Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karina

Jacy są ludzie że Śląska?

Polecane posty

Gość Karina

J.w 

Gość hajer

Hej, ty może je hycno baba?My Hanysy  som fojne chopy .

Gość Joll

Prawdziwi i szczerzy przede wszystkim. Mowia prosto z mostu jak jest, nie bawia sie w jakies gierki i klamstwa.

Gość Tomek

Ja mam dobre zdanie o Ślązakach. Mieszkam na Dolnym Śląsku, więc na Górny Śląsk mam blisko i często tam bywam. Są to ludzie konserwatywni, przywiązani do tradycji, wartości, kultury. Dla przykładu dużo bardziej cenię kobiety z Górnego Śląska czy np  z Małopolski niż te z Dolnego Śląska. Różnica wyznawanych wartości między DŚ a Śląskiem czy Małopolską jest duża.

Ludzie z Małopolski, Śląska są zakorzenieni, przywiązani do kultury i wartości, a ludzie z Dolnego Śląska czy Pomorza są niezakorzenieni, przez historię tych ziem, przez co wielu ludzi tutaj jest egoistyczna, mniej przywiązana do wartości.

Gość gość

HANYSY sa OK!

Gość DonVito

Różni jak wszędzie i do tego ma to mocne rozbicie terytorialne. Bo np. w dużych miastach, jak Katowice, mało jest już rdzennych mieszkańców, a sporo tych napływowych. A Ślązacy z dziada pradziada mieszkają np. we wsiach pod Rybnikiem czy Wodzisławiem. Ciężko generalizować, choć przyjęło się, że są pracowici, gospodarni i życzliwi, ale także dupowaci (tą cechę określił reżyser Kutz). Nie wiem jak teraz, ale za dziada pradziada kobiety miały szczególne znaczenie dla Ślązaków. Zazwyczaj były silne i charakterne.

Gość Gość

Szczerze ? ...ANI 

Gość Gość

P.O.J.E.B.A.N.I