Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Julka

Prawda o czerwonym mięsie

Polecane posty

Gość Julka

Witam, chciałabym zagaić temat czerwonego mięsa w diecie. Dwa tygodnie temu odwiedziłam Lekarza, któremu po kilku miesiącach rezygnacji z czerwonego mięsa o tym wyznałam... Co tu dużo mówić, złapał się on za głowę i stwierdził, że przecież niedługo zaczną się u mnie prawdziwe problemy zdrowotne, zabraknie mi żelaza. Odparłam, że regularnie jem mięso drobiowe, ryby oraz warzywa i owoce, ale Lekarz stwierdził, że w drobiu żelaza nie ma i tylko mięso czerwone może mnie uratować bądź udziec z indyka (?). Czy jest z Was ktoś może zorientowany w tym temacie - czy rzeczywiście rezygnacja z czerwonego mięsa wiąże się z niedoborami żelaza i niczym nie da zastąpić się czerwonego mięsa? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Julka

Up, up. Błagam, pomóżcie!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość była wegetarianka

W kurczaku zawartość żelaza jest bardzo niska niestety, im bielsze mięso tym mniej żelaza.

Najbardziej wartościowe pod tym względem mięso to mięso czerwone... Jeśli zrezygnowałaś z niego i jesz tylko drób to niestety możesz mieć później niedobory, powinnaś sie suplementować.

Ja kiedyś zrezygnowałam z mięsa całkowicie i niestety skończyło się to poważną anemią ;) żeby z niej wyjść miałam zalecenie, żeby jeść dużo czerwonego mięsa, bo w białym jest minimalna ilość żelaza , dla dorosłej osoby może być go po prostu zbyt mało.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość michał

Lekarze nie wiedzą NIC o odżywianiu, pozatym on nawet jak by wiedział to ci nie powie bo zdrowy pacjent to pacjent stracony i bezdochodowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×