Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kate

Dokładać się do rachunków?

Polecane posty

Gość Kate

Witajcie, mam pewien problem i wiem, ze tytuł brzmi słabo, ale nie wiedziałam za bardzo jak go nazwać. Mieszkam w domu wraz z 4 innymi osobami. Rodzice, i 2 starszego ode mnie rodzeństwa. Tata w chwili obecnej nie pracuje, mama pracuje za około 2000 zł siostra o brat to samo, a ja zarabiam około 3000 zł. Wszyscy jesteśmy dorośli, rodzeństwo jest po 30, a ja od października chce iść na studia podyplomowe i dlatego odkładam pieniądze. Problem mam taki, ze uświadomiłam sobie ze tylko ja praktycznie cały zeszły rok oddawałam rodzicom swoją pensje i premie, a to na remont a to na rachunki... brat przez kilka miesięcy nie pracował i nie spłacał kredytu, dlatego nie wiem jakom cudem mama namówiła mnie bym wzięła na nią kredyt byśmy mogły spłacić choć trochę niepracującego brata, było ponad 15 tys a nie zostało z tego nic, a kredyt wzięty w listopadzie... owszem jeśli potrzebuje coś sobie kupić, to mam na to swoje pieniądze ale praktycznie i tak całość oddaje na opłaty, a rodzeństwo się nie dokłada. Teraz tez jest nie za dobra sytuacja w domu, rachunki się namnożyły a ja mam odłożone około 4 tys na studia, ale one będą kosztować więcej wiec nie wiem co robić, czy mam dalej być dojna krowa? Dodam ze mieszkam wciąż z rodzicami bo wmawiam sobie ze w ten sposób oszczędzam, ale chyba guzik prawda...

Gość Kate

Sytuacja jest o tyle dla mnie niekomfortowa, ponieważ teoretycznie w tym roku tata powinien dostać odszkodowanie dosyć duże i oddaliby mi te pieniądze, ale mimo to boje się ze jak już dadzą siostrze na mieszkanie a bratu spłaca kredyt który zaciągnął to dla mnie nic nie zostanie i wszystko to co oddałam im na remont mieszkani w zeszłym rok(gdzie został ominięto tylko i wyłącznie mój pokój) spełznie na niczym...

Gość Julka

Słaba sytuacja 

Gość ...

to brat powinien dawac pieniadze rodzicom albo wspolnie ty z bratem ojciec nie powinien splacac kredytu bratu tylko brat sam powinien a ty jestes samodzielna bardziej od brata

Gość ...

ale nic nie jest powiedziane ze macie dawac rodzicom pieniadze jestescie dorosli i na swoje powinniscie juz isc

Gość ...

mieszkac osobno od siebie kilka miast dalej zyc juz samodzielnie bo potem to juz sa klotnie miedzy rodzenstwem

Gość Kate

Cały czas są kłótnie między rodzeństwem, siostra najbardziej się mądrzy, brat zaraz po niej. Ja się dokładam dlatego, ze mam takie poczucie winy ze sobie nie poradzą bez tego zastrzyku gotówki ode mnie... patowa sytuacja 

Gość ...

zalezy jakie sa miedzy wami relacje czy czesto sie klocicie miedzy soba

Gość ...

u mnie np rodzina sie sklocona o cos tam z przeszlosci i teraz sie nie odzywa do siebie od kliku lat nie ma juz tej rodziny no nie czuc tego poporstu rodzinnego klimatu

Gość ...

nie dokladaj sie juz idz na swoje

Gość Maja

Jak można dać się tak wykorzystywać ? ????

5 dorosłych osób a dom utrzymują 2 ! To jest nieporozuminie . Waszej 3 powinno juz w domu nie byc . Kazdy powinnien isc na swoje macie po 30 czy po 15 ?Moze jeszcze oddaj swoj pokoj na wynajem ? A ty spij na korytarzu . Jestes matka czy siostra ,ze wszystkich urzymujesz ?

Wyprowadz sie ,zacznij zyc swoim zyciem po swojemu .

Przestan byc kozlem ofiarnym. Bo tak zyjac nawet najlepsze stanowisko i wyzsze zarobki Ci nie pomogą . 

Dramat . Zycie minie ci na utrzymywaniu rodziny. 

Gość Kate

Mam 25 lat, a do tej pory słyszałam ze bezsensu jest wynajmować mieszkanie bo to strata kasy 

Gość ...

tez nie wynajmuje mieszkam w domu bo wynajmowanie nie ma sensu dawac jakiemus burakowi

Gość ...

mam swoj wlasny pokoj do ktorego ja mam tylko dostep

Gość 111

za mieszkanie we wlasnym domu to tylko 70 zl od nieruchomosci

Gość 111

a nie powinno byc oplacane za swoj wlasny dom tylko prawo tak sobie ustalio zeby bylo placone za mieszkanie we wlasnym domu zeby na tym zarabiali

Gość 111

oni cie wykorzystuja finansowo

Gość 111

ty jestes bardziej zaradna od nich zyciowo

Gość Odeo

Policz z ołówkiem w ręku ile kosztuje Cię, to"taniej w domu"miesięcznie. Zobaczysz czy to porównywalnie z wynajmem, ale policz wszystkoko każdy grosz który dajesz, czy na kredyty czy na , życie. Dodatkowo wybij sobie z głowy, że bez Ciebie sobie nie poradzą, może właśnie przez Ciebie są tacy bietni bo nie muszą się martwić o kasę? W Twoim wieku dorośli ludzie nie mieszkają z rodzicami i rodzeństwem, j Was jest jakiś chory układ, spójrz na to to wszystko w dystansu. 

Gość Kate

Wiem ile mnie to kosztuje, problem jest tez taki ze rodzice nie uznają wspólnego mieszkania z partnerem bez ślubu, a jak już się wspólni ze się slubu w ogóle nie chce to atmosfera jest tak gęsta ze można ja kroić nożem. Boje się tez żeby nie doszło do takiej sytuacji ze mama będzie kazała mi spłacać kredyt krory wzięłam żeby spłacić brata... te 15 tys. Ostatnio z nią o tym rozmawiałam i jak powiedziałam ze nie chce tego płacić to spojrzała na mnie z wyrzutem