Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Svenha

Do osób zza granicy

Polecane posty

Gość Svenha

Czy wy tez tak macie, ze gdy przyjeżdżacie do Polski, osoby które nie byly nigdy w waszych krajach, mówią jak tam jest opierając swoją wiedzę na wiadomościach telewizyjnych? Przykład. Byłam na weselu w Polsce rok temu. Ponieważ mieszkam we Francji, ludzie mówili mi: „ ja wiem co się tam u was dzieje. Uchodźcy śpią na ulicy, napadają, gwałcą, współczuje ci. A nie boisz się tam wychodzić na ulice? I tym podobne rzeczy. Aż mi oczy wyszły bo żadnych napadających uchodźców na ulicy nie widziałam. Mieszkam w Nicei, stolicy lazurowego wybrzeża i jest tu przepięknie dlatego byłam trochę zszokowana gdy później następne osoby zaczęły włączać się w rozmowę współczując mi itp. 

Gość gosc
1 minutę temu, Gość Svenha napisał:

Czy wy tez tak macie, ze gdy przyjeżdżacie do Polski, osoby które nie byly nigdy w waszych krajach, mówią jak tam jest opierając swoją wiedzę na wiadomościach telewizyjnych? Przykład. Byłam na weselu w Polsce rok temu. Ponieważ mieszkam we Francji, ludzie mówili mi: „ ja wiem co się tam u was dzieje. Uchodźcy śpią na ulicy, napadają, gwałcą, współczuje ci. A nie boisz się tam wychodzić na ulice? I tym podobne rzeczy. Aż mi oczy wyszły bo żadnych napadających uchodźców na ulicy nie widziałam. Mieszkam w Nicei, stolicy lazurowego wybrzeża i jest tu przepięknie dlatego byłam trochę zszokowana gdy później następne osoby zaczęły włączać się w rozmowę współczując mi itp. 

Moze pamietaja jak ciezarowka wjechala na chodnik i skosila kilkadziesiat osob.  Wszedzie bylo o tym slychac i z tym najbardziej im sie Nicea kojarzy.

Gość Ola

Bo w Polsce pełno jest zakompleksionych homofobów, którzy zrzarliby osoby zza granicy którym żyje się lepiej niż  a starych śmieciach w Polsce 

Gość Gość

Odpowiada tu sama sobie jedna osoba? Z zagranicy. Nie "zza granicy".

Gość Hej  ho

Mnie denerwuje gadanie w druga strone , mieszkam w Szwecji od 1999 roku i jak slysze jaki to w szwecji dobrobyt , jakie socjale rozdaja , mieszkania rozdaja , nawr raz slyszlam ze moj dom napewno dostalam , bo w szwecji nawet domy rozdaja ( poplakalam sie ze smiechu wtedy) a szwedzi jacy kochani , tolerancyjni pomocni , jak oni kochaja uchodzcow , a szwedzcy emeryci plywaja w luksusach , karaiby co miesiac maja 

prawda jest taka ze tak bylo w latach 70_80 teraz szwecja lezy i kwiczy , korona jest warta tyle co nic , domy mieszkania i socjale rozdaja ale muzulmanom i murzynom , szwedzi bardzo ubozeja a podatki ida w gore ,panstwo wyciska z nich ostatnie soki aby np teraz przyjac terrorystow ( arabow ze szwedzkim obywatelstwem ktorzy walczyli dla IS ) i otoczyc ich opieka , kolejki do lekarzy sa najdluzsze w europie , szwedzi uchodzcow ( czytaj socjalowych najezdzcow) nienawidza ale boja sie mowic bo za napisanie murzyn mozna trafic pod sad a konto na fb fwitterze bedzie zablokowane 

wszelakie wiadomosci o gwaltach , podpaleniach , strzelaninach sa ukrywane ( wczoraj np strzelanina na Älvsjö ) 

emeryci ci dzisiejsi , ci ktorzy przeszli na emeryture w ostatnich 5 latach dostaja po okolo 600 euro , to nawet na czynsz nie starcza , staruszka czeka bez zebow w kolejce do dentysty , bo przed nia wchodzi banda afganskich starych chlopow podajacych sie za dzieci 

dzisiaj czesto widac emeryta grzebiacego w smietniku a kolo staruszka stoi banda mlodych dobrze ubranych arabow 

Gość Gość

Tak, też tak nam. Gdyby nie rodzina i media z Polski, nie miałabym pojęcia co dzieje się w kraju, w którym żyje.

A do rozumu nie przemówisz. Wujek Gienek z ciotką Staśką wiedzą najlepiej, co prawda nigdy nie byli dalej niż w swoim mieście powiatowym ale telewizja przecież im prawdę mówi.

