Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość booooooze:(

Kto z Was zna dobrze j.angielski?

Polecane posty

Nie mam pojęcia jak tworzyć własne zdania.Nie znam angielskiego biegle, ledwo co mówie, a widze ze wiekszosc wyrazen jest bardzo niedosłowna i smieszna jak dla mnie.

Gość Tomek

Ja znam dobrze.

a jak szła ci nauka na początku? na pamiec sie uczyles czy jest sposob na zrozumienie ich myslenia i ukladania wlasnych wyrazen na poczekaniu?

juz zdążylam zauważyć, że jesli powiem cos po swojemu to albo wcale nie zostane zrozumiana, albo częściowo,zależy

Gość Tomek
3 minuty temu, Gość booooooze:( napisał:

a jak szła ci nauka na początku? na pamiec sie uczyles czy jest sposob na zrozumienie ich myslenia i ukladania wlasnych wyrazen na poczekaniu?

Gdy byłem dzieckiem nie mieliśmy kablówki i oglądałem cartoon network przez telewizję satelitarną, kanał dostępny był na Astrze ale tylko w języku angielskim. Od piątego roku życia oglądałem cartoon network tylko po angielsku, nie rozumiejąc co w tych kreskówkach gadają i musząc samemu się domyślać z kontekstu. Zaowocowało to na przyszłość, bo dzięki temu w szkole bardzo łatwo przyswajałem sobie ten język. Minus był taki, że nauczyciele uczą mówić z akcentem brytyjskim, a ja zawsze mówiłem i nadal mówię z amerykańskim, właśnie przez te kreskówki z cartoon network 😄

aa to  doslownie inna bajka 😄 dzieci latwo chłoną, intuicyjnie, a ja jakos tak nie potrafię 😕 moze znajdzie sie ktos kto uczyl sie w wieku nastoletnim lub doroslym...bez bajek w tle;p

Gość Hahah

Gdybys znal angielski to wiedzialbys, ze nie mozna nauczyc sie akcentu nie rozmawiajac z osobami uzywajacymi akcentu, od samego sluchania w owych bajkach mogles sie osluchac jedynie, ewentualnie miales wymowe pewnych slow po amerykansku, a nie akcent hahaha. Np iron brytyjczyk wypowie inaczej niz amerykanin, wiec liznales na bajkach wymowe amerykanska pewnych slow, a nie akcent. 

Gość Hahah

Plus znales zapewne tez slownictwo bardziej amerykanskie a przykladow jest multum jak np uk pavenent- us sidewalk, uk motorway - us highway, uk foodball - us soccer, uk garden - us yard, uk cooker - us stove, uk underground - us subway, uk rubbish - us trash, uk biscuits - us cookies itd itd

hahah - z tego co piszesz wynika ze znasz angielski,moze odpowiesz na moje pytania? 

Gość Hahah

Nie prowadze kursu angielskiego na kafeterii, ani w ogole haha. Studiowalam w Anglii, ale biegle nauczylam sie mowic dopiero tam, wiec zasad jako takich gramatycznych uczylam sie w liceum i na poczatku studiow. Polecam czytanie prostych ksiazek, ogladanie filmow po ang z napisami pol, a potem starac sie mniej z napisami. Zalezy pod co sie uczysz, praca, studia, hobby, matura?

hehe 🙂 ja wlasnie tez chce zlozyc dokumenty na Oxford University, koncze szkole w przyszłym roku, wiec wiadomo bede zyc jak kazdy.. Bede musiala rozmawiac na codzienne tematy z rowiesnikami,radzic sobie na uczelni, chodzic do sklepow, bankow i zalatwiac rozne codziennie sprawy.Nigdy jezyki mi 'nie wchodzily'. Lepsza bylam ze scislych 😕 niby sie ucze tylu lat i zadnych wiekszych efektow:/

Gość Tomek
28 minut temu, Gość Hahah napisał:

Gdybys znal angielski to wiedzialbys, ze nie mozna nauczyc sie akcentu nie rozmawiajac z osobami uzywajacymi akcentu, od samego sluchania w owych bajkach mogles sie osluchac jedynie, ewentualnie miales wymowe pewnych slow po amerykansku, a nie akcent hahaha. Np iron brytyjczyk wypowie inaczej niz amerykanin, wiec liznales na bajkach wymowe amerykanska pewnych slow, a nie akcent. 

