Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zagubiona mama

Pytanko do mam dzieci, które zadają dziwne pytania. Proszę bez hejtu.

Polecane posty

Gość Zagubiona mama

Jak odpowiadać na takie pytania? Zazwyczaj chce mi się śmiać choć ukrywam to by synek (5lat) nie poczuł się urażony. Starsze dziecko nie miało takich rozważań. Najmlodsze jeszcze nie mówi. Średniak ma najwięcej wątpliwości:-) Przedstawiam kilka pytań synka, tylko z dzisiejszego dnia;-)

- jak się krzyczy głośno na złośliwego kolegę?

- jak się ucieka przed malłpą?

- jak dzidziuś wychodzi z brzuszka skoro nie potrafi chodzić?

- jak się ucieka przed czerwoną żabą?

- dlaczego nie trzeba uciekać przed czerwoną żabą, skoro jest jadowita?

- dlaczego górale dziwnie mówią?

- dlaczego nie mówimy jak górale?

- dlaczego nie możemy zamieszkać w górach i zostać góralami?

- dlaczego tata ma brodę pod pachą?

- dlaczego ludzie dorośli się myją a i tak śmierdzą....

Nie pamiętam więcej, proszę bez hejtu. Pozdrawiam 

Gość Gość
16 minut temu, Gość Zagubiona mama napisał:

dlaczego nie możemy zamieszkać w górach i zostać góralami?

Moja ostatnio pytała, dlaczego nie urodziliśmy się w Stanach i nie jesteśmy chirurgami plastycznymi 😛

Gość Gość

Większość to normalne pytania, odpowiadasz tak jak jest, poważne pytania na poważnie, a jak się ucieka przed małpa? Szybko 😄

Gość Bebsb

O kuhhhhwa ale wy macie problemy. Normalnie padłam. Aż musicie temat zakładać o tym. Typowe madki. Durniejsze to od tych bachorow kilkuletnich 

Gość Gość
Przed chwilą, Gość Bebsb napisał:

O kuhhhhwa ale wy macie problemy. Normalnie padłam. Aż musicie temat zakładać o tym. Typowe madki. Durniejsze to od tych bachorow kilkuletnich 

Jaka ty masz rozrywkę, siedzisz na forum o o kuhhwa ale wy macie problemy. Masz większe?

Gość Ania
52 minuty temu, Gość Bebsb napisał:

O znowu Ty nienawidząca cięzarnych😂 Ty masz serio jakiś problem kobieto. Chociaż zacznij się inaczej podpisywać bo już każdy wie że to ta jedna od wyzwania matek i ciężarnych. Trzeba mieć na prawdę nie równo pod sufitem żeby siedzieć na kategori da matek i pod każdym wątkiem o ciąży i dzieciach wylewać swoje frustracje i zażalenia. A Ja z mężem czytamy, szukamy twoich komentarzy i się śmiejemy. Radze wizytę u specjalisty może nie jest za późno 

Gość Gość
17 minut temu, Gość Ania napisał:

O znowu Ty nienawidząca cięzarnych😂 Ty masz serio jakiś problem kobieto. Chociaż zacznij się inaczej podpisywać bo już każdy wie że to ta jedna od wyzwania matek i ciężarnych. Trzeba mieć na prawdę nie równo pod sufitem żeby siedzieć na kategori da matek i pod każdym wątkiem o ciąży i dzieciach wylewać swoje frustracje i zażalenia. A Ja z mężem czytamy, szukamy twoich komentarzy i się śmiejemy. Radze wizytę u specjalisty może nie jest za późno 

Haha faktycznie to ta. Nie wytrzymam chyba założę jakiś specjalny wątek gdzie poszukamy psychologa bo to się robi chore 

Gość gość
1 godzinę temu, Gość Zagubiona mama napisał:

Jak odpowiadać na takie pytania? Zazwyczaj chce mi się śmiać choć ukrywam to by synek (5lat) nie poczuł się urażony. Starsze dziecko nie miało takich rozważań. Najmlodsze jeszcze nie mówi. Średniak ma najwięcej wątpliwości:-) Przedstawiam kilka pytań synka, tylko z dzisiejszego dnia;-)

- jak się krzyczy głośno na złośliwego kolegę?

- jak się ucieka przed malłpą?

- jak dzidziuś wychodzi z brzuszka skoro nie potrafi chodzić?

- jak się ucieka przed czerwoną żabą?

