Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jjj

Wybudzanie w nocy - czy ona jest głodna?

Polecane posty

Gość Jjj

Cześć! 

Mam taki kłopot, moja córeczka ma 5 miesięcy, od ok tygodnia nie karmie jej już w nocy piersią, a butla (od od 2 tygodni też w dzień przeszła na mm, jeszcze jakiś czas po prostu w nocy ja karmilam). I teraz tak: jak miała 2-3 miesiące to spała tak w nocy, że po 9 godzinach subtelnie ja budziłam na jedzenie, bo się martwiłam, że tyle nie je (przybierala w dolnej granicy, lekarka powiedziała, że 8h nie budzić, ale jak się robi 9 lub 10 h, to delikatnie obudzić jednak). Potem zaczęły się jazdy, mała wstawiala często, a od skończenia jakoś 4 miesiąca wstaje raz na noc (noo, gdy był jeszcze cycek w nocy, to zdarzało się częściej), jednak! Ona nie płacze. Patrzy. Gdy da się jej smoczka - usypia dalej. Ja wtedy jednak na karmie (to ten jeden raz w nocy, ok 3 - 4w nocy). Wypija ok 130ml mleka i idzie dalej spać. Jednak jakbym jej nie dała, to wzięłaby smoka (który jej wypada w nocy jak śpi) i spała dalej 😕 nie wiem o której obudziłaby się wtedy rano, bo nigdy nie zaryzykowalam nie nakarmienia jej, na dobe zjada ok 700ml mleka razem z nocnym karmieniem, to nie jest B. Dużo, boję się, że w dzień tego nie nadrobi. Z drugiej strony - nie chce jej robić krzywdy i karmić w nocy, gdy ona realnie tego nie potrzebuje, może żołądek też chcę odpocząć (aczkolwiek kładę ja spać ok. 20, więc do tej 4 to już 8 h mija i tak), z drugiej strony jak dostaje to zjada. Nie wiem co robić - podawać ta butle, czy smoczka i dać jej spać? I czekać o której wstanie rano? 

Gość Jjj

Dodam jeszcze, że gdyby usypiala sama "normalnie", to nie miałabym rozkminy, jednak muszę jej dać tego smoka i wtedy usypia (tutaj pokutuje ogólnie ten nieszczęsny smoczek jako usypiacz). Zatem boję się że może ja zatykam smoczkiem i oszukuje głód. Z drugiej strony, czy to możliwe, że głodne dziecko dałoby się oszukać smoczkiem?..... Nie wiem 😞

Gość Gosc

Gdyby byla glodna to by sie budzila. Ja osobiscie dalabym dziecku spac w nocy, budzilabym po uplywie 7-8 godzin na butle. Jesli dajesz smoczka i malutka spi dalej to znaczy ze chce possac, glodna nie jest raczej. Nie wiem czy juz diete rozszerzasz, ale dzieciatko zacznie zaraz jesc kaszke, mieso i inne produkty z bialkiem, wiec sie nie stresuj. Wazne, ze przybiera na wadze 🙂

Gość Jjj

Dziękuję za odpowiedź 🙂 właśnie ona po 8h się budzi (kładę ok 20, a budzi się między 3, a 4 w nocy, czasem po 4), potem śpi do ok 6:45. Nie wiem do której spałaby, jakby nie dostała butli, tylko smoka. Kolejna butle dostaje dopiero o 8:15, wcześniej nie jest głodna wcale, a i o tej 8:15 je mało. Dietę zaczęłam rozszerzać wczoraj, co oznacza, że nie zjadla prawie nic, tylko pomlaskala, pokrecila noskiem i tyle:) więc na razie nie mogę tego traktowac jako realne uzupełnienie diety. Nie martwiłabym się, jakby nie miala epizodu, że nie przybrała na wadze nic przez półtora tygodnia, wtedy była tylko na piersi i pani doktor zaleciła dokarmiac mm, co też uczynilam, to właśnie było jak miała ok 4,5 miesiąca, a już teraz wcale piersią nie karmie. Na mm już przybrała ładnie. Kurcze, jak tu zgadnąć, z jednej strony zasypia że smokiem, czyli chce possac, z drugiej jak daje jeść, to je 130ml. Ehhh

Gość Klasa

autorko, to różnie bywa, mój syn jak miał 5 miesięcy przestał się budzić w nocy na jedzenie, a jak miał 8 miesięcy zaczął się z powrotem wybudzać, po prostu więcej jadł i szybciej głodniał, potrzebował więcej jeść i tak do 1,5 roku bylo.teraz to już duży chłopak ma 12 lat.

Gość Jjj

Dziękuję, może faktycznie z powrotem zacznie się wybudzac, dla mnie nie ma sprawy, ja mogę wstawać w nocy, nie ma problemu. Bardziej martwię się, że daje jej jedzenie niepotrzebnie, skoro smoczek starczy, aby spała dalej. Też nie zależy mi na tym, aby w dziecko wrzucać żarcie w nocy, gdy być może jej organizm tego nie potrzebuje. I tak mam problem, czy realnie ona chce jeść, czy nie. Niby nie, bo ze smokiem usypia. Niby tak, bo jak daje jedzenie, to zjada sporo. Mam więc poczucie, że może ja tylko tym smokiem zatykam, a ona usypialaby bo jest śpiąca i "przespalaby" głód.... 

Gość Jjj

Zwyczajnie nie wiem, czy ona się budzi NA JEDZENIE, czy potrzebuje tylko aby jej dać smoka, złapać na rączkę, przytulić.

Gość Gość

Jeżeli uspokaja się po smoku to nie jest głodna. Dziecko nie da sobie zrobić krzywdy i naprawdę będziesz wiedziała, że jest głodna. Żaden smok wtedy nie pomoże. Ja bym nie wybudzała. 

Gość Jjj

Gość, właśnie tego nie obawiam. Ze ona przecież głodu nie dalaby sobie zatykac smokiem... Instynkty chyba muszą działac. Dziękuję. 

Gość Hmm

Autorko głodne dziecko nie da się oszukać smoczkiem:). Mój syn w nocy się budził to od razu z takim rykiem, bo był głodny i żaden smoczek nie pomagał, a potrzebowałam dosłownie chwilę żeby zrobić to mm, a On z tym smokiem w buzi wył jak opętany:)

Gość Jjj

Z jednej strony tak, z drugiej były okresy gdy była mniejsza, że smoczek działał tak uspokajająco, że jakbym nie podała piersi, to mogła nie jeść i kilka godzin. Bawiła się, zapomniała. Jak ja przystawialam to jadła. A zatem ona jest dziwnym przypadkiem 😄

Gość Gość

Nie jest dziwnym, to tylko oznacza, że nie była głodna wtedy gdy Ty uważałaś, że powinna. Ale jak już przystawilas to pociumkała. Nie kombinuj. 

Gość Jjj

Teoretycznie tak, ale przez 6-7 godzin w dzień??......