Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gość

Bite dzieciństwie

Polecane posty

Gość Gość

Mam pytanie do dzieczyn bitych w dzieciństwie przez rodziców,szczególnie przez matki. Czy szanujecie teraz w dorosłym swoim zyciu takie matki? Ja byłam mocno bita pasem a przeważnie cienkim kablem prawie za nic,za to ze wyglupiałam sie z bratem,ze głosno się smiałam,za ...y dosłownie. Matka jest toksyczna osobą wymaga mojej opieki,czuje się pępkiem swiata,wyzywa mnie nawet jak wychodze do pracy,bo powinnam siedziec z nią i ją zabawiać,usługiwać a ja faktycznie mam wyrzuty sumienia ze do tej roboty ide. I coraz trudniej mi przychodzi to służenie jej jak sobie przypomne dzieciństwo,i to jak teraz mnie traktuje. Jest tak wredna do mnie ze trace szacunek i miłość do niej. 

Gość Ijhjkk

Szanuje ale nie ufam jej i nie zwierzam się z niczego. Oprócz bicia moja matka miała tez zawsze długi jęzor i trzeba uważać co się jej mówi. Mam do niej dystans. Na stare lata zlagodniala. Ojciec tez mnie bil. Ale teraz oboje udają że nic nie pamiętają i mówią że oni nigdy nie bili dzieci....

Gość Gosc

Nie szanuje i nienawidzę jej. Zniszczyła mi życie i przez nią sama siebie nienawidzę i wyzywam się dokładnie takimi słowami jakich ona używała kiedy sama się krzywdzę. 

Gość gość

Nie szanuję jej. Nie chcę opisywać co robiła ale bardzo podobnie jak u autorki za byle co. Dzisiaj się dziwi że do niej sama nie dzwonię, nie odwiedzam, nie odzywam się, a kiedy jej mówię co mnie boli to ona bagatelizuje, zamiata pod dywan, bo to było dawno, bo nie było w jej mniemaniu aż tak źle, zatarł jej się zupełnie obraz, zresztą z jej perspektywy nic takiego się nie działo. Nie widziałam jej odkąd wyszłam za mąż i wyjechałam do innego miasta cztery lata temu. Wnuka też nie widziała jeszcze i wisi mi to. Jak dla mnie to mogę ja dopiero w trumnie zobaczyć.

Gość Gość

Też byłam bita i też moja matka nie pamięta tego,wypiera się. Jak jej kiedyś powiedziałam jak mnie lała to tak się wypierała,smiała się z tego ze ktoś z boku uwierzyłby jej,a pomyslał ze ja jej próbuje to wmówić. Tez jest toksyczna i tez zostawiła sobie mnie jako służke na stare lata. Rozwiodłam się i teraz ma mnie tylko dla siebie. Rządzi mną nawet o której mam wyjś i wrócić,mną40 letnia kobitą. Jestem skazana mieszkac z nią ze względu na opieke nad nia,chociaz stać mnie na kupno samodzielnego mieszkania a nawet domu,musze teraz opiekowac się kimś kogo prawie nienawidze. Jsk własna matka potrafi zmarnowac zycie własnej córce

Gość Poranna

Byłam bita w dzieciństwie zarówno przez matkę jak i przez ojca. Kiedy miałam 13 lat moja babcia zorientowała się, że coś jest nie tak i wzięła mnie do siebie. Odżyłam. Matka i ojciec niespecjalnie się mną interesowali więc babcia złożyła wniosek o ograniczenie im praw i tym sposobem została moim opiekunem prawnym. Skończyłam szkołę, poszłam na studia, po studiach zaczęłam pracować, bo takie wartości wpoiła mi babcia. Później założyłam swoją firmę i nagle się rodzicom przypomniało o mnie. I się okazało, że mają potworne długi, grozi im eksmisja. Zaczęli być mili, zabiegali o kontakt ale ja czułam, że chodzi tylko o pieniądze. Odmówiłam pożyczenia im 60 tys. Wiecie co zrobili? Złożyli wniosek o alimenty. Na szczęście sąd ten wniosek oddalił z uwagi na rażące zaniedbania z ich strony i wcześniejsze ograniczenie praw. Wiem, że teraz, po kilku latach, mieszkają w jakimś ośrodku. I nie jest mi ich wcale żal, na żadną pomoc z mojej strony nie mają co liczyć. 

Gość Gość

Gość poranna,bardzo dobrze,ze nie zasadzili Ci alimentów na rzecz rodziców. Oni się wypięli na ciebie kiedy najbardziej ich potrzebowałas. Jaka odwaga prosic o pozyczkę. Niech się tułaja na stare lata,ty tez bys sie moze tułaĺa zeby nie babcia. A nie masz wyrzutów sumienia,bo nieraz mozna sobie z tym nie poradzic pomimo wszystko.

