Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ciekawa

Pytanie do katolików

Polecane posty

Gość Ciekawa

Mam pytanie do praktykujących katolików. Czy naprawdę wierzycie, że podczas Eucharystii, jecie prawdziwe ciało jakiegoś Żyda żyjącego w I w Nazarecie. Czy nie macie problemu z tym, że uprawiacie kanibalizm?

Gość gość

Jprld, a wiesz co to symbolizm? I to nie tylko katolicy praktykują, tylko wszyscy chrześcijanie. Jezus w czasie ostatniej wieczerzy podzielił chleb i wino pomiędzy swoich towarzyszy mówiąc- jedzcie i pijcie z tego wszyscy, to jest bowiem ciało moje i krew moja. To czyńcie na moją pamiątkę. Podczas komunii św. upamiętnia się Jezusa i "łączy" z nim duchowo. Jeszcze jakieś pytania o kanibalizm? Aha, nie jestem praktykująca i do komunii nie przystępuję.

Gość Gość
19 minut temu, Gość gość napisał:

Jprld, a wiesz co to symbolizm? I to nie tylko katolicy praktykują, tylko wszyscy chrześcijanie. Jezus w czasie ostatniej wieczerzy podzielił chleb i wino pomiędzy swoich towarzyszy mówiąc- jedzcie i pijcie z tego wszyscy, to jest bowiem ciało moje i krew moja. To czyńcie na moją pamiątkę. Podczas komunii św. upamiętnia się Jezusa i "łączy" z nim duchowo. Jeszcze jakieś pytania o kanibalizm? Aha, nie jestem praktykująca i do komunii nie przystępuję.

Czyli ty uważasz, że transsubstancjacja to jedynie metafora?

Gość Gość
30 minut temu, Gość gość napisał:

Ja pytałam katolików...

Gość Maksyma

To nie jest symboliczne!!!

To jest prawdziwe.

Ja wierzę,że przyjmuję ciało Jezusa choć nie zasługuję.

Żeby wierzyć,trzeba dostapic łaski wiary.Nie każdemu to dane niestety.

Gość Gość
51 minut temu, Gość Maksyma napisał:

To nie jest symboliczne!!!

To jest prawdziwe.

Ja wierzę,że przyjmuję ciało Jezusa choć nie zasługuję.

Żeby wierzyć,trzeba dostapic łaski wiary.Nie każdemu to dane niestety.

Zgadzam się. Słucham księdza Natanka na stronie Christus Vincit tv lub na YouTube. Polecam wszystkim, którzy nie chcą iść w piekło. 

Gość Gość

A co mówicie dzieciom, które idą pierwszy raz do komunii. Jak im to przedstawiacie? Mówicie im, że spożywają ciało mężczyzny zamęczonego na krzyżu przed wiekami?

Gość Gość

Noe bądźcie prymitywni tacy prości.Wy tego nie zrozumiecie więc bez sensu tłumaczenie.

Gość Gość

Katolik musi wierzyć, ze podczas komunii zjada prawdziwe ciało Chrystusa. I nie jest to zadna metafora ani symbol. To jest prawdziwe ludzkie ciało. Jeśli w to nie wierzy, może nawet zostać ekskomunikowany.

Z dekretu o Eucharystii:

"Jeśliby ktoś zaprzeczył, że w sakramencie Eucharystii świętej zawiera się prawdziwe, rzeczywiste i materialne ciało i krew z duszą i bóstwem Pana naszego Jezusa Chrystusa, a więc w konsekwencji cały Chrystus, lecz powiedział, że Jezus jest w nim tylko jako pamiątka, przenośnia lub symbol, niech będzie przeklęty. "

Też jestem ciekawa czy takim małym dzieciomidącym do komunii mówi się o co tak naprawdę w tym wszystkim chodzi.