Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dana

Czy ktos tu sie zna na ZUS, L4 itd?

Polecane posty

Gość Dana

Jak ZUS wyliczy mi wynagrodzenie za L4 w ciąży jeżeli przed pójściem na L4 nie zdążyłam przepracować pełnego miesiąca? Te magiczne 30 dni mija we wtorek. A ja od wczoraj jestem w szpitalu. Pracodawca wie o ciąży i kazał mi wziąć L4 choc ja chciałam pracowac, ale on woli kogoś nowego zatrudnić skoro ma te ciążę taka problematyczna. No i teraz boje sie, że jak przyjdzie do wypłat zasiłku z ZUS to nie dostane pelnego wynagrodzenia bo luty byl miesiącem niepelnym wiec dostalam 1160 zł wypłaty i marzec też będzie niepełny bo nie dostane wynagrodzenia za 4 dni L4. Czy po 33 dniach kiedy przejmie mnie ZUS dostane za miesiąc normalne wynagrodzenie w kwocie takiej jaką mam na umowie czyli 1630 zł netto? Jak oni to policza? 

Gość Dana

Up

Gość Dana

Nikt nie odpowie???

Gość Gość

ZUS liczy średnią z 12 mies. A wczesniej nie.pracowalas? Za 30 dni zwolnienia  płaci pracodawca,  potem ZUS.  Ale Jeśli to twoja pierwsza praca,  to w ogóle może zakwestionować i nic nie wypłacać.  Takie sprawy sie potrafią potem ciągnąć latami. 

Gość Dana
9 minut temu, Gość Gość napisał:

ZUS liczy średnią z 12 mies. A wczesniej nie.pracowalas? Za 30 dni zwolnienia  płaci pracodawca,  potem ZUS.  Ale Jeśli to twoja pierwsza praca,  to w ogóle może zakwestionować i nic nie wypłacać.  Takie sprawy sie potrafią potem ciągnąć latami. 

Pracowalam, potem mialam depresję, potem bylam na zasilku z PUP przez pół roku bo mnie zwolnili. Podjelam nowa prace jak sie pozbieralam i okazalo sie, ze jestem w ciazy, jest zarodek, serce etc. Po 2 poronieniach jestem a ze zaczelam lekko plamic wyladowalam w szpitalu. Co ZUS moze zakwestionować? Nie ma przepisu ktory zakazuje podejmowania pracy w ciazy zwłaszcza jak się o niej nie wiedziało...jestem w szpitalu to L4 to nie jest moje widzi mi się. Z reszta nie o tym jest temat i nie chce mi sie o tym nawet dyskutowac. Chce wiedzieć ile mi ZUS wypłaci. Bo w moim przypadku biora pod uwage 1 miesiąc tylko co w sytuacji kiedy ani jeden nie jest pełny...

Gość Gość

Zajrzyj na portale kadrowe...

Ogólnie w przypadku przerwy w pracy, jeśli zwolnienie wzięłaś wcześniej niż po 30. dniu od rozpoczęcia zatrudnienia to masz tzw. okres wyczekiwania - czyli nie dostaniesz nic (z tego co wiem to nie dotyczy wypadku w pracy, nie wiem jak w przypadku ciąży, poczytaj o tym w kompetentnym miejscu - kadry.info, gofin i inne takie), dopiero po tym okresie zaczyna się naliczanie chorobowego. Później wylicza się stawkę dzienną z minimalnego wynagrodzenia, jeśli okres, który przepracowałaś nie był pełnym miesiącem, a nie z Twojej pensji, aby był wyliczany z Twojej pensji, musisz najpierw przepracować jakiś czas w ciągu. 

Gość Dana

Przeszukalam cale google zanim tu weszłam. Nie wiem juz jak to wpisywac w ten internet zeby wyskoczyla odpowiedz na temat 😕 

Gość gość

Kobieto zadzwon do zusu . Kazdy przypadek jest inny . Ogolnie jak nie mialaś przepracowanego  miesiąca  to bedziesz miała kontrole z ZUS wiec tak kasa będzie zawieszona . 