- dlaczego nie trzeba uciekać przed czerwoną żabą, skoro jest jadowita?

- dlaczego górale dziwnie mówią?

- dlaczego nie mówimy jak górale?

- dlaczego nie możemy zamieszkać w górach i zostać góralami?

- dlaczego tata ma brodę pod pachą?

- dlaczego ludzie dorośli się myją a i tak śmierdzą....

Nie pamiętam więcej, proszę bez hejtu. Pozdrawiam 

Uśmiałam się.  Świetne pytania, świetny chłopak, gratulacje 🙂  😄

Gość AAAAA.....

haha,broda pod pachą suuper :)  uśmialam się

Mądry dzieciak. fajny, dociekliwy. na pytania staraj się odpowiadać na jego poziomie, ale nie zbywaj i nie mów nic typu że niemądre rzeczy gada itd. to może zabić kreatywność, pewnośc siebie, dociekliwość.

mój syn ma już 13 lat. ale pamiętam, jak zadawał takie pytania.  jedno z lepszych to 'mama, a nie smutno Ci, że nie możesz siusiu na stojąco?'  albo na widok tatuaża cioci 'czy jak będę taki stary jak ciocia, to mi też taki keait na skórze wyjdzie?'

Gość AAAAA.....

*kwiat, nie keait

Gość Gość

Mój syn trochę młodszy i długo nie mówił, ale też zaczyna zadawać dziwne pytania. Tzn pytania są dość logiczne i wydawałoby się proste, ale często łapię się na tym, że nie potrafię na szybko znaleźć odpowiedzi :)

Gość gosc

fajnie ze pyta, znaczy się ze macie dobry kontakt....odpowiadaj prosto ale prawdziwie, na razie wystarcza krótkie proste odpowiedzi jak będzie chciał wiedzieć więcej to dopyta...moje dziecko też ciagle pytało...najczęściej buzia mu się nie zamykała jak mama chciała chwile odsapnąć albo w tłumie ludzi:-) np. w kościele po Komunii- pan ci nie dał jeść? albo przy zbieraniu na tacę - usłuszał nie Bóg zapłac tylko zapłać i zapytał -" zapłaciłaś??:-)

Gość Zagubiona mama

Dziękuję za odpowiedzi i za zrozumienie  😉

Gość Iubire

Jest też fajny sposób, zapytaj synka "A jak Ty myślisz dlaczego?" Czasami można się zdziwić jakie dzieci są kreatywne  🙂

Gość cooo

Gdy moje dzieci były małe , uwielbiałam takie - i podobne - pytania. Wymagały ruszenia głową i czesto zajrzenia do powaznych zrodeł naukowych ( moje np zasypywaly mnie pytaniami z astronomii i genetyki ( oczywiscie specyficznie sformułowanymi). Do ilu powaznych wykladów mnie to zmobilizowało! Ile przy okazji sie sama nauczałam! Wszystko to potem procentuje. W kazdym razie na kazde z pytan dziecka autorki z przyjemnoscią bym odpowiedziala, na ogól rozwijajac temat. Fajnie, ze masz dzieci ciekawe swiata, wykorzystuj to! W szkole czesto dzieciom nie chce sie uczyc, a tu masz samograja - psychologia, socjologia, fizjologia, biologia, etnografia.

Gość Er123

Na większość pytań da się normalnie odpowiedzieć. Moja 4 letnia córka też ma podobne pytania.

Najlepsze to: "Czy wszystkie drzewa na dworze są sztuczne?"  a ja na to, że wszystkie są prawdziwe a ona: "Ja się boję prawdziwych drzew" (zupełnie nie wiem skąd taki tok myślowy;D)

Były też pytania: "Czemu jest biedronka?", "Czemu jest drzewo?" (i inne "Czemu jest...")

Ja na pytania twojego syna odpowiedziałabym:

- jak się krzyczy głośno na złośliwego kolegę?/ Nie powinno się krzyczeć tylko porozmawiać o problemie z kolegą i rozwiązać problem 

- jak się ucieka przed malłpą?/ Szybko bo małpy gryzą:D

- jak dzidziuś wychodzi z brzuszka skoro nie potrafi chodzić?/Tak tylko się mówi że "wychodzi"

- jak się ucieka przed czerwoną żabą?/Nie trzeba uciekać bo są małe i nie są niebezpieczne

- dlaczego nie trzeba uciekać przed czerwoną żabą, skoro jest jadowita?/ Jak jest jadowita to najlepiej nie dotykać a ona nic nam nie zrobi

