Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anah

Cukrzyca ciążowa - jak radzicie sobie z dietą

Polecane posty

Gość Anah

Stwierdzono u mnie cukrzycę ciążowa.  Jestem na diecie i już mam dość.  Lekarzowi nie spodobał się cukier na czczo dość wcześnie,  bo w 11tc o od tej pory muszę się pilnować,  mierzyć cukier 4razy dziennie, brać insulinę na noc. Jestem w 16tc teraz.  To moja 3 ciąża i przy dwójce małych dzieci nie bardzo mam czas na wymyślanie posiłków dla siebie,  do czasu diagnozy szczerze mówiąc jadłam to, co zlapalam. Moze macie jakieś sposoby,  by to przetrwać, jakieś rady? Na co uważać? Moja diabetolog uważa,  ze zero owoców nawet. Śnią mi się pączki,  które podnoszę z podłogi,  z lukrem,  nadgryzione. 

Gość Lena
15 minut temu, Gość Anah napisał:

Stwierdzono u mnie cukrzycę ciążowa.  Jestem na diecie i już mam dość.  Lekarzowi nie spodobał się cukier na czczo dość wcześnie,  bo w 11tc o od tej pory muszę się pilnować,  mierzyć cukier 4razy dziennie, brać insulinę na noc. Jestem w 16tc teraz.  To moja 3 ciąża i przy dwójce małych dzieci nie bardzo mam czas na wymyślanie posiłków dla siebie,  do czasu diagnozy szczerze mówiąc jadłam to, co zlapalam. Moze macie jakieś sposoby,  by to przetrwać, jakieś rady? Na co uważać? Moja diabetolog uważa,  ze zero owoców nawet. Śnią mi się pączki,  które podnoszę z podłogi,  z lukrem,  nadgryzione. 

Jakie masz cukry? Ja tez mam cukrzyce ciazową,ale jem wszystko a cukry są w normie. Jedynie na noc uważam bo rano mam ciut wyzszy. Wczoraj 100 ale dzis 90 bo wczoraj zjadlam mniej

Gość gość

Na jakiej podstawie lekarz  zapisał ci insulinę ? 

Gość Anah

Miałam 99 na czczo i od tego się zaczęło,  bo normy podobno obniżyli.  Po insulinie rano mam zwykle 87. Biorę 10 jednostek teraz.  Mierze po 3 posiłkach godzine i mam zwykle do 120, czesto 110, ale jak zjem obiad z ziemniakami,  albo z makaronem np to do 143 potrafi być. Pieczywo tylko razowe,  najlepiej mam jeść warzywa i mięso. No ale ile można na pomidorach  i mrozonkach i jogurtach naturalnych  zyć, mięsa zawsze jadłam mało i nie umiem się zmusić. A warzywa teraz kiepskie, niektórych nie mogę,  bo boli mnie żołądek,  jak papryka,  ogórki kiszone. 

Gość gość

Miałaś  99 i  lekarz dal ci insulinę ? sorki ale masz do d... lekarza . 

Zmień lekarza  bo ten nie ma zielonego pojęcia do robi.  Przy takiej  diecie + insulina to ty zwariujesz z głodu albo ci psycha zacznie siadać

Gość Lena
7 minut temu, Gość Anah napisał:

Miałam 99 na czczo i od tego się zaczęło,  bo normy podobno obniżyli.  Po insulinie rano mam zwykle 87. Biorę 10 jednostek teraz.  Mierze po 3 posiłkach godzine i mam zwykle do 120, czesto 110, ale jak zjem obiad z ziemniakami,  albo z makaronem np to do 143 potrafi być. Pieczywo tylko razowe,  najlepiej mam jeść warzywa i mięso. No ale ile można na pomidorach  i mrozonkach i jogurtach naturalnych  zyć, mięsa zawsze jadłam mało i nie umiem się zmusić. A warzywa teraz kiepskie, niektórych nie mogę,  bo boli mnie żołądek,  jak papryka,  ogórki kiszone. 

To dziwne. Ja mam nieraz na czczo 95 i diabetolog mowi ze jeszcze moze byc.

A diety niestety musisz pilnowac,nie wiem co w tym dziwnego.

Ja jem wszystko i tylko nieraz rano mam troche wyzszy. Nawet po schabowym z ziemniakami i kapusta pekinska z majonezem mam cukier w normie

34 tc

Jak leżałam na patologii,dziewczyny zobaczyły co jem to byly w szoku bo one mowily ze w śpiączkę by zapadły a ja czuje sie normalnie,dziecko tez ma wage normalna do tego staram sie sporo ruszac. Tez mam 2 dzieci

Gość Abc

Ja mialam wysoki cukier bo ponad 150 w 24 tc. Mialam insulinę ktora podawalam sobie trzy razy dziennie. Dostalam od diabatologa dokladna rozpiske z ww. Dokladnie obliczalam posilki.  Jadlam warzywa, naturalne jogurty i serki, owoce wybieralam te kwasne. Nie zaciagalam sosow mąka,  nie panierowalam mięsa. Potem juz wiedzialam czego zupelnie uniksc bo skakał  mi po tym cukier. Jakos dotrwalam do konca ciazy choc diabetolog zmniejszal mi porcje jak od wizyty do wizyty za duzo przybralam. Syn urodzil sie z waga 3300.  

Gość Fhj

99 to jest normalny cukier na czczo.Ja pierdziele