Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Emila_88

Antykoncepcja a puchnięcie nóg

Polecane posty

Gość Emila_88

cześć, od 6 miesięcy przyjmuję tabletki antykoncepcyjne. Kilka dni temu zaczęły mi puchnąć nogi i czuje ból w łydkach. Czy powinnam odstawić tabletki? Ostatnio słyszałam, że antykoncepcja zwiększa ryzyko zakrzepicy. Czy mogę ją mieć? Pomóżcie. 

Gość Ewa_pll

Natychmiast idź do lekarza. Ból nóg przy stosowaniu antykoncepcji jest jednym z objawów zakrzepicy. Ta jeśli jest niewykryta może prowadzić do zatorowości płucnej a w konsekwencji do śmierci 😞 W ogóle lekarz przed zapisaniem CI tabletek powinien zrobić Ci rózne badania w tym an krzepliwość krwi

Gość Emila_88

Przestraszyłaś mnie trochę, ale dzięki za tak szybką reakcję i podpowiedź co robić. Lekarz nie zrobił mi żadnych badań na krzepliwość. Udam się do niego i poproszę o to. W jaki sposób mogę wykluczyć zakrzepicę? Czy badania krwi dadzą mi jednoznaczną i pewną odpowiedź? 

Gość Kola

marsz do lekarza zamiast przeszukiwać internet. dobry specjalista zrobi Ci wszystkie badania, wyjaśni wyniki i dobierze środki, bez stresu. masz nfz czy jakiś pakiet medyczny? wg mnie z pakietem szybciej by poszło i ja mam większe zaufanie do takich badań

Gość Gość
3 godziny temu, Gość Emila_88 napisał:

W jaki sposób mogę wykluczyć zakrzepicę? Czy badania krwi dadzą mi jednoznaczną i pewną odpowiedź? 

Proponuję zrobić usg żył (tzw. Dopplera-byc może inaczej sie to pisze). To Ci da odpowiedź czy nie ma żadnych zakrzepów w nogach. 

Gość madzik

zakrzepica to poważna choroba. Aby zbadać stan przepływu krwi w nogach warto wykonać doppler żył, ale od razu uprzedzam, że zrobisz to tylko prywatnie. Na nfz możesz zapomnieć.Z tym badaniem warto udać się do specjalisty. sama miałam już usuwane żylaki, więc wiem co piszę. 

Gość kleo

Przede wszystkim powinnaś skontaktować się z lekarzem, który przepisał Ci tabletki, może są zwyczajnie źle dobrane. Zwłaszcza, że obawiasz się zakrzepicy, która nie jest błahą sprawą. Na Twoim miejscu umówiłabym się na wizytę do specjalisty do żył, ale państwowo to pewnie trzeba długo czekać.

Gość Mońka

państwowo pewnie odpada + może się może nie doczekać. Dziewczyno, jak masz specjaliste prywatnie to od razu się umawiaj a większa pewność że zrobią Ci wszystkie badania, a nie ma co zwlekac

Gość Emila_88
18 godzin temu, Gość Gość napisał:

Proponuję zrobić usg żył (tzw. Dopplera-byc może inaczej sie to pisze). To Ci da odpowiedź czy nie ma żadnych zakrzepów w nogach. 

ok, dzięki za wskazanie

Gość Emila_88
21 godzin temu, Gość Kola napisał:

marsz do lekarza zamiast przeszukiwać internet. dobry specjalista zrobi Ci wszystkie badania, wyjaśni wyniki i dobierze środki, bez stresu. masz nfz czy jakiś pakiet medyczny? wg mnie z pakietem szybciej by poszło i ja mam większe zaufanie do takich badań

niestety nie mam pakietu medycznego, pójdę prywatnie 

Gość Emila_88

Umówiłam się do lekarza, termin mam na 30 maja. Wiem, że powinnam na spokojnie czekać na wizytę, ale ciekawość i strach są silniejsze i sprawdzam wszystko w internecie. Dotarłam do informacji, że zakrzepica może być konsekwencją choroby genetycznej - trombofilii wrodzonej. Czy słyszeliście coś na ten temat? 

