Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gosc

Net w psychiatryku

Polecane posty

Gość Gosc

Kiedy wam się konczy czas na dostęp to internetu w tym waszym psychiatryku? Może później będzie tu spokojniej.😂 Koneser, Wieczorna, Dragon, Parassolka i reszta? 

Gość Gosc

Zesrałam się 😞

7 minut temu, Gość Gosc napisał:

Kiedy wam się konczy czas na dostęp to internetu w tym waszym psychiatryku? Może później będzie tu spokojniej.😂 Koneser, Wieczorna, Dragon, Parassolka i reszta? 

Świat fantazji bywa fascynujący.

Gość Gosc
8 minut temu, Gość Gosc napisał:

Zesrałam się 😞

To ja Dragon M 🤓

Gość parassolka

dstawę prawną opinii stanowią przepisy Kodeksu cywilnego (K.c.) oraz Kodeksu karnego (K.k.).

Jedynym sposobem, który obecnie mógłby doprowadzić do uzyskania przez Pana pożądanych danych, jest zawiadomienie o uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przestępstwa podszywania się pod osobę. Problem jednak w tym, że Pana zawiadomienie może nie zostać potraktowane jako wniosek o ściganie, bowiem nie będzie Pan pokrzywdzonym w sprawie. Pokrzywdzonym byłaby jedynie osoba, której tożsamość została skradziona. Pragnę bowiem zwrócić uwagę na przepis art. 190a § 2 K.k. i 190a § 4 K.k.

„Art. 190a.  § 1. Kto przez uporczywe nękanie innej osoby lub osoby jej najbliższej wzbudza u niej uzasadnione okolicznościami poczucie zagrożenia lub istotnie narusza jej prywatność, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto, podszywając się pod inną osobę, wykorzystuje jej wizerunek lub inne jej dane osobowe w celu wyrządzenia jej szkody majątkowej lub osobistej.

§ 3. Jeżeli następstwem czynu określonego w § 1 lub 2 jest targnięcie się pokrzywdzonego na własne życie, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.

§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 następuje na wniosek pokrzywdzonego.”

Interesuje Cię ten temat i chcesz wiedzieć więcej? kliknij tutaj >>

Opisany przez Pana przypadek winien być oceniany z punktu widzenia § 2. Zachodzi jednak pytanie, w jakim celu osoba, która miała fikcyjne konto, pobrała zdjęcia i utworzyła fałszywe konto tej osoby.

W tym miejscu posłużę się literaturą. Zgodnie z nią „wyrażenie „podszywa się”– zgodnie z językowym znaczeniem – oznacza podawanie się fałszywie za kogoś innego (http://sjp.pwn.pl/slownik/2502866/podszy%C4%87_si%C4%99 [dostęp: 10.05.2014]), zaś „wykorzystywanie” (w kontekście brzmienia art. 190a § 2 K.k.) należy ujmować jako „użycie czegoś dla osiągnięcia jakiegoś celu, zysku” (http://sjp.pwn.pl/szukaj/wykorzysta%C4%87 [dostęp: 10.05.2014]). Gdy zaś chodzi o określenie „wizerunek”, to Słownik języka polskiego zna dwa jego znaczenia: „czyjaś podobizna na rysunku, obrazie, zdjęciu itp.” oraz „sposób, w jaki dana osoba lub rzecz jest postrzegana i przedstawiana” (http://sjp.pwn.pl/szukaj/wizerunek [dostęp: 5.02.2012]). Należy sądzić, że na gruncie art. 190a K.k. w grę będą wchodzić oba znaczenia słowa „wizerunek”. Trzeba zwrócić uwagę, że ustawodawca użył określenia „wizerunek lub inne jej dane osobowe”, a nie sformułowania „wizerunek lub dane osobowe”, tym samym przesądzając, że wizerunek niejako wchodzi w skład danych osobowych.”*

Jeśli nie uzyska Pan takich danych za pośrednictwem policji, to uważam, że nie znając danych pozwanego – osoby, która podszywała się pod rozmówcę, nie jest Pan w stanie skierować pozwu o ochronę dobrego imienia. Samo podszycie się nie jest jeszcze karalne. Musi bowiem wystąpić działanie, które zmierza do wyrządzenia szkody majątkowej lub osobistej.

Czyn z art. 190a § 2 K.k. jest ścigany na wniosek pokrzywdzonego. Pokrzywdzonym jest osoba fizyczna lub prawna, której dobro prawne zostało bezpośrednio naruszone lub zagrożone przez przestępstwo. Zgodnie z § 4 przestępstwo ścigane jest na wniosek, co z kolei powoduje, że bez powiadomienia organów ścigania o zdarzeniu, te nie podejmą żadnych czynności. Z chwilą złożenia wniosku dalsze czynności organy ścigania podejmują z urzędu.