Gość Onkosfera

Ja bylam bita lajtowo, jeśli tak to można ująć. Tzn dostawalam klapsa albo po głowie, gdy rodzice przestawali nad sobą panować, w ostatecznej furii. Nie było bicia na zimno ani na gołą d.u.p.e. Raz dostalam od babci kablem za jakieś wyimaginowane przestepstwo, o co mialam żal do jej śmierci ale i tak ją kochalam i szanowalam bo bilans był na plus. Rodziców tak samo.

Bicie po gębie skończyło sie gdy mialam ok 20 lat i postanowilam oddać (wczesniej bylam uczona, że nie podnos ręki na rodzica, bo ci ona uschnie😂). Starsza mnie więcej nie tknela.

Raz też druga babcia zaczęła bić mnie mała piąstka w aucie. Ona siedziała na miejscu pasażera, ja na kierowcy. Powiedzialam coś co się jej nie spodobalo i zaczęła mnie okładać. Ale to już była komedia bo to jakby mrówka próbowała nap.i.e.r.d.a.lać słonice...

Gość Mery

Mnie ojciec tak lał. Za nic. Tak jak piszesz,bo bylo w domu za glosno,bo nie potrafilam jezdzic na rowerze,bo bylam za wolna jak kazal gruz nosic jak mialam 10 lat:-( przez ostatnie 11 lat widzialam go przypadkiem 2 razy. Nie odzywam sie do niego. Zniszczyl mi psychike. Potrafil w srodku nocy wyrzucic mnie i siostry z domu,wielokrotnie spalam na przystanku jak pies. A ile razy podpalał dom... Nie chce go widziec do konca zycia.

Gość gość

Tak własnie kiedyś było 😞 dzieci były bite za nic dosłownie za nic . Ja zawsze mowie, ze dzieci sie nie bije bo to niszczy dusze ...na cale życie 

Gość Gość

Mnie też za nic matka lała. Bałam się jej i do tej pory w psychice mi zostało zeby jej się bać a mam prawie 40 lat. 

Gość Poranna
1 godzinę temu, Gość Gość napisał:

Gość poranna,bardzo dobrze,ze nie zasadzili Ci alimentów na rzecz rodziców. Oni się wypięli na ciebie kiedy najbardziej ich potrzebowałas. Jaka odwaga prosic o pozyczkę. Niech się tułaja na stare lata,ty tez bys sie moze tułaĺa zeby nie babcia. A nie masz wyrzutów sumienia,bo nieraz mozna sobie z tym nie poradzic pomimo wszystko.

Nie mam absolutnie żadnych wyrzutów sumienia. Sami sobie wybrali taką drogę w życiu, są dorośli. Powiem więcej. Mam też brata. Jego nigdy nie bili, był ich oczkiem w głowie. I co? I odsiaduje drugi wyrok, nie skończył szkoły, w życiu nie przepracował ani dnia. 

Gość gość
42 minuty temu, Gość Onkosfera napisał:

Ja bylam bita lajtowo, jeśli tak to można ująć. Tzn dostawalam klapsa albo po głowie, gdy rodzice przestawali nad sobą panować, w ostatecznej furii. Nie było bicia na zimno ani na gołą d.u.p.e. Raz dostalam od babci kablem za jakieś wyimaginowane przestepstwo, o co mialam żal do jej śmierci ale i tak ją kochalam i szanowalam bo bilans był na plus. Rodziców tak samo.

Bicie po gębie skończyło sie gdy mialam ok 20 lat i postanowilam oddać (wczesniej bylam uczona, że nie podnos ręki na rodzica, bo ci ona uschnie😂). Starsza mnie więcej nie tknela.

He he, też oddałam. Ale ojcu mając 17 lat. Szczerze? Jeśli w końcu oddałaś matce za bicie po twarzy, to musiała cię często częstować z liścia. Teraz pytanie, czy faktycznie sprawiałaś takie problemy wychowawcze, czy matka to była zwykła furiatka i dostawałaś za byle gó/wno.

Odpowiadając na pytanie. Matka mnie nie tłukła. To ojciec się znęcał nad rodziną. Nie, nie szanuję. Nienawidzę wręcz. Zniszczył coś co mogło być pięknymi relacjami między rodzicem, a dzieckiem.

Mery, moją mamę tak tłukła jej matka. Może temu też nas nie biła za byle co, a potrafiła się postawić ojcu, kiedy podnosił rękę i nas osłaniać. Bardzo możliwe, że to dlatego ja w pewnym momencie potrafiłam oddać. Zdziwienie na jego twarzy bezcenne. A, że ja jestem jego wzrostu, więc sprawiam wrażenie silniejszej niż mama, to się wystraszył.