Ludzie mają różne zdolności i różne tępo uczenia się. 🙂 To, że dla ciebie opanowanie akcentu było nie możliwe do opanowania bez wyjazdu za granicę i rozmowy z Brytyjczykami wcale nie oznacza, że inni mają podobnie

Ja bez wyjazdu za granicę byłem w stanie opanować język na tyle dobrze, że oglądając anglojęzyczny YT rozumiałem 100% mowy, rozmawiałem na skypie z osobami które poznałem w sieci, m.in. osoby z UK, Australii, USA i wszyscy mówili, że mam bardzo płynny amerykański akcent. Koleżanka z USA mówiła, że mój jest nie do odróżnienia.

Naprawdę da radę nauczyć się poprawnego akcentu nawet bez pomocy native speakerów, czego jestem przykładem. 😉

Gość magdaW
37 minut temu, Gość Hahah napisał:

Moja siostra bardzo płynnie nauczyła się francuskiego bez wyjazdu do Francji, bo rodziców nie stać było na wyjazd tam na kursy językowe. Gdy na studiach we Wrocławiu poznała koleżankę pochodzącą z Francji ta powiedziała, że jej akcent jest bezbłędny czego byłam świadkiem. Da się kochana nauczyć płynnie mówić.

Gość Gosc
52 minuty temu, Gość Hahah napisał:

Plus znales zapewne tez slownictwo bardziej amerykanskie a przykladow jest multum jak np uk pavenent- us sidewalk, uk motorway - us highway, uk foodball - us soccer, uk garden - us yard, uk cooker - us stove, uk underground - us subway, uk rubbish - us trash, uk biscuits - us cookies itd itd

Pavement i football. Studiowałaś w Anglii, taaaa. Chyba na kursie robienia past twarogowych.

Gość Gość
2 minuty temu, Gość Gosc napisał:

Pavement i football. Studiowałaś w Anglii, taaaa. Chyba na kursie robienia past twarogowych.

Z mleka koz z angielskich pastwisk 🤣

Gość gość beton zbrojony

Babka ma rację, mylicie biegłą, płynna, poprawną wymowe z akcentem, ludzie trochę pomyślunku zanim zechcecie zabłysnąć.

Gość Hmm.

Bez jezyka na Oxford?pogielo?tam w formularzach zgloszeniowych jest rubryka na wpisanie czy posiadasz nagrode nobla. Interview pierwszy trwa trzy dni i masz takze do napisania i przeczytania poezje bez wzgledu na kierunek.

Gość Zebaty szczerbaty

Jasne ze mozna nauczyc sie biegleobcego jezyka we wlasnym kraju, przecie czesto w szkole nauczyciel jezyka nigdy nie praktykowal w innym kraju. Umie?umie. Niestety tylko Ci ktorzy odwiedzili gb czy usa mowia z akcentem a nie tylko poprawna wymowa i tacy powinni uczyc. Ja sam uczylem sie wymowy ogolnie jezyka z filmow i gier, mowie nawet plynnie ale nawet ogladajac filmy latami nie mam akcentu a ewymowe nosz kwa ppl...

Gość gość

Ja znam Polaka starego co mial firme budowna w uk   koles jezyka po latach nadal nie umie ale jak juz kleci blednie zdania to z akcentem xDDD

Gość gość
1 godzinę temu, Gość Gosc napisał:

Mi też pokazało foodball w słowniku pisząc football😄😄😄😄😄

Gość gość
1 godzinę temu, Gość Gosc napisał:

Ja pier przecie wiadomo że literowki kolejny który chcial zablysnac a nawet nie zaiskrzyl ja pier co za narod dokuczliwy nie dziwie sie Polakom ze wracac nie chca 😅😅😅🔫