Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gość

Nowa Bruksela...

Polecane posty

Gość Gość

26-go maja byłam na wyborach do europarlamentu w ambasadzie RP w Brukseli, drugi raz w tym mieście. Za pierwszym razem nie byłam w samym centrum tylko pod Atomium (to było w zeszłym roku i wtedy po ulicach jeździło tam sporo samochodów wojskowych, pełnych uzbrojonych po zęby żołnierzy, ponieważ to było jakiś tydzień po zamachu bombowym) .

Za dnia to nawet przyjemne miasto, ale wieczorem... horror. W słońcu budynki europarlamentu i instytucji europejskich są piękne, majestatyczne i wzbudzają podziw i to warto zobaczyć,  natomiast po zmierzchu, w uliczkach i na placach niedaleko robi się już baaardzo nieciekawie... Na ulicach można spotkać samych czarnych i Arabów muzułmanów poubieranych jak jezusy... średnio (pi razy oko) tylko co dziesiąty przechodzień jest biały (wliczając turystów!)... wszystkie ławki na tarasach widokowych i placach zajęte są przez chusty i turbany. W niektórych miejscach są ich tłumy, można poczuć się jak w Tunezji i innych Marokach czy Syriach, tyle ich jest. Średnio co 15 min słychać dźwięk syreny policyjnej. Nie wydaje mi się, że chodzi o interwencję,  a typowe zastraszanie potencjalnych przestępców.

Tam nie ma już białych ludzi. No i z mojej strony to nie rasizm... - tylko przedstawienie faktów.