* Marek Mozgawa, Komentarz do art. 190 (a) Kodeksu karnego, 2014.09.01

Jeżeli chcesz wiedzieć więcej na ten temat – kliknij tutaj >>

Prezentowana opinia prawnika nie zawiera odpowiedzi na dodatkowe pytania klienta i dlatego może nie wyczerpywać w pełni omawianego zagadnienia. Często dopiero dzięki dodatkowym pytaniom i odpowiedziom można uzyskać kompletną poradę prawną. Podkreślamy, że w naszym serwisie można zadawać dodatkowe pytania bez ograniczeń czasowych i ilościowych.

Udostępnij wpis:

Indywidualne Porady Prawne

Masz problem z prawem karnym?
Opisz swój problem i zadaj pytania.
(zadanie pytania do niczego nie zobowiązuje)

Podobne materiały

Uporczywe nękanie, czyli tzw. stalking

Moja dziewczyna ma problem ze starym znajomym. Od jakiegoś czasu wysyła do niej smsy, w których pisze, że ją kocha, żeby się z nim spotkała, żeby mnie zostawiła, itp. Ostatnio zaczął też dzwonić o różnych porach dnia i nocy. Co zrobić w takiej sytuacji? Jak prawnie pozbyć się tego człowieka? Ta sytuacja zaczyna być już bardzo męcząca zarówno dla mojej dziewczyny, jak i dla mnie.

Realne straty z powodu fałszywego oskarżenia

Pan, który od lat prowokuje konflikty sąsiedzkie oskarżył mnie o groźby karalne. Zapewne sprawa zostanie umorzona na etapie postępowania policji. Chciałbym się jednak dowiedzieć, czy są w tym przypadku podstawy, abym go oskarżył o pomówienie. Oskarżenia tego człowieka naraziły mnie bowiem na pewne straty – utraciłem nieposzlakowaną opinię i, co za tym idzie, pozwolenie na broń, a jestem licencjonowanym instruktorem strzelectwa sportowego.

Oszuści podszywający się pod bank

Kilka dni temu zostały wyłudzone ode mnie dane osobowe figurujące w dowodzie osobistym. Mam uzasadnione podejrzenie, że byli to oszuści podszywający się pod bank. Dowód osobisty zastrzegłem następnego dnia w swoim banku. Co jeszcze mogę zrobić w tej sprawie? Drugie pytanie dotyczy czarnego scenariusza – gdyby doszło do egzekucji komorniczej, to czy komornik może zająć również konto mojej żony?

Pracownik dokonał kradzieży a brak działań policji

Jestem właścicielem firmy, zostałem okradziony przez pracownika – legalnie zatrudnionego u mnie Ukraińca, który zbiegł na Ukrainę. Sam ustaliłem, że najprawdopodobniej przebywa w miejscu swojego zamieszkania. Kradzież opiewa na kwotę 35 tys. zł w gotówce. Zależy mi na ukaraniu tej osoby, choćby celem przykładu dla innych pracowników z Ukrainy. Oczywiście zgłosiłem kradzież na policji i nic. Funkcjonariusz, który prowadzi sprawę, nie odbiera telefonów. Po wykryciu kradzieży była jeszcze szansa na zatrzymanie złodzieja na granicy, ale policja nie chciała nawet skanu paszportu, który im proponowaliśmy. Poprosili tylko o imię i nazwisko. Nie ukrywam, że mam duże zastrzeżenia do ich działania, co więc mogę zrobić?

Bezprawne korzystanie z cudzej karty kredytowej

Przed 3 laty, po kilkunastu latach związku rozstałem się ze swoją partnerka. Rozstanie było burzliwe i wiele moich rzeczy, w tym dokumenty i karta kredytowa, o której całkiem zapomniałem, pozostały w mieszkaniu, które wspólnie zajmowaliśmy. Ja wyjechałem na stałe za granicę. Aktualnie otrzymałem informację, że karta kredytowa została zadłużona i niespłacona. Z pozyskanych informacji wynika, że przez cały ten czas była używana i spłacana. Do spłaty jest ponad 5 tys. zł, karty używała moja była partnerka i jej mąż. Czy są podstawy, aby sprawę zgłosić do prokuratury?

Podszywania się przez konkurencję w celu przejęcia partnerów biznesowych

Jestem posiadaczem kilku stron internetowych, które przynoszą zyski. Konkurencja zgłosiła się do moich partnerów biznesowych, podając moją stronę jako własną celem zarobkowania. Trudno mi oszacować, ale myślę, że w wyniku tego podszywania się poniosłem znaczące straty. Mogłem stracić długoletniego partnera. Partner biznesowy nie chce podać mi danych osobowych ani adresu IP tej osoby, zasłaniając się ochroną danych osobowych. Chciałbym założyć sprawę tej osobie z 190 § 2 K.k., czy jest taka możliwość? Czy mam szanse na uzyskanie odszkodowania za podszywanie się pod moją osobę? Zaznaczę, że nie chciałbym w pozwie ujawniać kwoty honorarium, jakie ustaliliśmy z partnerem biznesowym, ponieważ to cenna informacja dla konkurencji.

