Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Przyszła mama

Zbyt szybkie tycie w ciąży

Polecane posty

Gość Przyszła mama

Witam :) jestem w 34 tygodniu ciąży i przytyłam już 16kg ( mam niedoczynnosc tarczycy ale biore leki ) mój synek wazy ok. 2400 i mój ginekolog stwierdził ze bardzo dużo waże (przed ciąża byłam pulchna) chce mnie wyslac na miesiąc do szpitala i zabronił jeść wielu rzeczy np, chleba, makaronów, klusek, ziemniaków itd. Czy któraś z Was miała podobny problem? 

Gość Młoda mama

Bez przesady! Jakbyś przytyła 50 kg to by się mogła czepiać. Ja przytyłam w pierwszej ciąży 18 kg (też z niedoczynnoscią, ale nie leczoną bo ani lekarka prowadząca ani nikt w szpitalu nie zainteresował się badaniem tsh). 3 miesiące po porodzie ważyłam juz mniej niż przed ciąża! Teraz jestem w ciąży w 17 tygodniu i już mam z 8 kg do przodu (tym razem już na szczęście z eutyroxem, ale pierwsze 5 kg jest z czasu nim zaczęłam go przyjmować). Kwestia jak znosisz zmiany wagi. Ja akurat nie mam żadnych  rozstępów ani obwisłej skóry. Jesli będziesz karmić piersią ti wszystko zrzucisz raz dwa. 

Gość Onkosfera

Nie jest to dobrze się utuczyc w czasie ciąży, ale Cię rozumiem, bo miałam ten sam problem. Najwięcej się upaslam w pierwszym trymestrze bo rzygalam a czas kiedy zarlam, to był jedyny moment (oprócz fazy snu), kiedy nie mialam mdłości. Najlepiej się czulam właśnie po chlebach i makaronach. A nie po sałatce, która mi od razu przepalala kichy. Do tego dziecko było duże i dostalam od ginekolozki sugestię(bardzo grzeczna), że gdybym mniej jadla, to może by nie rosło na takiego olbrzyma. Nie było to fajne.

Teraz mam o tyle problem że stawy mam mocno przeciążone, no i dużą nadwagę, znacznie większa niż po pierwszej ciąży. Muszę sie bardzo zylowac na siłce i uważać na żarcie, żeby wrócić do pierwotnej wagi.

Ale gdy bylam w ciąży i przypadkiem trafilam do innego gina, i wyrazilam obawy co do mojego spasienia, to tylko się zasmial i powiedział że mam się nie przejmować bo jestem w normie.

Gość Abc

Ja tez w drugiej ciazy przy niedoczynnosci przytylam wiecej niz w pierwszej ciazy z cukrzyca. Ale moj gin i polozna nic na ten temat nie mowili. Za to w pierwszej przy scislej diecie i insulinie balam sie kazdej wizyty u diabetologa bo co troche przytylam zmiejszal mi porcje. 

Ja przy 2 ciazach przytylam po 20 kg , teraz jestem w 22 tc i już nam 10 🤔 z tym że po porodach ładnie mi wszystko zeszło więc się aż tak nie przejmuje. Nie wiem od czego to zależy,  w pierwszej jadłam ile się dało w drugiej już nie jadłam słodyczy i się ograniczałam A i tak waga tak samo na plusie