Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosc

Co na gorączkę dla miesięcznego niemowlaka?

Polecane posty

Gość gosc

Planuję kupić coś alby w razie czego było w domu. Lepsze czopki czy np ten pedicetamol w płynie? I jeszcze mam pytanie jak robilyscie. Jak maluch miał gorączkę to najpierw do lekarza czy podawalyscie coś na gorączkę i jak nie przeszło szybko w miarę to do lekarza? 

Gość Gość

Miesięcznemu dziecku nic bym nie podała bez zaleceń lekarza. 

Na gorączkę zawsze używałam u młodszych czopków, żeby nie pchać cukru i barwników w malucha.

Gość Gość

Nie pamiętam już czy kupowałam coś na zapas. Wiem czym się pewnie martwisz. Że wieczorem dostanie gorączki a lekarz np będzie możliwy rano i nic będzie się męczył. 

Gość Myka

Co do goraczki to nie ma sie co martwic na zapas ale lek warto miec. Ja bym kupila na poczatek czopki paracetamol. 

Gość Gość matka matka

Też się tym martwiłam jak urodziłam dziecko. Miałam wtedy paracetamol w czopkach. "Na szczęście" pierwsza gorączka pojawiła się jak syn miał 19 miesiecy. Wtedy dostał ibuprofen w zawiesinie , ale on jest powyżej 3 miesiąca życia. 

Gość Gość

Czopki paracetamol. Chyba 80, ale w aptece Ci powiedzą.  Miałam w razie czego  zwłaszcza po szczepieniu mogły się przydać,  na szczęście nie było takiej potrzeby.  

Gość Abc

Czopki jak pisza wyzej, paracetamol 80 mg. Jesli temperatura jest wysoka trzeba ja zbijac bo grozi drgawkami. Czyli jesli temperatura przekracza 38-38,5 trzeba obnizac bez wzgledu na wizyte u lekarza. 

Gość gosc

czyli dobrze gdzieś wyczytałam, że do 38 stopni to temperatura w normie? 

Gość Abc

Moze nie w normie bo stan podgoraczkowy jest juz przy 37,5, powyzej to juz goraczka. Tyle tylko ze do tych 38,5 nie robi szkód  w organizmie.

Gość Gość 1

Nam Pani w aptece doradziła dla noworodka pedicetamol w płynie, czopki są od 5kg. 

Gość Gość
6 minut temu, Gość Gość 1 napisał:

Nam Pani w aptece doradziła dla noworodka pedicetamol w płynie, czopki są od 5kg. 

Po prostu należy przeliczyć dawkę na kilogram masy ciała, a jakikolwiek paracetamol jest od 3 mies. życia. Tyle, że jak dziecina ma wysoką gorączkę, to się na to nie patrzy, tylko lekarz zaleca ją obniżyć, czyli i tak pewnie dostanie.