Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Małami21

Problem

Polecane posty

Witam. Mam pytanie,mam 21 jak i jestem w rodzinie zawodowej spokrewnionej,pobieram rentę rodzinną i pieniądze z PCPR na kontynuację nauki. Chciałabym się usamodzielnic,w związku z czym poszłam do pcpr o wypłacenie mi wcześniej pomocy rzeczowej i na usamodzielnienie tam Panie poinformowały mnie że nie należą mi się te pieniądze gdyż mój dochód przekracza 1200 zł. Dodam,że kilka miesięcy wcześniej też byłam o to dopytac i Pani powiedziała tylko że mogę o to starać się dopiero po zakończeniu nauki nikt nie wspomniał nawet słowa ze ta pomoc mi się nie należy. I teraz moje pytanie czy miał ktoś podobna sytuację? Dodam że znalazłam w Internecie taka informacje ale jej nie rozumiem.

Pomoc pieniężna na usamodzielnienie i pomoc pieniężna na kontynuowanie nauki przysługuje osobie usamodzielnianej:

samotnie gospodarującej, której dochód nie przekracza 200 % kwoty kryterium dochodowego na osobę samotnie gospodarującą;

w rodzinie, w której dochód na osobę nie przekracza 200 % kwoty kryterium dochodowego na osobę w rodzinie.