Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oby nie to co myślę

pierścionek na środkowym palcu u kobiety

Polecane posty

Gość oby nie to co myślę

prawa ręka, co to oznacza

Gość Gosc

1. że lubi biżuterię

2. zaręczyny

Gość oby nie to co myślę
Przed chwilą, Gość Gosc napisał:

1. że lubi biżuterię

2. zaręczyny

a zaręczyny nie sa na lewej?

Gość Gość

Zaręczynowy pierścionek na serdecznym palcu 

Gość oby nie to co myślę

nie mogę sobie przypomnieć czy to serdeczny czy środkowy, a to tylko zaręczynowy?

Gość Gosc
3 minuty temu, Gość oby nie to co myślę napisał:

a zaręczyny nie sa na lewej?

Jak chcesz byc bardzo amerkanski to wkładaj na lewą. W polskiej tradycji zawsze bylo na prawej, srodkowy. W krajach angielskojęzycznych na lewej , serdeczny. Niektorzy polacy jednak chcą byc bardziej amerykanscy niz amerykanie, anglicy. 

Gość Gość
1 minutę temu, Gość Gosc napisał:

Jak chcesz byc bardzo amerkanski to wkładaj na lewą. W polskiej tradycji zawsze bylo na prawej, srodkowy. W krajach angielskojęzycznych na lewej , serdeczny. Niektorzy polacy jednak chcą byc bardziej amerykanscy niz amerykanie, anglicy. 

Zaręczynowy ZAWSZE na serdecznym, prawym czy lewym.

Gość oby nie to co myślę

chyba chodzi o środkowy nie serdeczny, to też zaręczyny?

Gość Gosc

Wszystko się zmienia, amerkanizacja pelna parą. Ojcowie prowadzą do slubow, sa druchny,  ktorych w Polsce nie bylo, bo swiadowe, baby shower, halloween itp. To nie jest polska tradycja. Albo ktos jest Polakiem albo udaje innego niz jest. 

Gość oby nie to co myślę

chodzi mi o to czy dla ozdoby można też na serdecznym nosić?

Gość Gosc
4 minuty temu, Gość Gość napisał:

Zawsze byl na prawym srodkowym, obrączka na prawym serdecznym. Ale czasy się zmieniają, nasladujemy obce kultury. Niektorzy z czasem zaczeli zakladac zaręczynowy na prawy serdeczny i tak samo obrączkę. 

Gość Gosc
2 minuty temu, Gość oby nie to co myślę napisał:

chodzi mi o to czy dla ozdoby można też na serdecznym nosić?

Jasne, ze tak. 

Gość oby nie to co myślę

zakochałem się w kimś, nie wiem czy ta osoba jest wolna stąd pytanie

Gość Gość
6 minut temu, Gość Gość napisał:

Obrączka na serdecznym, zaręczynowy na środkowym. 

Gość TtT

Ja noszę jeden zwykły pierścionek typu obrączka na środkowym u prawej albo lewej dłoni, bo tak mi się po prostu podoba. Teraz właśnie zauważyłam, że sporo osób też tak nosi. Staram się nie nosić go natomiast na serdecznym u prawej, bo nie jest to zaręczynowy ani obrączka małżeńska, ani u lewej bo to tak podobno jest u wdowców. Tyle wiem, chyba, że ktoś mnie poprawi, bo mogę się mylić 😉

Gość oby nie to co myślę
3 minuty temu, Gość TtT napisał:

Ja noszę jeden zwykły pierścionek typu obrączka na środkowym u prawej albo lewej dłoni, bo tak mi się po prostu podoba. Teraz właśnie zauważyłam, że sporo osób też tak nosi. Staram się nie nosić go natomiast na serdecznym u prawej, bo nie jest to zaręczynowy ani obrączka małżeńska, ani u lewej bo to tak podobno jest u wdowców. Tyle wiem, chyba, że ktoś mnie poprawi, bo mogę się mylić 😉

ulżyło mi

Gość Gość
12 minut temu, Gość Gosc napisał:

Zawsze byl na prawym srodkowym, obrączka na prawym serdecznym. Ale czasy się zmieniają, nasladujemy obce kultury. Niektorzy z czasem zaczeli zakladac zaręczynowy na prawy serdeczny i tak samo obrączkę. 

Obrączka na serdecznym,  bo pierścionek zaręczynowy kiedyś pełnił funkcję obrączki i był nakładany na serdeczny palec. Na srodkowy zaczęto nakładać z powodów praktycznych, jest on grubszy, wiec z wiekiem jak palce zrobią się grubsze zostanie on przełożony na serdeczny palec. Zamożne kobiety wtedy go zdejmowałysy i przekazywały synowi, który dawał go swojej wybrance.

Gość Gosc
14 minut temu, Gość oby nie to co myślę napisał:

zakochałem się w kimś, nie wiem czy ta osoba jest wolna stąd pytanie

Jesli nosi go zawsze to jest mozliwosc zaręczyn, jesli czasem nie zaklada to moze zwykly pierscionek bez okazji. Pierscionek nie zawsze musi oznaczac zaręczyny, ale może.

Gość TtT
24 minuty temu, Gość Gość napisał:

Obrączka na serdecznym,  bo pierścionek zaręczynowy kiedyś pełnił funkcję obrączki i był nakładany na serdeczny palec. Na srodkowy zaczęto nakładać z powodów praktycznych, jest on grubszy, wiec z wiekiem jak palce zrobią się grubsze zostanie on przełożony na serdeczny palec. Zamożne kobiety wtedy go zdejmowałysy i przekazywały synowi, który dawał go swojej wybrance.

O rzesz, no to zglupialam i ja. Czyli będę musiała go przełożyć na wskazujący albo kciuka 😂 jeśli dobrze zrozumiałam. 

W każdym razie tutaj gdzie mieszkam (południe Polski) dziewczyny zaręczynowe, z tego co się orientuję i widzę, noszą na serdecznym palcu prawej ręki i później dokładają obraczke. No, ale za wszystkie kobiety odpowiadać nie mogę, jak one sobie tam to widzą. Z resztą moja babcia i mama też tak nosiły i noszą (albo po ślubie sama już obraczke tylko) 

Ja nie jestem zaręczona i nie chce, żeby tak ludzie myśleli właśnie i ten serdeczny prawej ręki zostawiam "goły". Jedyny pierścionek jaki obecnie noszę, przypominający obraczke, kupiłam sobie sama, bo mi się spodobał. Noszę teraz cały czas, bo go lubię i przynosi mi szczęście. Ot, taka prosta filozofia, a szkoda, żeby autor zmarnował sobie i tej babeczce szansę. Ja w sumie w takiej samej sytuacji tej kobiety jestem hehehe.. 

Gość sdser

No właśnie, jak tą jest z tą naręczną biżuterią u kobiet? Czy jak widzimy jakiś pierścionek to z dużym prawdopodobieństwem możemy założyć że panna jest "zaklepana"? Czy też może noszenie tego typu biżuterii tylko dla ozdoby jest częstym zjawiskiem? A co z obrączkami ślubnymi i ich kształtem? Jak jest jednolita to łatwo poznać, ale czasem bywają chyba jakieś bardziej fikuśne. A na kciuku na przykład, też można nosić ślubną czy nie?