Gość Dana
13 minut temu, Gość gość napisał:

Kobieto zadzwon do zusu . Kazdy przypadek jest inny . Ogolnie jak nie mialaś przepracowanego  miesiąca  to bedziesz miała kontrole z ZUS wiec tak kasa będzie zawieszona . 

Zawieszona z jakiego powodu? Zawiesic kase moga jezeli podczas kontroli, o ile bedzie, wykryja jakies nieprawidłowości np. nie zastana mnie i nie zglosze sie do nich w terminie.

Proszę o wypowiedzi osób, ktore maja rzetelna wiedze. 

Gość Aas

Będą kontrolować prawdziwość zatrudnienia 

Gość Dana
3 godziny temu, Gość Aas napisał:

Będą kontrolować prawdziwość zatrudnienia 

Proszę bardzo, niech sprawdzają. To nie moja wina, że ciaza nie pozwala mi pracować. Jako dowod bede miala wypis ze szpitala. 

Gość Gość

Juz na odległość czuć jaka z Ciebie kombinatorka

Gość Gosc

Jeśli nie masz 10 lat pracy zeby przysługiwał Ci się zasiłek chorobowy musisz 30 dni przepracować .ZUS liczy tak jak pracodawca płacą brutto - 13,71 składki oczywiście w ciąży jest 100 procent płatne.

Gość Gosc

Jezu, serio, nim doradzicie, zorientujcie sie w przepisach a nie wypisujecie jakies farmazony i rzniecie madre... Prawo do zasilku chorobowego nabywa sie po 90 dniach od zatrudnienia. Wysokosc zasilku jest obliczana na podstawie wysokosci wynagrodzenia z tych 90 dni. Nie 12 miesiecy...

Gość Gosc
8 godzin temu, Gość Gosc napisał:

Jezu, serio, nim doradzicie, zorientujcie sie w przepisach a nie wypisujecie jakies farmazony i rzniecie madre... Prawo do zasilku chorobowego nabywa sie po 90 dniach od zatrudnienia. Wysokosc zasilku jest obliczana na podstawie wysokosci wynagrodzenia z tych 90 dni. Nie 12 miesiecy...

Nastepna madra. Prawo do zasilku nabywa się po 30 dniach. 

Gość Ghh

Autorko życzę żeby z ciążą było wszystko ok. Pamiętam też Twoje poprzednie dwa tematy. I wydaje mi się, że z ZUSem i tak będą przeboje...

Gość Mozetoja

Mi też właśnie mowili ze po 90 dniach. W zeszłym roku w kadrach mi obliczali właśnie bo musiałam l4 wziąć. 

Gość sasww

pracodawca wiedział co mówi (zapewne po rozmowie z kadrową) sugerując zwolnienie:)

Gość Abc

Za zwilnienie w czasie ciąży zasiłek przysługuje po przepracowanym miesiącu. Zadzwoń do zusu bo może się okazać, że nic nie dostaniesz.

Gość Gosc

Liczą średnią z 12 ostatnich miesięcy. Na umowe nikt nie patrzy. Skoro pracowałaś tylko miesiąc i dostałaś mniej to to jest twoja średnia, więcej nie dostaniesz bo nie zapracowałaś na to.

Gość Gosc
7 godzin temu, Gość Abc napisał:

Za zwilnienie w czasie ciąży zasiłek przysługuje po przepracowanym miesiącu. Zadzwoń do zusu bo może się okazać, że nic nie dostaniesz.

Zasiłek przysługuje od 34 dnia zwolnienia więc nie chrzan głupot. Wynagrodzenie chorobowe przysluguje po 30 dniach wiec jedyne czego nie dostanie to wynagrodzenia od pracodawcy za 4 dni kiedy jeszcze nie przysługuje jej prawo do wynagrodzenia chorobowego.