Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ala

Konrad czy Radosz?

Polecane posty

Gość gość

Konrad,  klasyczne, męskie, nie cipciowate - idealne dla chłopaka z charakterem  i mądrego mężczyzny. 

Radosz rozmemłane, bez ikry i z taką samą osobą się kojarzy.

Gość Gość
2 minuty temu, Gość gość napisał:

Konrad,  klasyczne, męskie, nie cipciowate - idealne dla chłopaka z charakterem  i mądrego mężczyzny. 

Radosz rozmemłane, bez ikry i z taką samą osobą się kojarzy.

Konrad sliczne niemieckie imie z ktorego kazdy polski chlopiec moze byc dumny.  Jezeli mialabym chlopca to tez nazwalabym go Konrad chociaz troche zalowalabym, ze nie Adolf.  Konrad i Adolf- moja rodzina ma takie cieple wspomnienia po tej niemieckiej wizycie w Polsce  jkais czas temu....

Gość gość
25 minut temu, Gość Gość napisał:

Konrad sliczne niemieckie imie z ktorego kazdy polski chlopiec moze byc dumny.  Jezeli mialabym chlopca to tez nazwalabym go Konrad chociaz troche zalowalabym, ze nie Adolf.  Konrad i Adolf- moja rodzina ma takie cieple wspomnienia po tej niemieckiej wizycie w Polsce  jkais czas temu....

Adolf też ładne, z Dymszą mi się kojarzy a Dymszę kocham 🙂

Gość Gość
Przed chwilą, Gość gość napisał:

Adolf też ładne, z Dymszą mi się kojarzy a Dymszę kocham 🙂

No widzisz, sliczne te niemieckie imiona.  Mam nadzieje, ze autorka zapomni o Radoszu, to takie dziaddostwo slowianskie, kto teraz takie rzeczy wymysla.  Adolfek, Konradek, Helmut, Franz, Heinrich, Heinz to sa imiona dla malych polskich chlopcow, miedzynarodowe, z dluga germanska historia.  Dla mnie to jeszcze Kurt i Otto sa fajne.  

Gość gość
11 minut temu, Gość Gość napisał:

No widzisz, sliczne te niemieckie imiona.  Mam nadzieje, ze autorka zapomni o Radoszu, to takie dziaddostwo slowianskie, kto teraz takie rzeczy wymysla.  Adolfek, Konradek, Helmut, Franz, Heinrich, Heinz to sa imiona dla malych polskich chlopcow, miedzynarodowe, z dluga germanska historia.  Dla mnie to jeszcze Kurt i Otto sa fajne.  

Otto i Kurt super! Racja, dużo ładniejsze od Radosza!

Gość Gość

Otto lub Otton- to nasi dobrodziejcy.  Gdyby nie ci niemieccy cesarze, ktorzy otoczyli nas opieka jak kochajacy tata swoje dziecko to pewnie nadal bylibysmy slowianska dzicza zyjaca jak w epoce kamienia.  Mielismy duzo, ze takich cudownych sasiadow mielismy, wyobrazasz co by bylo gdyby to byli np. Szwajcarzy?  Co by sie przez te tysiac lat dzialo?  Powinnismy im tylllki calowac i Konrad, Adolf lub Otton powinny byc w pierwszej dzisiatce imiona.

Gość Gość
3 minuty temu, Gość gość napisał:

Otto i Kurt super! Racja, dużo ładniejsze od Radosza!

Ale w ogole po co dalej wspominasz tego Radosza?  Zapomnij o nim.  Lepiej powiedz, ktore imie naszych zbawcow podoba ci sie najbardziej.  Otto, Kurt, Konrad i Adolf ci sie podobaja.  Moze masz jakies swoje ulubione, ktore jeszcze nie bylo wymienione?

Gość Gość

Przesadzacie z niemieckością tego imienia.

Imię lubiane przez Mickiewicza. 

Gość Gramofon
Dnia 4.02.2019 o 23:26, Gość Gość napisał:

Otto lub Otton- to nasi dobrodziejcy.  Gdyby nie ci niemieccy cesarze, ktorzy otoczyli nas opieka jak kochajacy tata swoje dziecko to pewnie nadal bylibysmy slowianska dzicza zyjaca jak w epoce kamienia.  Mielismy duzo, ze takich cudownych sasiadow mielismy, wyobrazasz co by bylo gdyby to byli np. Szwajcarzy?  Co by sie przez te tysiac lat dzialo?  Powinnismy im tylllki calowac i Konrad, Adolf lub Otton powinny byc w pierwszej dzisiatce imiona.

ten cesarz Otton to by nas(polan) wybił ja psów, gdybysmy od czech nie przyjeli chrztu  😄 Mieszko I stanal przed wyborem, albo poslubi Dobrawe albo nas niemcy zgladza:D

Gość Gość
21 minut temu, Gość Gość napisał:

Przesadzacie z niemieckością tego imienia.

Imię lubiane przez Mickiewicza. 

Imię Konrad oczywiście  🙂

Gość Rada

Radosz to piękne imię, zadziwie was, mój wujek tak ma na imie, mówimy na Niego Radzio😜a Jego żona na na imię Norma😝jak byliśmy mali myśleliśmy, że Oni są z zagranicy 🤣dodatkowo maja bardzo oryginalne nazwisko. 

