Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karol_88

Czy mogę mieć zakrzepicę?

Polecane posty

Gość Karol_88

Witam, u mnie w rodzinie wystąpiła zakrzepica (u mojej babci) i udar mózgu (u taty). Czy powinienem zrobić jakieś badania, dzięki którym dowiem się czy jest ryzyko zakrzepicy czy udaru u mnie? 

Gość Kamilka

Karol, powinieneś zrobić badania - koniecznie! Czy słyszałeś, że predyspozycja do tworzenia się zakrzepów jest dziedziczna? 

Gość Karol_88
Dnia 21.05.2019 o 10:38, Gość Kamilka napisał:

Karol, powinieneś zrobić badania - koniecznie! Czy słyszałeś, że predyspozycja do tworzenia się zakrzepów jest dziedziczna? 

serio? nie miałem pojęcia. polecasz jakąś placówkę w której mogę zrobić badanie? 

Gość Kamilka

Karol, tak - zrób sobie badania krwi - na krzepliwość i morfologię. Sprawdzisz czy wszystko jest ok. Dodatkowo zrobiłabym badania genetyczne na trombofilię wrodzoną. Wiem, że laboratorium testDNa wykonuje takie badania. 

Gość Karol_88

Dzięki! Sprawdziłem już to laboratorium, nawet napisałem na czacie. Dostałem szczegółowe informacje i jestem coraz bliżej podjęcia decyzji o badaniu genetycznym. 

Gość Kris_90
23 godziny temu, Gość Karol_88 napisał:

Dzięki! Sprawdziłem już to laboratorium, nawet napisałem na czacie. Dostałem szczegółowe informacje i jestem coraz bliżej podjęcia decyzji o badaniu genetycznym. 

Zrób sobie te badania. To jest Twoje zdrowie. Będziesz spokojniejszy. Jeśli okaże się, że masz genetyczne predyspozycje to pewnie dostaniesz też informację, co robić, żeby do zakrzepu nie doszło. To cenna wiedza i Ty sam będziesz mógł nad tym zapanować.