Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamita

Krótka szyjka

Polecane posty

Gość Mamita

Dziewczyny pomóżcie! Jestem obecnie w 22 tc i dowiedziałam się ze moja szyjka u ginekologa miała 26 mm i skierował mnie do szpitala gdzie wyszło ze jednak ma 20 mm. Wszystkie badania wyszły prawidłowo, nie mam żadnych skurczy,plamienia czy krwawienia. Dostaje magnez oraz luteinę dopochwowo. Czy ze skrócona szyjka macicy można bezpiecznie donosić ciąże? Psychika mi siada od tego martwienia się :( pomóżcie jeśli wiecie coś na ten temat 

Gość Jaaa

No a co Ci powiedzieli lekarze?

Gość Mamita
3 minuty temu, Gość Jaaa napisał:

No a co Ci powiedzieli lekarze?

No ze wszystko jest w porządku tylko trzeba sprawdzić jeszcze czy ta szyjka się nie będzie bardziej skracać no bo jednak jest za krótka. Ale chodzi mi o to czy mam się naprawdę czym stresować ?

Gość Jaaa
4 minuty temu, Gość Mamita napisał:

No ze wszystko jest w porządku tylko trzeba sprawdzić jeszcze czy ta szyjka się nie będzie bardziej skracać no bo jednak jest za krótka. Ale chodzi mi o to czy mam się naprawdę czym stresować ?

Nie wiem, nie miałam tego problemu ani nikt kogo znam. Kontroluj to często u lekarza. Martwienie się Ci nie pomoże. 

Gość Młoda mama

Przede wszystkim wyluzuj, bo stres też szkodzi. Zapytaj ginekologa o pessar. Powinien Ci go jak najszybciej założyć. Oprócz luteiny i magnezu powinnaś też dostać zalecenie brania nospy 3x dziennie. I niestety powinnaś jak najwięcej leżeć, nie podnosić nic ciężkiego, unikać podnoszenia wysoko rąk i nie dotykać brzucha. Zrezygnuj też z współżycia. Na prawde masz bardzo duże szanse odnosić ciążę. Powodzenia!!! 

Gość nobo jak

u mnie na połówkowym wyszło 18 mm, takze skierowanko do szpitala Pessar i tyle. Bardziej oszczędny tryb , ale tez bez leżenia plackiem. Lekaarz ściagnał w 36 tyg, dziecko urodzone w 38

Gość ika

Ja pierwszą ciążę straciłam dość późno właśnie z powodu niewydolnej szyjki. Niestety bardzo często pojawia się to właśnie na tym etapie ciąży, kiedy dziecko jest dość duże żeby naciskać na niewydolną szyjkę, a dość małe żeby łatwo się wstawiać w kanał rodny. Kolejne dwie donosiłam, z pessarem, lekami i bardzo spoczynkowym trybem życia. Zero seksu, unikaj głaskania brzucha, dotykania brodawek piersi, ciepłych kąpieli, siadania po turecku, kucania, wszystkiego co może pogorszyć. 2 cm to malutko, ale jeszcze nie tragedia. Jeśli się martwisz, teżbym doradzała zgłoszenie się do szpitala z wysokim stopniem referencyjności, gdzieś gdzie jest oddział patologii ciąży, i gdzie najpewniej założą pessar. Zawsze możesz powiedzieć że zgłaszasz się bez skierowania bo np. czujesz ucisk w brzuchu albo słabiej czujesz ruchy dziecka. 

Gość Mamita

Dziękuje za rady! Leżę na patologii ciąży od czwartku i dostaje leki. Dzisiaj dowiedziałam sie,ze jutro będę miała zakładany pessar. Mam nadzieje ze uda się donosić ciąże szczęśliwie. Trzymajcie kciuki!