Gość gość

Konrad :)

Gość gosc
3 godziny temu, Gość Gramofon napisał:

ten cesarz Otton to by nas(polan) wybił ja psów, gdybysmy od czech nie przyjeli chrztu  😄 Mieszko I stanal przed wyborem, albo poslubi Dobrawe albo nas niemcy zgladza:D

A tam opowiadasz.  Nie moglo byc tak zle skoro po niemiecku dzieci nazywamy.  

Gość gość
5 godzin temu, Gość Gość napisał:

Imię Konrad oczywiście  🙂

Też mam takie mickiewiczowskie skojarzenia. I jeszcze Swinarski, którego inscenizacje baaardzo lubię.

Gość gosc
Dnia 6.02.2019 o 08:28, Gość Rada napisał:

Radosz to piękne imię, zadziwie was, mój wujek tak ma na imie, mówimy na Niego Radzio😜a Jego żona na na imię Norma😝jak byliśmy mali myśleliśmy, że Oni są z zagranicy 🤣dodatkowo maja bardzo oryginalne nazwisko. 

To rzeczywiscie szok.  Radosz i Norma- tez bym byla pod wrazeniem.

Autorko jezeli nadal czytasz ten watek to na kiedy masz date?

Gość Gosc

Radosz, Radzik, Radek, Rado- fajnie.

Gość Monika

Konrad i ewentualnie Radek (Radosz nieee :)

pozdrawiam :)

Gość gosc

TO jest ciekawe.  Miłosz i Bartosz sa jednymi z najbardziej popularnych imion w Polsce ostatnio, a jak ktos chce cos troszeczke bardziej orginalnego to wszyscy rzucaja sie na nich po czym komentuja jak maja dosyc Jakubkow, Szymkow, Antkow, Frankow i Jankow.  Ludzie zdecydujcie sie.

Gość gość

Konrad.

Gość gość
2 godziny temu, Gość Gosc napisał:

Radosz, Radzik, Radek, Rado- fajnie.

Konrad, Konradzik, Radzik, Konradek, Radek, Konrado, Rado... Super.

Gość gosc
4 minuty temu, Gość gość napisał:

Kondzio, kondzik, kondziomik -super

Jak chcesz nazywac dziecko Radek i Rado to moze jednak wolisz Radosza skoro z Konrada robisz Radka....

Gość gość
11 minut temu, Gość gość napisał:

no właśnie, sporo więcej możliwości zdrabniania, więc nie wiem, po co wybierać imię bardziej ograniczone?

Gość Gosc

Dla mnie lepsze Radosz lub Radosław

Gość gosc
1 minutę temu, Gość gość napisał:

no właśnie, sporo więcej możliwości zdrabniania, więc nie wiem, po co wybierać imię bardziej ograniczone?

Dobra jestes, przypisujesz typowe zdrobnienia Radosz, Konradowi i uwazasz, ze ma ich wiecej.  Ah jaka wyobraznia.

Radosz, Rado, Radek, Radzio, Radzik, Radziszek, Radoszek, Konradoszek, Konradzik, Konradosz- zobacz ile zdrobnien ma Radosz..

Gość Gostka
3 minuty temu, Gość Gosc napisał:

Dla mnie lepsze Radosz lub Radosław

Dodam jeszcze Radomir

Gość gość
12 minut temu, Gość gosc napisał:

Kondzio, kondzik, kondziomik -super

Jak chcesz nazywac dziecko Radek i Rado to moze jednak wolisz Radosza skoro z Konrada robisz Radka....

Nie, nie wolę, a ty po prostu nie rozumiesz, jak działa zdranbnianianie/spieszczanie. Nie ma żadnych ograniczeń, i właśnie ciekawsze są imiona, które dają więcej możliwości.

Gość Prop
Dnia 30.01.2019 o 22:36, Gość Ala napisał:

Podpowiedzcie, na które imię się zecydować dla synka?

Wchodzą w rachubę już tylko dwa: Konrad lub Radosz. 

Chcesz skrzywdzic syna? Co to za imiona? Ze sredniowiecza wzięłas? Biedne dziecko...

Gość gosc
7 minut temu, Gość gość napisał:

Nie, nie wolę, a ty po prostu nie rozumiesz, jak działa zdranbnianianie/spieszczanie. Nie ma żadnych ograniczeń, i właśnie ciekawsze są imiona, które dają więcej możliwości.

Wiem jak dziala zdrabnianie dlatego jka powiem Kondraszek to wszyscy beda wiedzieli, ze chodzi o Radosza

Gość gosc
5 minut temu, Gość Prop napisał:

Chcesz skrzywdzic syna? Co to za imiona? Ze sredniowiecza wzięłas? Biedne dziecko...

Sama krzywdzisz swoje dzieci wyrazajac taka opinie.  Jan, Franciszek, Mikolaj  i Antoni to rowniez sredniowieczne imiona, a zobacz jak popularne.

Gość gość
20 minut temu, Gość gosc napisał:

Wiem jak dziala zdrabnianie dlatego jka powiem Kondraszek to wszyscy beda wiedzieli, ze chodzi o Radosza

Nie, nie wiesz, i właśnie tym wpisem to udowodniłaś. Smutne, że ludzie nie potrafią się posługiwać własnym językiem...