Gość Gosc
Dnia 16.05.2019 o 14:33, Gość Emila_88 napisał:

Umówiłam się do lekarza, termin mam na 30 maja. Wiem, że powinnam na spokojnie czekać na wizytę, ale ciekawość i strach są silniejsze i sprawdzam wszystko w internecie. Dotarłam do informacji, że zakrzepica może być konsekwencją choroby genetycznej - trombofilii wrodzonej. Czy słyszeliście coś na ten temat? 

Zadzwon sobie na informacje medyczna, moze znajda ci szybszy termin. 

Gość Maja

Kochana widocznie to nie dla Ciebie antykoncepcja, odstaw i zadbaj o zdrowie. Polecam Tobie do antykoncepcji Cyclotest MyWay to komputer cyklu, ale masz opcje tryb antykoncepcji z nim  czuje się bezpieczna, fakt stosujemy prezerwatywy w płodne, ale wiem,że nic nie szkodzi mi na zdrowiu:) 

Gość Emila_88
Dnia 18.05.2019 o 09:19, Gość Maja napisał:

Kochana widocznie to nie dla Ciebie antykoncepcja, odstaw i zadbaj o zdrowie. Polecam Tobie do antykoncepcji Cyclotest MyWay to komputer cyklu, ale masz opcje tryb antykoncepcji z nim  czuje się bezpieczna, fakt stosujemy prezerwatywy w płodne, ale wiem,że nic nie szkodzi mi na zdrowiu:) 

Dnia 18.05.2019 o 08:48, Gość Gosc napisał:

Zadzwon sobie na informacje medyczna, moze znajda ci szybszy termin. 

ok, dzięki 

Gość Emila_88
Dnia 18.05.2019 o 09:19, Gość Maja napisał:

O tym nie słyszałam, dzięki serdeczne za polecenie! Kochana, czy robiłaś jakieś badania przed zastosowaniem antykoncepcji? 

Gość Izunia_90

cześć! ja robiłam badania przed zastosowaniem antykoncepcji - zrobiłam morfologię krwi, ale też badania genetyczne pod kątem trombofilii. Niestety, często skutkiem ubocznym stosowania antykoncepcji, są bolące opuchnięte nogi, czy duszności i bóle w klatce piersiowej. Dotarłam do informacji, że mogą to być pierwsze objawy zakrzepicy. Jej ryzyko jest większe, gdy ma się genetyczne predyspozycje do tworzenia się zakrzepów. Będąc na wizycie u ginekologa wspomniałam mu o tym i powiedział, że mogę zrobić takie badania, wówczas będę spokojniejsza i nie będę eksperymentowała z różnymi metodami, zwłaszcza, że niektóre mogę być po prostu niebezpieczne. Polecam Ci, żebyś zapoznała się z tematem. Bo jak Ci opuchły nogi jak stosowałaś tabletki, to może się okazać, że masz trombofilię. Jeśli to zdiagnozujesz, to lekarzowi będzie prościej dobrać odpowiednią metodę dla Ciebie - tak żeby była skuteczna i bezpieczna. Nic się nie martw.

Gość Emila_88

Izunia_90, dzięki za informacje. Gdzie robiłaś badania? Jesteś w stanie polecić mi jakąś placówkę? 

Gość Izunia_90

Cenne informacje znalazłam na portalu badaniaprenatalne.pl. Robiłam badanie w placówce blisko mnie. Jestem z Warszawy, ale z tego co wiem, możesz je zrobić w wielu punktach. 

Gość Emila_88

Dzięki za polecenie. Jestem z Katowic, widziałam, że jest kilka punktów w których mogę wykonać badania na trombofilię :) 

Gość Wiolka_
Dnia 21.05.2019 o 12:52, Gość Izunia_90 napisał:

Cenne informacje znalazłam na portalu badaniaprenatalne.pl. Robiłam badanie w placówce blisko mnie. Jestem z Warszawy, ale z tego co wiem, możesz je zrobić w wielu punktach. 

Iza, nie mogę znaleźć informacji. Jest to portal dotyczący badań prenatalnych dla kobiet w ciąży.... podeślesz link? 

