Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gfdsa

Szparagi - nigdy nie jadlam. Warto?

Polecane posty

Gość Gfdsa

Dobre sa? Macie jakis sprawdzony przepis?

Gość gość

UWIELBIAM! I w najprostszej formie, czyli tylko z winegretem czy masłem ziołowym, i z sosem holenderskim, i z jajkiem  w koszulce czy sadzonym (a szparagi, sos holenderski i jajko to już w ogóle bajka), i grilowane w bekonie czy szynce dojrzewającej skropione dobrym balsamico, i jako składnik dań... Jak jest sezon to szparagi jemy co drugi dzień, a nieraz i codziennie.

Gość Gosc

Moj ulubiony przepis na zupę krem ze szparagów: http://kotlet.tv/zupa-krem-ze-szparagow/

polecam serdecznie (tylko ja podaje bez grzanek).

Ugotowane bądź podsmażone tez sa dobre tylko ze takie jadłam tylko w restauracjach (nie moga być za bardzo rozgotowane). Ja tez w przeszłości nigdy nie jadłam ale spróbowałam chyba dwa lata temu i sa jednym z moich ulubionycj warzyw!

Gość Bbbav

Tak ale jak jeszcze nigdy nie robiłaś szparagów to kup sobie te cienkie końcówki zielonych szparagów, wtedy nie wyjdą ci na pewno twarde i włókniste.  Do tego idealnie nadaje się biały sos i młode ziemniaczki. A tych grubych nie polecam. Prawie zawsze wychodzą włókniste. 

Gość Justynaaa

Zielone są smaczniejsze niż białe. gotują się w kilka minut, są też pyszne w stir fry. i na pizzy :)

Gość gość
4 minuty temu, Gość Bbbav napisał:

Tak ale jak jeszcze nigdy nie robiłaś szparagów to kup sobie te cienkie końcówki zielonych szparagów, wtedy nie wyjdą ci na pewno twarde i włókniste.  Do tego idealnie nadaje się biały sos i młode ziemniaczki. A tych grubych nie polecam. Prawie zawsze wychodzą włókniste. 

Włókniste oznacza, że albo są stare (wyschły po zebraniu), albo się ich nie umie obrać. Albo jedno i drugie ;)

Gość Trauma szparagowa

Nie nie warto!!! Ja spróbowałam i żałuję. Już nigdy nic nie będzie takie samo. 

Gość Gość

Mi smakują. Zielone dobre są z jajkami a białe do spagetti w stylu aglio olio.

Gość gosc
11 godzin temu, Gość Trauma szparagowa napisał:

Ja nigdy od dna finansowego nie odbije sie po tym wydatku.  Szkoda, ze nie wiedzialam o tym forum wczesniej...

Gość Gość
11 godzin temu, Gość Trauma szparagowa napisał:

A do tego siki śmierdzą po tym paskudztwie!

Gość gość
2 minuty temu, Gość Gość napisał:

A do tego siki śmierdzą po tym paskudztwie!

Zgadzam się.

I zawsze przy kupnie jest dylemat: białe czy zielone? Po co sobie komplikować życie dla tych wyrastających z ziemi drogich łykowatych badyli. 

Gość Gość

Jeśli już to zielone, ale i tak fanką nie jestem, bo smakuje mi właściwie to, co im towarzyszy w daniu. 

Gość No właśnie tak patrzę

Jakie one są w smaku? W sensie jakie warzywo przypominają? Nie umiem sobie tego wyobrazić. 

Gość gość

Dupy to nie urywa. Badyl jak badyl. Całą robotę robią dodatki typu sosy, boczki, szynki, ciasto. Nasza prosta fasolka szparagowa z tartą bułką jest o niebo lepsza. Głąb z kapusty i "łodygi" z brokułu mają więcej smaku.

Gość gość
1 godzinę temu, Gość No właśnie tak patrzę napisał:

Jakie one są w smaku? W sensie jakie warzywo przypominają? Nie umiem sobie tego wyobrazić. 

Napisałam, że łodygi z brokułu mają więcej smaku i to jest właśnie z tego co kojarzę coś podobnego, tylko jakby bardziej wymyte. Brokuł, kalafior, kapustę, kalarepę możesz jeść na surowo i czujesz sok, trochę słodyczy etc, a szparagi jak wygotowana łodyga brokułu, czy wygotowana kalarepa. Coś w tym guście. Dokładnie nie pamiętam. W każdym razie byłam bardzo zaskoczona, że to nic specjalnego.

Gość gosc

Myslac i szparagach kojarza mi sie z brukselka z jakiegos powodu, ale szparagi uwielbiam, a brukselki nie moge strawic i unikam jak ognia.  Wydaje mi sie, ze podobne sa do siebie intensywnoscia smaku.  W porownaniu ze szparagami to taka salata czy marchewka czy seler sa bardzo delikatne w smaku/

Gość gosc

smakuje jak warzywo 

Gość Legrana

Szału nie ma. Wolę zielone, ładnie wyglądają na talerzu, gdy ugotuje się je na parze. 

Gość gość
7 godzin temu, Gość No właśnie tak patrzę napisał:

O matko, majątku przecież nie kosztują. Kup, spróbuj to będziesz wiedziała.

Gość ssss

po prosty ugotowac posolic, dodac masla.

Gość gość

Ja skosztowałam kupując w tesco na przecenie, bom dziadówa i na nowe mnie nie stac. Faktycznie włókniste były strasznie, a do tego za miękkie bo przegotowałam. Mi one smakowały trochu jak fasolka szparagowa. 

Gość Bhshshsh
2 godziny temu, Gość gość napisał:

O matko, majątku przecież nie kosztują. Kup, spróbuj to będziesz wiedziała.

Nie zes/raj się 

Gość gość

my szparagi bardzo lubimy, nawet mamy posadzone w ogródku więc możemy się nimi objadać do woli i jeszcze zostają do zamrożenia :)