może ruszać się mniej ale martwi mnie też to że ruchy są słabo odczuwalne a właśnie skoro maluszek ma mało miejsca to chyba powinnam czuć je wyraźniej 😞

niekoniecznie, ma malo miejsca, wiec rzadziej i slabiej sie rusza. To zupelnie normalne

Gość Ruo

Nie chce Cie straszyc,  ale jak bedzie tak dluzej to jedz na szpital niech monitoruja, nawet nasciemniaj ze ruchow nie czujesz. . Roznie moze byc, ja znam 3 przypadki gdy takie cos bylo zlym znakiem.

Gość Gość

Jeśli lekarz cie nie uspokoił to kafeteria tego też nie zrobi.Jedynie mogą cie jeszcze bardziej nastraszyć.

Gość Wystraszona

Z jednej strony racja 😞 miałam nadzieję że zajrzy tu więcej dziewczyn które miały podobnie i że trochę się uspokoję. Żadna z moich znajomych obecnie nie jest w ciąży i nawet nie mam się kogo zapytać o doświadczenia z czasu ciąży 🙄

Gość Fff

A może dziecko się teraz inaczej ułożyło i przez to czujesz mniej ruchów? Jeżeli usg i ktg wyszło dobrze to nie masz co się martwić.

Gość Gosc
5 godzin temu, Gość Wystraszona napisał:

Martwi mnie to bo gdzie bym nie czytała albo nie słyszała to wszędzie jest mowa o tym ile to nie powinno ruszać się dziecko że gwałtowne zmniejszenie się ruchów nie jest normalne itd. Może i jest to normalne pod koniec ciąży ale nie mam osoby której mogła bym się o to zapytać dlatego piszę tutaj czy może ktoś miał taką sytuację i trochę mnie uspokoi. Wydaje mi się że po to pisze się na forum 😉

A oszacowano Ci podczas usg wage dziecka?

Gość gosc

To tez zalezy od dziecka, moj starszy byl bardzo aktywny w brzuchu,a w koncu ciazy czulam sie doslownie skopana od srodka. Do dzis jest trudny ;) mlodszy byl leniem, szczerze to ruchy poczulam pozno, juz okolo 25  tc, mimo,ze waze 50kg. Wierzylam na slowo,ze jestem w ciazy i cos tam roslo.I takim leniem byl do konca. Czesto musialam klasc sie na podlodze na plecach i dzgac sie palcem w brzuch zeby choc reka lub noga ruszyl  Tez sie martwilam,  biegalam do lekarza, na usg,ale bylo wszystko ok.

Gość Abc

Mialam podobnie. Synek ruszal sie zdecydowanie mniej i slabiej niz corka. 

Mozliwe ze dziecko jakos sie odwrocilo i kopie cie do srodka i dlatego czujesz ruchy slabiej. 

Gość Wystraszona

Mam taką nadzieję bo do porodu zostało mi jeszcze 5 tygodni a czuję że do tej pory oszaleję. Wiem że stres nie jest wskazany ale po prostu nie potrafię tak o przestać myśleć 😭 

Gość Polan

Może jakoś inaczej się ułożyło i mniej się rusza , mi np. ktg nigdy nie wychodziło w przychodni i za każdym razem odsyłali mnie do szpitala na sprawdzenie i tam było zawsze oki , możesz tylko do szpitala jechać i sprawdzać na USG czy wszystko jest oki ,może ma tak ciasno że ciężko się ruszyć , u mnie np. były ruchy , czkawka i falowanie brzucha ale nigdy nie wiedziałam jaka częścią ciała dziecko atakuje , stopki itp.nigdy nie czułam , dziecko było głębiej bliżej bioder i miałam mały brzuch , na lewym boku leż jak najwięcej wtedy najlepsze przepływy są 

Gość Gość

Skoro nadal się tak bardzo denerwujesz to jedź do szpitala bo ten stres jest nie wskazany. Masz prawo mieć wątpliwości. 

Gość Fzz

u mnie tak też jest tylko ze słabo rusza się rano, a od południa zaczyna dopiero bardziej. A jest 10 ruchów chociaż? Zawsze możesz iść znowu do szpitala albo swojego lekarza.