Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Nazwauzytkownikaaa

Doba pracownicza

Polecane posty

Piszę tu, ponieważ do PIPu nie udało mi się dodzwonić. Pracuje w dużym zakładzie pracy, mam umowę na czas nieokreslony w wymiarze 1/2 etatu. Od pewnego czasu zaczęłam zastanawiać się jak to jest z doba pracownicza w tym przypadku (zwłaszcza że wprowadzono równoważny czas pracy). Przykladowo, w grafiku mam jednego dnia wpisane 11-21 a następnego dnia mam być już w pracy na godzinę 8.00. pracodawca podpiera się tylko tym, że muszę mieć 11h nieprzerwanego odpoczynku, a doba pracownicza jakby nie istnieje...czy tak faktycznie jest, czy pracodawca nie ma racji? 

Gość Cinnamon

Jeśli chodzi o dobę pracowniczą to praca wykonywana drugiego dnia od 8 do 11 to są godziny nadliczbowe, za wyższą stawkę 🙂 
Tak, jest to naruszenie doby pracowniczej.

Nie mogę wkleić linka, bo Kafeteria mi to uniemożliwia, poszukaj na stronach kadry infor pl

art. 128 § 3 pkt 1 Kodeksu pracy

Nawet jeśli pracuje w systemie równoważnym? Bo właśnie u nas w zakładzie pracy pojęcie godzin nadliczbowych nie obowiązuje a jak dziś próbowałam poruszyć temat to wszyscy byli zdziwieni i stwierdzili że doba pracownicza nie obowiazuje