Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość patrycja

Szczerze...ile znacie jedynaków i jedynaczek i serio ile z nich to fajni, nieegoistyczni ludzie? To rzadkość...

Polecane posty

Gość patrycja

Znam chyba łącznie 6 jedynaków i jedynaczek, w róznych kategoriach wiekowych, od lat 20 do 65. I powiem szczerze że może jedna dziewczyna z tego grona nie ma problemu z nawiązywaniem znajomości, dzieleniem się czymś. Od reszty bije niesamowity egoizm.

Gość Hshdh

A ilu znasz egocentrykow i egoistow którzy nie są jedynakami? 😄 ale głupota 

Gość Gość

Możesz, powiedzieć co masz na myśli mówiąc o egoizmie? Ja znam ludzi mających rodzeństwo, którzy są zadufani w sobie. To kwestia charakteru, a nie posiadania brata czy siostry. Moja mama jest jedynaczka. Wszyscy ja lubia, jest czynna, miła, ciepła, zawsze doradzi, wysłucha, pomoże.

Mój maz jest jedynakiem i jest bardziej otwarta osoba niż ja. Ja jestem egoistka, nie lubię ludzi, jestem mało przyjazna a mam siostre, ta akurat kocham 😄

znam rodzeństwo , dwie siostry, a każda zachowuje się jak rozpueszczony 30 letni gowniarz

Gość gosc

Znam osobiście i jestem blisko z 7 jedynakami i są normalnymi ludźmi. W tym mój mąż. Mają swoje wady i zalety. Ciekawe dlaczego nikt nie dywaguje nad egoistycznymi doopkami którzy mają rodzeństwo pod kątem właśnie jego posiadania, a jak jakiś jedynak jest zadufany w sobie to od razu diagnoza jest prosta, że to wina jedynactwa. Bzdury.

Gość Figa

Nie ma tak ze rodzenstwo buduje dobre cechy charakteru, zazwyczaj kłócą sie biją a w starszych latach zwalczają sie o podział majątku po rodzicach wiec weźcie sie z tymi tekstami ze jedynacy to egoiści. A niby dlaczego maja byc egoistami jak o nic nie musza walczyć, wszystko maja i nie potrzebują zabiegać o cokolwiek. Co za tym idzie chętnie sie podziela bo im wisi ze cos maja bo jak im sie skończy to dostaną następne. Lepiej matki niech pomyślą czy sa w stanie zapewnić nie jedynakom osobne pokoje, wakacje, korepetycje, uwagę, potem studia i moze jakieś mieszkanko na start? Do tego zagwarantujecie dzieciom ojców przez całe ich dzieciństwo abyście nie płakały, ze zostaliście same z dziećmi bo tatuś poszedł do jakieś Dziuni. Poza tym włącz logiczne myślenie a nie generalizujesz wszystkich jedynaków jakby ten fakt miał jakiekolwiek znaczenie. Teraz otwórz temat np. Czy zony policjantów sa szczęśliwe lub czy każda tesciowa jest głupia babcia. -:) 

Gość O tak
1 godzinę temu, Gość gosc napisał:

Znam osobiście i jestem blisko z 7 jedynakami i są normalnymi ludźmi. W tym mój mąż. Mają swoje wady i zalety. Ciekawe dlaczego nikt nie dywaguje nad egoistycznymi doopkami którzy mają rodzeństwo pod kątem właśnie jego posiadania, a jak jakiś jedynak jest zadufany w sobie to od razu diagnoza jest prosta, że to wina jedynactwa. Bzdury.

W punkt! Jak ktoś jest jedynakiem i jest wredny/leniwy/niemily/zlosliwy/rudy/gruby/... (wstaw dowolne) to na pewno jest taki bo nie ma rodzenstwa 😑 Niektórzy ludzie to jednak mają coś z głową.

Gość Gosc

Moi rodzice są jedynakami. 

Nie dostalam od nich nic. Moj brat przynajmniej 20 tys. 

Maja kase... 

Gość gość

Dobrze znam 7 osób w przedziale ok. 20-55 lat, wszystkie są całkowicie normalne a 4 z nich są nawet bardziej altruistyczne i nastawione na innych niż większość nie-jedynaków jakich znam.

Gość Gosc

Moi rodzice są jedynakami. 

Nie dostalam od nich nic. Moj brat przynajmniej 20 tys. 

Maja kase... 

Gość Gość
5 godzin temu, Gość Figa napisał:

Nie ma tak ze rodzenstwo buduje dobre cechy charakteru, zazwyczaj kłócą sie biją a w starszych latach zwalczają sie o podział majątku po rodzicach wiec weźcie sie z tymi tekstami ze jedynacy to egoiści. A niby dlaczego maja byc egoistami jak o nic nie musza walczyć, wszystko maja i nie potrzebują zabiegać o cokolwiek. Co za tym idzie chętnie sie podziela bo im wisi ze cos maja bo jak im sie skończy to dostaną następne. Lepiej matki niech pomyślą czy sa w stanie zapewnić nie jedynakom osobne pokoje, wakacje, korepetycje, uwagę, potem studia i moze jakieś mieszkanko na start? Do tego zagwarantujecie dzieciom ojców przez całe ich dzieciństwo abyście nie płakały, ze zostaliście same z dziećmi bo tatuś poszedł do jakieś Dziuni. Poza tym włącz logiczne myślenie a nie generalizujesz wszystkich jedynaków jakby ten fakt miał jakiekolwiek znaczenie. Teraz otwórz temat np. Czy zony policjantów sa szczęśliwe lub czy każda tesciowa jest głupia babcia. -:) 

No niestety, ja mogę się podpierać tylko własnymi obserwacjami. I wynika z nich, że facet jedynak to jeszcze jeszcze, całkiem fajni faceci z nich powyrastali. Wielu robi po kilkoro dzieci, tak im dobrze było w dzieciństwie z tym ich jedynactwem :P

Ale kobieta jedynaczka...uwierzcie mi, znam ich w sumie chyba z sześć, najmłodsza ma 4.5 roku, najstarsza 50 lat, każda z nich ma coś w sobie takiego, że sprawia że widać że to jedynactwo nie wyszło jej na dobre. No ok jedna jest spoko, ale tylko dlatego że miała licznych kuzynów i kuzynki na własnym podwórku jak to się mówi. Wspomnę fakt, że koncentracja rodziców na jedynakach jest ogromna, bo nie mają więcej dzieci by na nie tę uwage podzielić. I jest to niestety niezdrowe dla obu stron. Takie kobiety często nie potrafią utworzyć zdrowego związku z mężczyzną, większość tworzy wielokąty z rodzicami i mężem, taki twór rodzinopodobny, cześto facet jest na boku a najwazniejsze jest niańczenie zdrowych i będących w pełni sił fizycznych i umysłowych, rodziców. 4 takie kobiety znam, jedna to wręcz więcej siedzi u matki niż we własnym domu z mężem. Druga nie poleci na święta do faceta za granicę który nie dostał urlopu, a będzie siedziała z rodzicami. Tak to bywa z jedynaczkami. Temu nie zaprzeczycie. Wiele z nich nigdy nie wychodzi za mąż, bo gdzie im będzie lepiej niz z rodizcami, których niańczą. Daleko się nie wyprowadzają, przeważnie zostają a tej samej miejscowości co rodzice. Te dziewczyny często sa życiowo niezaradne, a jeśli są zaradne to jak już wspomniałam, mają problemy z odcięciem pępowiny z rodziną. Między innymi dlatego chcę dla swojego syna rodzeństwa. Bo nie chcę żebysmy kiedys mniej lub bardziej swiadomie sie na nim uwiesili.