Wycofanie oskarżenia

W lutym tego roku mój syn pod wpływem alkoholu był agresywny w stosunku do mnie. Wezwałem policję i wywieźli go do izby wytrzeźwień. Policja zebrała ode mnie zeznania. Myślałem, że pomogą mi go skierować na jakiś odwyk. Założyliśmy mu z żoną niebieską kartę. Po tej akcji wyjechał do pracy za granicę. Niedawno wrócił i nie pije. Mieszka z nami i szuka pracy. Niestety dostałem dzisiaj zawiadomienie z sądu, iż zawiadamia mnie jako pokrzywdzonego za czyn art. 210 § K.k. w sprawie przeciwko synowi. Czy ja mogę wycofać jakoś oskarżenie? Oczekiwałem w emocjach wtedy pomocy.

Zgłoszenie kradzieży w sklepie

W dniu dzisiejszym dokonano w moim sklepie kradzieży. Zadzwoniłam po ochronę centrum handlowego, następnie przy ochroniarzu zadzwoniłam po policję. Panowie policjanci spisali moje dane, odpowiedziałam o sytuacji, złodziej był już w tzn. izolatce. Niestety nie posiadam monitoringu w sklepie, centrum handlowe udostępni mi je po nakazie/piśmie z policji. Natomiast pan policjant powiedział, że czegoś takiego mi nie wyda. Co w takim razie mogę zrobić? Czy mogę również wycofać takie zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa? Bo nie ukrywam, że taka „zabawa” mnie nie satysfakcjonuje.

Zapytaj prawnika ›

Alkohol, narkotyki

Mandaty, wykroczenia

Przedawnienie, zatarcie skazania

Wykonanie kary

Przemoc w rodzinie

Sprawca

Oskarżony

Pokrzywdzony

Świadek

Procedury

Nieletni

Inne

Porad przez Internet udzielają
prawnicy z dużym doświadczeniem:

Katarzyna
BeredaMichał
Berliński

Jakub
BonowiczMonika
Cieszyńska

Arkadiusz
DudkiewiczWioletta
Dyl

Marek
GolaMarta
Handzlik

Karol
JokielJoanna
Korzeniewska

Iryna
KowalczukTomasz
Krupiński

Katarzyna
NosalIzabela
Nowacka-
-Marzeion

Janusz
PolanowskiMateusz
Rzeszowski

Marcin
SądejMichał
Soćko

Anna
SufinFilip
Syrkiewicz

Monika
WycykałMałgorzata
Zegarowicz-
-Sobuń

Zapytaj prawnika

Dodaję kolejny plik +

Akceptuję Regulamin świadczenia usług i zapoznałem się z informacjami o danych osobowych.

Zadanie pytania do niczego nie zobowiązuje! 
Wycenę wyślemy do 1 godziny

Ostatnio dodane

»  Mandat karny i punkty za zaparkowanie na miejscu dla inwalidów»  Wycofanie wniosku o dobrowolne poddanie się karze»  Spożywanie alkoholu i bójka nieletnich zakończona interwencją policji, konsekwencje»  Czy mogę odmówić odpowiedzi na pytania sądu?»  Co zrobić, by kara za jazdę pod wpływem alkoholu była minimalna?»  Kłamstwa skazanego wymierzone przeciwko funkcjonariuszowi policji»  Negatywna opinia na Facebooku na lekarza i zgłoszenie na policję»  Czy mogę wyrok za pobicie zaskarżyć do Sądu Najwyższego?»  Dziecko wbiegło pod samochód, konsekwencje dla kierowcy»  Przemyt sprzed 20 lat a przedawnienie

Warto poczytać

Urlop okolicznościowy na obronę pracy licencjackiejUdzielenie pożyczki prywatnej małżonkowiDochód utracony a 500+Prawo do spadku po bezdzietnym kawalerzeUrlop rodzicielski a druga ciążaJak sprawdzić, czy przysługuje mi wcześniejsza emerytura?Przedawnienie zobowiązania podatkowego z tytułu sprzedaży nieruchomościW jaki sposób przekazać alkohol z likwidowanego sklepu do spółki z o.o.?Bezzwrotny zadatek w razie rezygnacji z uczestnictwa w szkoleniuSzanse na mieszkanie komunalne babci, gdy własne się wynajmujeDuże koszty przyłączenia wody i kanalizacji do działki budowlanejPrzeprowadzenie drogi koniecznej przez grunt rolnyProblem z kupnem działki rolnej

Wszystkie materiały

Szukamy ambitnego prawnika »Zadaj pytanie »

Gość mari

mojej niedoszłej teściowej czasem podłączają w domu bo kobita się boi wyjść z domu