Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polkapl

Antykoncepcja

Polecane posty

Witam, mam pytanie, jeżeli moja koleżanka zaczęła brać tabletki antykoncepcyjne w połowie cyklu (powinna się dodatkowo zabezpieczac przez min7 dni) lecz tego nie zrobiła, i uprawiala seks w pierwszych 3-4 dniach od rozpoczęcia blistra, praktycznie w czwartek wzięła pierwsza tabletkę i tg samego dnia to już robiła , seks bez konczenia w środku, to czy mogła zajść w ciąże mimo że stosunek był przerwany? A robiła to kilka dni pod rząd to nie była wtedy chroniona? 

Gość Asia

Nie wydaje mi się żeby zaszła w ciąże, ja już nie używam tabletek od paru lat i stawiam tylko na naturalne metody, np cyclotest, który pozwala mi monitorować mój cykl, może niech też spróbuje?

Gość krolka

Polkapl, zastanawiam się czemu w ogóle koleżanka zaczęła stosować tabletki w połowie cyklu? sama biorę belarę i są przy tabletkach dwie ewentualności , można rozpocząć w pierwszym dniu okresu i jest się chronioną od początku, albo w dniach 2 do 5 , ale wtedy trzeba 7 dni dodatkowego zabezpieczenia. Tabletek nie powinno się stosować kiedy się chce, bo wówczas mogą być nieskuteczne; według mnie koleżanka nie  była chroniona i powinna za kilka dni zrobić test; a stosunek przerywany też może być ryzykowny, nie jest motodą na zapobieganie ciąży;