- dlaczego górale dziwnie mówią?/Taki mają dialekt (język? Już nie pamiętam jak to się kwalifikowało)

- dlaczego nie mówimy jak górale? / bo mamy inny dialekt

- dlaczego nie możemy zamieszkać w górach i zostać góralami?/ Bo mieszkamy tutaj i tutaj mamy dom/mieszkanie a tata/mama mają tutaj pracę a nie tam

- dlaczego tata ma brodę pod pachą?/ Wszyscy dorośli mają

- dlaczego ludzie dorośli się myją a i tak śmierdzą..../ Jak się umyją to nie śmierdzą

Gość gosc

Dobre pytania. Ratują przed nudą na spacerze. Odpowiedzi zależą od twojej energii, inwencji, woli i chęci

Gość gosc

"dlaczego tata ma brodę pod pachą?/ Wszyscy dorośli mają"

Hah. To nie jest odpowiedź. Odpowiedzi musiałby udzielić jakiś naukowiec, biolog, czy medyk

Nawykliśmy tak bardzo do pewnych rzeczy, że nie zadajemy już nawet sami sobie pytań dlaczego coś jest.

Gość gosc

Autorko niektóre pytania są tak skonstruowane, że musisz odpowiedzieć pytaniem na pytanie

Gość cooo

Jak mnie jakies pytanie zastanawia, wole sprawdzic. I tak np teraz wrzucam w neta fraze "czerwone jadowite żaby" i mam artykuł, z ktorego wynika,ze faktycznuie sa bardzo niebezpieczne i nawet drapiezniki sie do nich boja zblizac. Indianie z ich jadu robia zatrute strzaly, Pokazuję na obrazku, jak wyglada. Poszerzam  temat o Indian, dzunglę i o  to, jakie znaczenie ma ubarwienie zwierzat.Ja sie naucze, dziecko tez, zapamieta na przyszlość.
Z szybkim uciekaniem przed małpą nie jest tak prosto, małpa jest bardziej sprawna, Raczej, jak ustrzec sie pzred konfrontacją,  kiedy i ktora malpa jest bardzo niebezpieczna. Robi sie wyklad o naczelnych.

Moje dzieci z wielu przedmiotów w szkole miały labę, bo wczesniej sporo sie nauczyly przez rozne pytania - nie wtedy, kiedy musiały, a kiedy same chciały  :)

https://gazetawroclawska.pl/male-ale-bardzo-niebezpieczne-zaby

Gość Gramofon
46 minut temu, Gość Er123 napisał:

- dlaczego tata ma brodę pod pachą?/ Wszyscy dorośli mają

Ja nie mam:p Nie rosną mi 😞 jak miałam naście lat to był to mó jkompleks, teraz się cieszę 🙂

Ludzie mają włosy pod pachami, by się nie odparzać, nie ocierać tych miejsc. W czasach gdy pracowali w polu przy zniwach w upałach, to było naturalne zabezpieczenie, małe dzieci nie pracowały w polu , nie musiały miec włosów pod pachą. Ale na głowie włosy rosną nawet małym dzieciom, z tego samego powodu - mają chronić. Chronić głowe przed przegrzaniem. 

Moja latorośl gdy troche podrosła, zadawałą pytania typu - co jest w czarnej dziurze, gdzie kończy się wrzechświat, czy kosmici mają czułki jak w bajkach, co jest po ciemnej stronie księżyca, albo coś bardziej przyziemnego - jak powstała droga mleczna, czemu ziemia jest spłaszczona , kto nadał imiona planetom, kim był Jowisz itd.. teraz ma 13 lat i..

-co było pierwsze jajko czy kura- skoro kura pochodzi od (jakiegos dinozaura - nie pamietam nazwy- córka pamieta) najpierw był ten dinozaur- wiec co było pierwsze, dinozaur czy jego jajko, skoro dinozaur pochodzi od .... i tak do bakterii - nie wiem na ile jej droga ewolucji jest poprawna, ale jednoznacznie wydedukowała, ze odpowiedz na pytanie - co było pierwsze jajko czy kura , jedyna poprawna odpowiedz to - bakteria. Teraz dywaguje skąd się wzięła bakteria:D

Jezus chodził po wodze prawda? - tak. Ogórki w 98% składają się z wody . Prawda? -Tak - Więc jeżeli potrafię chodzić po ogórkach to w 98% jestem Jezusem! 😜

