Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość OC po poprzednim kierowcy

Marcelinka

Polecane posty

Gość OC po poprzednim kierowcy

Ha, kupiłam w końcu swoją wymarzoną "cytrynkę" i teraz rozglądam się za jakimś ubezpieczeniem. Problem w tym, że autko posiada ubezpieczenie OC po poprzednim właścicielu. Czy mogę w takim razie bez przeszkód korzystać z samochodu?

Gość Online Ekspert Compensa

Tak – po zakupie samochodu może Pan korzystać z polisy OC kupionej przez poprzedniego właściciela. Ale proszę pamiętać, że wyboru i zakupu kolejnego ubezpieczenia musi Pani dokonać samodzielnie, bo obecna polisa OC będzie obowiązywać tylko do końca umowy i nie przedłuży się automatycznie. Aby dopilnować wszystkich formalności, proponuję najpierw sprawdzić, do kiedy ważne jest aktualne ubezpieczenie. Następnie trzeba skontaktować się z doradcą ubezpieczeniowym, u którego kupi Pan nową polisę, obowiązującą od następnego dnia po wygaśnięciu OC kupionego przez poprzedniego właściciela. Dzięki temu uniknie Pani przerwy w posiadaniu obowiązkowego ubezpieczenia i nie narazi się na karę (w 2017 r. za brak OC na samochód osobowy będzie można zapłacić nawet 4 tys. zł). Co do drugiego pytania – tak, z reguły kupiona samodzielnie polisa przedłuża się automatycznie. Tak się nie stanie tylko wtedy, gdy najpóźniej na dzień przed końcem umowy do ubezpieczyciela wpłynie pismo z rezygnacją z ubezpieczenia lub na koniec okresu ochrony należność za polisę nie będzie całkowicie uregulowana.

Gość gość
Przed chwilą, Gość OC po poprzednim kierowcy napisał:

Ha, kupiłam w końcu swoją wymarzoną "cytrynkę" i teraz rozglądam się za jakimś ubezpieczeniem. Problem w tym, że autko posiada ubezpieczenie OC po poprzednim właścicielu. Czy mogę w takim razie bez przeszkód korzystać z samochodu?

Rozumiem, że kupiłaś citroena czyli to żydowskie g. Nie masz gustu za grosz.