Gość Izunia_90

Wiola, na tym portalu znalazłam artykuł: Trombofilia wrodzona – czym jest i jakie inne choroby może powodować?

Gość Felicja

Ja miałam bardzo duże problemy z opuchniętymi rękami, nogami i twarzą, po ciąży nie zdecydowałam się na powrót do antykoncepcji hormonalnej, dziś używam komputera cyklu myway, którym wyznaczam sobie dni płodne i wiem kiedy musze się zabezpieczać, komputer kupiłam na stronie naturalnaplodnosc.

Gość Emila_88
Dnia 24.05.2019 o 13:04, Gość Felicja napisał:

Ja miałam bardzo duże problemy z opuchniętymi rękami, nogami i twarzą, po ciąży nie zdecydowałam się na powrót do antykoncepcji hormonalnej, dziś używam komputera cyklu myway, którym wyznaczam sobie dni płodne i wiem kiedy musze się zabezpieczać, komputer kupiłam na stronie naturalnaplodnosc.

Felicja, a robiłaś jakieś badania na krzepliwość krwi? Puchnięcie nóg, rąk czy twarzy jest bardzo niepokojące...zwłaszcza przy stosowaniu antykoncepcji. Przejrzałam dokładnie ulotkę dołączoną do moich tabletek i jest tam sporo informacji nt zakrzepicy. 

Dzięki za polecenie komputera cyklu myway 🙂

Gość andzia_ka

Emila_88, z ciekawości - jakie tabletki przyjmowałaś? Najczęściej po dwuskładnikowych pojawiają się niepokojące objawy. One zawierają estrogen - on pobudza układ krzepnięcia i zwiększa ryzyko powstania zakrzepu. Może jednoskładnikowe będą odpowiednie dla Ciebie (one estrogenu nie zawierają). Tak jak pisały dziewczyny wcześniej - najlepiej zrobić badania (szeroko - ginekologiczne, krwi, genetyczne) i dobrać antykoncepcję dobrą dla Ciebie. Każda z nas jest inna 🙂

Gość Emila_88
23 godziny temu, Gość andzia_ka napisał:

Emila_88, z ciekawości - jakie tabletki przyjmowałaś? Najczęściej po dwuskładnikowych pojawiają się niepokojące objawy. One zawierają estrogen - on pobudza układ krzepnięcia i zwiększa ryzyko powstania zakrzepu. Może jednoskładnikowe będą odpowiednie dla Ciebie (one estrogenu nie zawierają). Tak jak pisały dziewczyny wcześniej - najlepiej zrobić badania (szeroko - ginekologiczne, krwi, genetyczne) i dobrać antykoncepcję dobrą dla Ciebie. Każda z nas jest inna 🙂

przyjmowałam właśnie dwuskładnikowe... byłam u lekarza i mówiłam mu o swoich dolegliwościach i obawach. Skierował mnie na badania przy antykoncepcji (genetyczne). Teraz czekam na wynik. Zastanawiam się tylko, co w momencie, kiedy okaże się, że mam predyspozycje do zakrzepów. Czy tabletki jednoskładnikowe będą ok? Nie dopytałam o to lekarza. Zrobię to przy najbliższej wizycie.. 

trochę boję się wyniku, może niesłusznie. 

Gość Mika_miła
Dnia 6.06.2019 o 11:15, Gość Emila_88 napisał:

przyjmowałam właśnie dwuskładnikowe... byłam u lekarza i mówiłam mu o swoich dolegliwościach i obawach. Skierował mnie na badania przy antykoncepcji (genetyczne). Teraz czekam na wynik. Zastanawiam się tylko, co w momencie, kiedy okaże się, że mam predyspozycje do zakrzepów. Czy tabletki jednoskładnikowe będą ok? Nie dopytałam o to lekarza. Zrobię to przy najbliższej wizycie.. 

trochę boję się wyniku, może niesłusznie. 

może jednoskładnikowe będą ok, ale to wszystko musisz przedyskutować z lekarzem. Chociaż trombofilia wrodzona jest przeciwskazaniem do stosowania antykoncepcji hormonalnej z tego co się orientuję. 