Gość Misia
2 minuty temu, Gość Gość napisał:

Tak, też tak nam. Gdyby nie rodzina i media z Polski, nie miałabym pojęcia co dzieje się w kraju, w którym żyje.

A do rozumu nie przemówisz. Wujek Gienek z ciotką Staśką wiedzą najlepiej, co prawda nigdy nie byli dalej niż w swoim mieście powiatowym ale telewizja przecież im prawdę mówi.

Zgadzam się u mnie to samo. 

Gość gosc
5 minut temu, Gość Hej ho napisał:

Mnie denerwuje gadanie w druga strone , mieszkam w Szwecji od 1999 roku i jak slysze jaki to w szwecji dobrobyt , jakie socjale rozdaja , mieszkania rozdaja , nawr raz slyszlam ze moj dom napewno dostalam , bo w szwecji nawet domy rozdaja ( poplakalam sie ze smiechu wtedy) a szwedzi jacy kochani , tolerancyjni pomocni , jak oni kochaja uchodzcow , a szwedzcy emeryci plywaja w luksusach , karaiby co miesiac maja 

prawda jest taka ze tak bylo w latach 70_80 teraz szwecja lezy i kwiczy , korona jest warta tyle co nic , domy mieszkania i socjale rozdaja ale muzulmanom i murzynom , szwedzi bardzo ubozeja a podatki ida w gore ,panstwo wyciska z nich ostatnie soki aby np teraz przyjac terrorystow ( arabow ze szwedzkim obywatelstwem ktorzy walczyli dla IS ) i otoczyc ich opieka , kolejki do lekarzy sa najdluzsze w europie , szwedzi uchodzcow ( czytaj socjalowych najezdzcow) nienawidza ale boja sie mowic bo za napisanie murzyn mozna trafic pod sad a konto na fb fwitterze bedzie zablokowane 

wszelakie wiadomosci o gwaltach , podpaleniach , strzelaninach sa ukrywane ( wczoraj np strzelanina na Älvsjö ) 

emeryci ci dzisiejsi , ci ktorzy przeszli na emeryture w ostatnich 5 latach dostaja po okolo 600 euro , to nawet na czynsz nie starcza , staruszka czeka bez zebow w kolejce do dentysty , bo przed nia wchodzi banda afganskich starych chlopow podajacych sie za dzieci 

dzisiaj czesto widac emeryta grzebiacego w smietniku a kolo staruszka stoi banda mlodych dobrze ubranych arabow 

Troche sobie na ten temat przeczytalam.  Gwalty, zony gdzie nawet policja nie wchodzi, zmiany na formularzach, zeby nie pisac narodowosci poniewaz przestepstwa w tym gwalty sa popelnianie nagminnie przez emigrantow i zle by to wygladalo.  W sumie o Szwecji nic dobrego nie czytalam.  Przykro sie o tym czyta i oglada filmiki na youtube.  W Polsce jednak nie przetlumaczysz, a przynajmniej nie staremu pokoleniu.

Gość Illeanna

Tak. choć nnie jakoś bardzo, ale jednak.

Mieszkam w Szkocji od 2008 roku.

Moi znajomi, jak jechałam do Londynu na kilka dni, kilka miesięcy po wyniku referendum w sprawie brexitu, komentowali mi na fb "uważaj, w Londynie teraz biją Polaków". mam w Londynie 4 koleżanki. nikt ich nigdy ni bił, nie wyzwał nic. wiem, takie rzeczy się dzieją, WSZĘDZIE  czy to Londyn czy Warszwa, bo zawsze znajdzie się jakiś de.bi.l  niezaleznie od kraju czy miasta/miejscowości.

Inni mówią "ojej u Was w tej Szkocji to ciągle pada i wieje" a nigdy tu nie byli. owszem,  czasem nieźle wieje (przywykłam) ale wcale nie pada non stop. w 2018 bylo najcieplejsze lato od okolo 40 lat, nie padało ponad miesiac ani razu w moim mieście. ale oni wiedzą lepiej - i to tacy akurat, którzy nigdy w życiu nie wyściubili nosa poza Polskę.

Jeszcze inni, "doskonale wiedzą", że Szkoci są "chciwi i fałszywi". skad ta wiedza? stereotypy. to jak tym znajomym odparowałam, że tym tokiem podążając,Sikh, to jeden pies ... obcy i niebiały, czyli zły.

jak ja mogę mieć takie koleżanki? (niebiałe...)

ech.

Gość Waldu
13 minut temu, Gość Hej ho napisał:

TO PO UJ TAM SIEDZISZ Skoro ci tak zle? Wy pier talaj do polszy tam cię na pewno przyjmą z otwartymi ramionami. Polactwo uważa ze każdy kto wyjechał za granice to konfident wiec możesz sobie wyobrazić jaki będziesz tam miała miód. Powodzenia 

Gość Ala
4 minuty temu, Gość Illeanna napisał:

Tak. choć nnie jakoś bardzo, ale jednak.

