Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Neli

Roczne dziecko nie chce jeść obiadów

Polecane posty

Gość Neli

Corka ma 13 miesięcy i od jakiś 2 tyg bie chce jeść wcale obiadów. Bez różnicy czy to zupa, mięsko czy np leczo z warzyw. Próbowałam dać jej w miseczce żeby sama jadła ale od razu wyrzuca psu. Jak ją karmie to odwraca głowę i mówi nie. Obiadu nie chce ale jak zrobię jej mleko to wypije. Głodna? Może je za dużo na sniadanie? Nie mam już pojęcia co robić. Podaje jej przykładowy jadłospis. 

Sniadanie:

- godz 8 - dwie parówki, jajecznica, jajko na twardo, kanapka z wędliną

- godz 11.30 - 120ml kaszki kukurydziano-ryżowej na wodzie

- godz 16/17 - jakiś owoc bo obiadu nie chce

- godz 20 - mleko bebilon 210ml lekko zagęszczone kaszką manną

- godz 2/4 - 150 ml mleka bebilon 

Chcialabym oduczyć małą jedzenia w nocy ale nie da się oszukać na wodę :( płacze i chce mleko. Zje i śpi dalej.

Gość Gość

Ja bym na śniadanie dala jej kaszke, kolo 12 obiad bez przekąsek przed tym, później owoce. Kolo 15-16 drugie danie. Lekki podwieczorek. I kolacja na mleku

Gość Neli

Spróbuje tak, może zadziała. Nie zaszkodzi sprawdzić :) dziękuje 

Gość Neli

Up

Gość Hey

Dużo jajek na śniadanie o ile to je na jeden raz. I Jeszce dwie parówki może jak dasz ubozsze śniadanie (ubozsze o ilość 😉).Może mniejsze porcje a częściej? Obiad wcześniej podać później owoce.  To chętniej zje obiad? A z drugiej strony rozumiem Cię że chcesz nadrobić śniadaniem to że nie je obiadu... Z dziećmi tak czasem jest ze maja różne fazy kulinarne, mój syn jadł sporo rzeczy a teraz (przedszkole - lat 5)ma kilka ulubionych potraw(pierogi, mięso zapiekane, kotlety drobiowe, naleśniki racuchy, zupę pomidorowa, rosół i barszcz jako dodatek najlepiej ogórki (w różnej postaci ziemniaki np. do mięsa ). I też Staram się robic inne rzeczy ale i tak nie chce a jadł wcześniej. Bardzo ubogo je warzywa🙁owoce juz lepiej bo sporo lubi sezonowych i nie tylko. Także może trzeba trochę przeczekać aż się odmieni? 

Gość Gość

Ona to wszystko je na jedno śniadanie???? 😲

Gość Neli

O matko! Teraz zauważyłam, że rzeczywiście napisałam to tak jakby mała jadła wszystko na sniadanie, a miało być, że coś z tego zje ;) w sensie, że np dwie parówki albo jajecznicę albo kanapkę :) 

Czyli spróbować po śniadaniu nie dawać już przekąsek, a poczekać do obiadu? 

No i czy macie sposób żeby oduczyć dziecko jedzenia mleka w nocy gdy wodą nie da się oszukać? Chciałabym żeby się już bie budziła na jedzenie w nocy. Przespałabym wreszcie całą noc :) 

Gość Jestem kobieta

No tak żeby trochę na obiad zglodniala . Wcześniej podaj obiad zamiast przekąski może koło 12? Zobaczysz bo też dziecka godzić nie trzeba ☺️.   Zamiast kaszki o 11:00 możesz dać mleko (o ile z obiadem Ci nie koliduje), albo całkiem pominąć a w zamian obiad drugie danie później zupke pod wieczór malutki deser, a kaszke na wieczór może przytrzyma jej głód nad ranem i wstanie o 6powiedzmy,  albo tak jak do tej pory tyle że może jak ten obiad zacznie jeść to już taka głodna nie będzie. Powinno tak być ze rano więcej się je, ale popatrz ona do południa tylko coś tresciwszego A później mleczko samo może dlatego jiz pobudke masz o 2-4?Takze z obiadem bym poprobowala jak dalej lipa to by więcej spała bym dała w południe mleko pod wieczór kaszke. Ale dietetykiem nie jestem to tylko luźna sugestia  na podstawie doświadczeń własnych z dzieckiem. 

Gość Gość

Chciałabym, żeby moje dziecko choć raz tyle zjadło w ciągu dnia 🙂

Gość Jestem kobieta

I na obiad spróbuj podać coś co lubi rano kanapkę jak je to np. : jajecznica tez się nada jako danie obiadowe, może jakieś lekkie naleśniki,  by chociaż się do tych obiadów przyzwyczaiła, może jakaś zupke lubi najbardziej może jarzynowa na indyku lub króliku, może rosolek. Jakieś coś co jej podchodzi a może być jako obiad ☺️

Gość Lula
10 minut temu, Gość Gość napisał:

Chciałabym, żeby moje dziecko choć raz tyle zjadło w ciągu dnia 🙂

Fajnie jak dziecko jedzace mój syn jak najbardziej jedzacy tyle że parę dań teraz akurat na krzyż. 

Gość Gość
7 minut temu, Gość Lula napisał:

Fajnie jak dziecko jedzace mój syn jak najbardziej jedzacy tyle że parę dań teraz akurat na krzyż. 

Moja nawet paru dań na krzyż nie ma 😄 Jak ten zegar z zagadki 😄

Gość Neli

Ok to jutro zacznę tak:

- sniadanie ok 8 - parówki 

- drugie sniadanie ok 11 - lekka kaszka 100ml

- obiad ok 15 - zupka ogórkowa bo uwielbia ogórki kiszone

- podwieczorek ok 18 - owoc

- kolacja ok 20 - 210ml mleka z odrobiną kaszki

Moze tym sposobem naje się w dzień i wystarczy jej aby się nie budzić w nocy :) ale byłoby pięknie :D

Gość Ojej
2 minuty temu, Gość Neli napisał:

Ok to jutro zacznę tak:

- sniadanie ok 8 - parówki 

- drugie sniadanie ok 11 - lekka kaszka 100ml

- obiad ok 15 - zupka ogórkowa bo uwielbia ogórki kiszone

- podwieczorek ok 18 - owoc

- kolacja ok 20 - 210ml mleka z odrobiną kaszki

Moze tym sposobem naje się w dzień i wystarczy jej aby się nie budzić w nocy :) ale byłoby pięknie :D

Całkiem dobry plan parówki czasem podaj zamiennie z jajem albo kanapka dzieci uwielbiają ale tam za wiele nie ma dobrą. Raz na jakiś czas jak najbardziej nie bądźmy nawiedzeni☺️to powodzenia wam życzę ☺️

Gość Neli

Dziękujemy :) będziemy próbować :**

Gość Gość

Masz szczęście,  moja córka tylko coś słabnie na śniadanie,  obiad  kolację,  a mleka i kaszki wcale nie chce.