Gość gosc
37 minut temu, Gość gosc napisał:

"dlaczego tata ma brodę pod pachą?/ Wszyscy dorośli mają"

Hah. To nie jest odpowiedź. Odpowiedzi musiałby udzielić jakiś naukowiec, biolog, czy medyk

Nawykliśmy tak bardzo do pewnych rzeczy, że nie zadajemy już nawet sami sobie pytań dlaczego coś jest.

ze skrajnosci w skrajnosc. Moj syn tez pytal o takie rzeczy i powiedzialam tak jak jest,ze dorosli maja duze owłosnienie, wlosy sa ciemniejsze i wieksze np na nogach,rekach i np pod pachami. Tata ma tez wlosy na twarzy,a dziecko nie ma. Moj syn od razu obczaił swoje wlosy :d i powiedzialam,ze dorosli czesto golą wlosy pod pachami ,bo wlosy sprawiaja,ze bardziej sie pocisz. Tata goli tez brode bo go swedzi.Mama nogi.

moj syn przyszedl kiedys z przedszkola i zapytal czy to prawda,ze paniom czasem leci krew z pupy.Takie tematy maja w przedszkolu :d wiec w wieku 5 lat moj syn mial wyklad na temat okresu kobiet. Oczywiscie,bez zbednych szczegułow, dostosowny do jego wieku,ale uwazam,ze dzieci nie wolno oklamywac, unikac odpowiedzi. Wystarczy przekazac temat w sposob dostosowany do wieku dziecka

Gość zooa

Moj syn od razu obczaił swoje wlosy :d i powiedzialam,ze dorosli czesto golą wlosy pod pachami ,bo wlosy sprawiaja,ze bardziej sie pocisz. Tata goli tez brode bo go swedzi.Mama nogi.

x

Akurat dzieki wlosom pod pachami jest wieksza powierzchnia oddawania ciepla  ( cialo parujac oddaje cieplo z otoczenia - fizyka) i czlowiek mniej sie poci . Golenie tam to kwestia mody. A na modę silnych nie ma ,to nie logika, tylko umowne piekno  co widac chcoby po wysokich obcasach dla kobiet czy krawatach u męzczyzn.

Gość Gramofon
8 godzin temu, Gość zooa napisał:

Akurat dzieki wlosom pod pachami jest wieksza powierzchnia oddawania ciepla  ( cialo parujac oddaje cieplo z otoczenia - fizyka) i czlowiek mniej sie poci .

ty fizyka co ty pierniczysz? Wlosy nie przewodza ciepla, nie oddaja go bo to martwe komorki, jedynie cebulki sa zywe. Cialo oddaje wode przez skore, by ja schlodzic, chroniac w ten sposob narzady wewnetrzne przd przegrzaniem. Zajepiscie masz jak ci cialo paruje, mozg juz chyba caly wyparowal, bo takich bredni dawno nie czytalam. Nie mozna oddac czegos z otoczenia, mozna jedynie pochlaniac.

Gość Gosc

Moj 4 letni syn do mojego meza: Tato, czy mama ma siusiaka? 😄

Gość Bszhjzbssh
22 godziny temu, Gość Ania napisał:

To ładnie masz nasrrrannne pod deklem razem z gachem ze jeszcze szukasz moich ...nych wypowiedzi. Widocznie ci się podobaja i gachowi tez. 

Gość Gosc

Włosy na głowie jeśli są czarne to jak niby mają  chronić przed przegrzaniem, wręcz przeciwnie. Z drugiej strony ludzie a Afryki mają włosy czarne więc już sama nie wiem.

Chronią przed chłodem, to na pewno, bo głowa to wrażliwa część ciała, podatna na różne zapalenia w wyniku zimnego wiatru. Włosy łonowe ograniczają dostęp bakterii. Co do włosów pod pachami to jest to ciekawe pytanie. Może jakaś pozostałość po przodkach? Mój syn kiedyś pytał po co jest ta rynienka pod nosem, ale nie znam odpowiedzi i jak nie wiem to mówię o tym jasno, że trzeba by spytać kogoś kto sie może bardziej na tym zna lub szukać odpowiedzi w programach naukowych, w internecie itp. Ogrom różnych kwestii jest przecież taki, że człowiek szuka na nie odpowiedzi cały czas i wątpliwe, że je kiedykolwiek odnajdzie, np. jak powstał pierwszy człowiek albo po co powstało życie.