Gość Gosc
Dnia 14.05.2019 o 12:18, Gość Emila_88 napisał:

cześć, od 6 miesięcy przyjmuję tabletki antykoncepcyjne. Kilka dni temu zaczęły mi puchnąć nogi i czuje ból w łydkach. Czy powinnam odstawić tabletki? Ostatnio słyszałam, że antykoncepcja zwiększa ryzyko zakrzepicy. Czy mogę ją mieć? Pomóżcie. 

Gdy zaczęłam brać tabletki to po jednych bolały mnie łydki i czułam ciepło w stopie. Zastanawiałam się tak jak Ty co robić więc poleciałam do swojego ginekologa a on niczym nie wzruszony dal mi skierowanie na usg doplera nóg. Zrobiłam badania i było ok. Robiłam też badania z krwi na pewno na szybkość krzepnięcia, fibrynogen i jeszcze coś ale zapomniałam. Zaraz sprawdZę i dopiszę. Prawda jest taka że lekarz nie zabroni Ci stosowania antykoncepcji. Wręcz chętnie ja przepisują bo maja z tego pieniazki. Ja postanowiłam po jakimś czasie zrobić przerwę od tabletek bo bałam się ze coś mi sie stanie. To co mi zostało do tej pory to widoczne żyły i kilka pajaczkow

Gość Gosc

To badanie do D-dimery które pokazuje czy jest zakrzep w organizmie. To badanie kosztuje ok 70-80zl

Gość Emila_88
Dnia 14.06.2019 o 17:15, Gość Gosc napisał:

Gdy zaczęłam brać tabletki to po jednych bolały mnie łydki i czułam ciepło w stopie. Zastanawiałam się tak jak Ty co robić więc poleciałam do swojego ginekologa a on niczym nie wzruszony dal mi skierowanie na usg doplera nóg. Zrobiłam badania i było ok. Robiłam też badania z krwi na pewno na szybkość krzepnięcia, fibrynogen i jeszcze coś ale zapomniałam. Zaraz sprawdZę i dopiszę. Prawda jest taka że lekarz nie zabroni Ci stosowania antykoncepcji. Wręcz chętnie ja przepisują bo maja z tego pieniazki. Ja postanowiłam po jakimś czasie zrobić przerwę od tabletek bo bałam się ze coś mi sie stanie. To co mi zostało do tej pory to widoczne żyły i kilka pajaczkow

To jest właśnie przerażające, że ginekolodzy trochę bagatelizują skutki uboczne stosowanej antykoncepcji. Tak jak napisałaś, nawet jak się do niego udasz, dokładnie mu opowiesz co Ci dolega i poprosisz o pomoc, to on jest niewzruszony. Jeśli badanie krwi wyjdzie ok, to jeszcze potwierdzi "a nie mówiłem". Wiem właśnie, że lekarz mi nie zabroni brać antykoncepcji, co więcej chętnie ją przepisze, bo współpracuje z daną firmą farmaceutyczną, a tu przecież chodzi o nasze zdrowie. Antykoncepcja powinna być skuteczna, ale przede wszystkim bezpieczna. Na własną rękę zaczęłam szukać informacji na różnych forach, przeglądać informacje. Wspomniana trombofilia mnie zainteresowała - zwłaszcza dlatego, że jeśli masz jeden z czynników, już teraz nie pamiętam jaki, to zgodnie z rekomendacją Polskiego Towarzystwa Ginekologów nie powinnaś stosować antykoncepcji hormonalnej. Może ten problem mnie nie będzie dotyczył, ale co jeśli tak? Dlatego wolę zrobić sobie to badanie i mieć spokój, że mogę próbować innych metod aż w końcu znajdę tę, która jest dla mnie odpowiednia. 

Gość Emila_88
Dnia 14.06.2019 o 17:19, Gość Gosc napisał:

To badanie do D-dimery które pokazuje czy jest zakrzep w organizmie. To badanie kosztuje ok 70-80zl

d-dimery? ok, sprawdzę i pewnie też zrobię.