Mieszkam w Szkocji od 2008 roku.

Moi znajomi, jak jechałam do Londynu na kilka dni, kilka miesięcy po wyniku referendum w sprawie brexitu, komentowali mi na fb "uważaj, w Londynie teraz biją Polaków". mam w Londynie 4 koleżanki. nikt ich nigdy ni bił, nie wyzwał nic. wiem, takie rzeczy się dzieją, WSZĘDZIE  czy to Londyn czy Warszwa, bo zawsze znajdzie się jakiś de.bi.l  niezaleznie od kraju czy miasta/miejscowości.

Inni mówią "ojej u Was w tej Szkocji to ciągle pada i wieje" a nigdy tu nie byli. owszem,  czasem nieźle wieje (przywykłam) ale wcale nie pada non stop. w 2018 bylo najcieplejsze lato od okolo 40 lat, nie padało ponad miesiac ani razu w moim mieście. ale oni wiedzą lepiej - i to tacy akurat, którzy nigdy w życiu nie wyściubili nosa poza Polskę.

Jeszcze inni, "doskonale wiedzą", że Szkoci są "chciwi i fałszywi". skad ta wiedza? stereotypy. to jak tym znajomym odparowałam, że tym tokiem podążając,Sikh, to jeden pies ... obcy i niebiały, czyli zły.

jak ja mogę mieć takie koleżanki? (niebiałe...)

ech.

Wydaje mi się ze polacy w Polsce podbijają swoje ego tym ze komuś niby współczują, bo poskrecaloby ich to żeby cieszyć się z kimś kto ma dobrze, komu się udało. A Szkocja to przepiękny kraj. Byłam co prawda tylko turystycznie ale widoki boskie, mnóstwo zamków. Jest co zwiedzać. 

Gość gość
1 godzinę temu, Gość Svenha napisał:

Mieszkam we Francji i czuje się dokładnie tak samo 😉

Najlepsze jest, że wszystkie newsy o Polsce we Francji też są negatywne. Więc jak człowiek się naczyta to się zaczyna zastanawiać czy to na pewno o "tej" Polsce jest.

Gość Sonia

Ja mieszkam w Brukseli i wcale ludzie w Polsce nie przesadzają. Po ulicy chodzi wojsko non stop,do metra nie wejdziesz jak nie pokazesz zawartosci torebki albo plecaka. Nawet dzieci każą otwierać. W tramie tez nieraz wyrywkowe kontrole. Mieszkam blisko duzego banku i czesto jest tam jakies info o ataku terrorystycznym i musimy ewakuowac sie tak jak stoimy. W zeszlym roku siedzielismy 8h na dworzu. Nawet nie pozwolili gdzies pojechac,jedynie kobieta w ciazy byla i te co miały malutkie dzieci to mogly pojechac do rodziny a reszta musiala czekac w bezpiecznej odleglosci

Najgorzej jest na Grand Placu,ogolnie w miejscu gdzie jest duzo turystow itp. Nie pochodzisz juz spokojnie. 

Gość Aja

Autorko, mam tak samo! Mieszkam w niemczech.

U mnie jeszcze dodatowo dochodzi straszenie jugendamtem. 

Gość Nenemra
51 minut temu, Gość Aja napisał:

Autorko, mam tak samo! Mieszkam w niemczech.

U mnie jeszcze dodatowo dochodzi straszenie jugendamtem. 

No dokładnie. A ostatnio mój mąż włączył polskie wiadomości w necie żeby zobaczyć co w Polsce słychać to mówili ze w Niemczech polskie dzieci odbiera się bez powodu i umieszcza w rodzinach pedofilskich, gdzie są molestowane itp. Mało nie spadłam z krzesła jak to usłyszałam. I to w wiadomościach takie brednie. 

Gość Gosiowka

Autorki a zapytaj przeciętnego Francuza czy Niemca co się dzieje w PL, albo jak jest w Polsce to opowie Ci to co w TV słyszał. Mieszkałam bardzo długo poza krajem i słyszałam jak to u nas „białe niedzwiedzie po drogach biegają”... 

Gość Hej ho
1 godzinę temu, Gość Waldu napisał:

TO PO UJ TAM SIEDZISZ Skoro ci tak zle? Wy pier talaj do polszy tam cię na pewno przyjmą z otwartymi ramionami. Polactwo uważa ze każdy kto wyjechał za granice to konfident wiec możesz sobie wyobrazić jaki będziesz tam miała miód. Powodzenia 

Aaaaaa tak tam sobie  siedze,  zeby taki ...a  jak ty mial zagadke 😒