Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MisiaFisia

Modny ostatnio temat -Geje i Lesbijki

Polecane posty

Piszę do Was by zapytać jak to jest naprawdę - jak to postrzegacie.

Całe moje dziecięce życie  wpajano  mi,w szkole i na religii że  ludzie  dzielą się na tych  dobrych i  tych  złych.... to znaczy  tych którzy  postępują  dobrze  i  tych  którzy  postępują źle. Nauczyłam się uważać, że  nikt  tak na  prawdę nie  jest  do gruntu zły  sam z  siebie.Niestety charakter  ludzi tworzą najpierw rodzice i  sytuacje  (  szkoła i  reszta)  a potem  towarzystwo i  zdażenia  w których  ludzie  biorą udział. Jak  sami wiecie temat  psychologicznie  ciężki, ale  wszyscy  jesteśmi  tak  naprawdę świadomi że  charakter ludzi  tworzy się przeż przeżycia  i otoczenie  w którym się człowiek  znajduje. Nikt  tak naprawdę nie rodzi się mordercą czy złodziejem. Rosłam, czytałam i tworzyłam  swoje poglądy starając  się  akceptować inność, nie oceniając innych  ani poprzez kolor skóry  ,preferencje, religię czy przekonania. Zawsze uważałam że jeśli tylko ludzie ( nie w domyśle  dzieci tylko  dorośli  ludzie) zgadzają  się  na  pewne rzeczy  to  jest  to dopuszczalne za obopólną zgodą. Pod jednym warunkiem - jakże   bardzo ważnym  warunkiem - ..................... NIE KRZYWDZĘ........ I  to  odnosi się do wszystkich -  do dorosłych , dzieci , zwierząt , słabszych, mniejszych. Do wszystkich.                 W ostatnim  jednak czasie z  przerażeniem zauważam że  wokół  dzieje  się..... Widzę że dla bardzo  wielu  ludzi gej  czy  lesbijka czy transseksualista  to to  samo co  pedofil i  zboczeniec, Irańczyk czy Pakistańczyk  to każdy  to chodzący  terrorysta i  jeszcze kilka innych  takich wynurzeń. Jakoś nikt  nie patrzy  przez pryzmat tego,że  to  ludzie. Tak samo Bóg  ich stworzył -dał  im życie. Tak samo mają  swoje życie, problemy,opinie, religie. Różnica to taka  że  oczekują od życia  czegoś innego niż Ty  czy Ja.   Przecież  tak samo  jak  w  związkach  heterosexualnych  zdaża  się przemoc, wykorzystywanie seksualne czy maltretowanie przez złych ludzi a raczej przez  ich  złe  uczynki.

Dlaczego  wielu ludzi inność spycha  ich na  margines społeczeństwa? Dlaczego nie  spojrzymy na nich jak na ludzi?  Tym  bardziej mi przykro ponieważ przy  ostatniej  podjętej  dyskusji na ten  temat w  moim  domu  rodzinnym  usłyszałam że  tacy  ludzie to chodzące  gó..o  , a  ponieważ  ja to toleruję  to jestem takim  samym  gó..em  jak oni. Od wielu  lat  mam  przyjaciela  ( bliskiego kolegę- .....nie..... nic  z tych  rzeczy)  który jest gejem , mieszka  od lat  z  tym  samym  mężczyzną  tworząc  stały  związek. Pomaga biednym, wspiera przyjaciół, oddaje krew i szpik.Pracuje  jako wolontariusz w  hospicjum gdzie  wielu  ludzi nie wyobraża sobie dnia bez jego pomocy,obecności  bezniego.  Nasza  przyjaźń polega  na wspieraniu  się wzajemnie ,  rozmawianiu, obgadywaniu  pewnych  spraw.  Niestety  dla wielu - ponieważ  mieszka z mężczyzną to napewno gwałci dzieci ....... -  A ja  że widzę  w nim  normalnego człowieka  z  wadami  i zaletami  dla wielu  jest  równoznaczne z tym ...................... że  popieram  pedofilię(  co jest  oczywiście  wierutną bzdurą).  Ludzie ............     Jestem  chrześcijanką. Jezus wyraźnie  powiedział  że My - Chrześcijanie  mamy  się  kochać  ludzi -  nie szkalując, nie szykanując, nie poniżając i nie dzieląc ludzi na  zielonych, czerwonych, czarnych, ateistów, innowierców  itd. A jak wiadomo Każdy za swoje  grzechy będzie rozliczony  indywidualnie  po  śmierci. I w to  Wierzę i Ufam w to co mówił . Tym  czasem  właśnie  jak widzę Ci  ludzie  którzy uważają  się za dobrych  chrześcijan,  co tydzień biegają do kościoła - Ci  najbardziej  podsycają  język nienawiści wobec inności. Mogęzrozumieć małomiasteczkowośc i strach przed czymś co  nowe. Wiem żetaki  strach  też pojawiał się gdy trzeba  było - zaakceptować wiele  lat  temu prawa wyborcze kobiet, potem  zaakceptować ludzi  o innym kolorze skóry  i  innym języku,  potem zaakceptować że  kobieta  ma takie  same prawa  jak  mężczyzna.  Każda zmiana  wiąże  się ze  strachem o nowe -  tylko dlaczego wokóltej jest tyle nienawiści i złości?  A jak Wy to widzicie ? Pomijając mój żal   i emocje pytam jak dorosły  dorosłego.... i proszę o  dorosłą odpowiedź. Hejt  mi nie jest potrzebny.

oni sa nieszczesliwi   bo zyja razem   i za to bedzie  w czyscy   a nie w piekle    bo bóg będzie  sądził z miłości  a nie  ze sie chodzi do kosciioła  czy jest  sie ateista  ,ale z miłosci do  boga  i drugiego człowieka

Gość ytyt

Całe moje dziecięce życie  wpajano  mi,w szkole i na religii że  ludzie  dzielą się na tych  dobrych i  tych  złych....

Cytat

Tak to Prawda 

Gość ytyt

Dlaczego  wielu ludzi inność spycha  ich na  margines społeczeństwa? Dlaczego nie  spojrzymy na nich jak na ludzi?

Cytat

Przez Kłamstwa,Zdrade,Nieposłuszność, Wyznawanie innej Religi,Wygląd,o niespełnianiu oczekiwań. i tak dalej

Gość ytyt

atypowość, odmienność, nietypowość, szczególność, wyjątkowość

zazdrość 

19 minut temu, Gość ytyt napisał:

Dlaczego  wielu ludzi inność spycha  ich na  margines społeczeństwa? Dlaczego nie  spojrzymy na nich jak na ludzi?

Kłamstwa-  A  chrześcijanie nie  kłamią ? Zdradę ?   ile razy  chrześcijanie zdradzalii zdradzaćbędą bo sa  tylko ludźmi ....Wyznawania innej  religii -  przecież o człowieku  świadczą jego czyny - Może  wierzyć w Świętego Mikołaja a i  tak siać wokół  dobro i  sprawiedliwośc  -i bedzie  wtedy dobrym człowiekiem .... Czy  Chrześcijanie wszyscy  są  tacy  posłuszni i krystaliczni - dlaczego niektórzy z Nas stawiają się wyżej  niż innych....