Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziewczyny sory ale ja juz nie wiem czy sa na to jakies przepisy KTO MA PIERWSZENSTWO matka z wozkiem czy kobieta w ciazy

Polecane posty

Gość gość

Kto wtedy ma pierwsenstwo?? 

Gość Gość

Ale o co chodzi?

Gość gość

Nie ma żadnych przepisów. Nie musisz nikogo przepuszczać.

Jestem w ciąży, stałam w kolejce w Smyku i mnie sprzedawczyni przepuściła. Było mi głupio, bo przede mną były matki z dziećmi. Według mnie to zależy od sytuacji. Ja np. wtedy czułam się dobrze, ale wszyscy nalegali bym poszła pierwsza, choć nie było takiej potrzeby. Pewnie, gdyby stała matka z płaczącym dzieckiem to by ją przepuścili.

Gość Gość jja

Ten kto jest pierwszy 😉

Gość Gość

To zależy. W aptece np. kobiecie w ciąży przysługuje obsługa poza kolejnością i jak najbardziej jest to uregulowane prawnie.

Gość Gosc

Zalezy

Gość Gość

Jak ty byłaś w ciąży to kto miał pierwszenstwo? Ty czy matka z wózkiem?

Wg mnie kobieta w ciąży ma pierwszeństwo, bo ciąża osłabia, to nie choroba ale stan odmienny. Jeśli stoją w kolejce matka w ciąży i matka z wózkiem, to przepuscilabym ciężarna, bo nosi dziecko. 

Gość Gość

A nie jest to tak: kobiety ciężarne i z dzieckiem na rękach? 

Jak stoisz w kasie z pierwszeństwem, to pierwszeństwo ma ta, co była tam wcześniej. 

Gość Anah

Kilka razy bedac w zaawansowanej ciąży jak widziałam za sobą matkę z dzieckiem w wózku,  które się niecierpliwi,  marudzi,  albo zgrzewa zimą w kombinezonie, to przepuszczalam zartujac,  że moje jeszcze się nie awanturuje.

A wiesz, kto ma pierwszeństwo? Stare baby!

Teraz jestem w 3 ciazy  i ostatnio miałam 2 sytuację tego typu. 

Raz stałam z 5 latkiem, wkurzajacym się mocno prawie 2 latkiem w wózku i wielkim brzuchem i podeszla babka i wcisnela sie przede mną.  Miedzy osobe placacą i mnie. Zwróciłam uwagę,  że też stoję w kolejce,  to była oburzona i niezadowolona,  że jej się nie udało.  

Kilka dni później stały przede mną że 3 osoby i do kasy podeszła babka koło 70, bardzo wystrojona i poprosiła pierwsza osobę z kolejki,  czy może ja puścić,  bo ona ma tylko jedną rzecz.  To trzeba mieć tupet! Stałam z synem w wózku,  który znowu już sie mocno wkurzal i wielkim brzuchem. Nie zareagowałam, bo tamta się zgodziła i już nie chciałam się kłócić. 

A na przestrzeni tych moich trzech ciąż,  przez te kilka miesięcy końcówek miałam więcej takich sytuacji że starymi babami właśnie,  które się wpychaja. 

Gość Kiss

Z jedną rzeczą babkę starszą bym puściła. 🙂 Z dzieckiem i jedną rzeczą też. A tak poza tym mam uraz w stosunku do matek z maluchami bo większość to MADki lub po prostu inkubatory. Mało która wychowuje.

Gość gość
3 minuty temu, Gość Anah napisał:

Kilka razy bedac w zaawansowanej ciąży jak widziałam za sobą matkę z dzieckiem w wózku,  które się niecierpliwi,  marudzi,  albo zgrzewa zimą w kombinezonie, to przepuszczalam zartujac,  że moje jeszcze się nie awanturuje.

A wiesz, kto ma pierwszeństwo? Stare baby!

Teraz jestem w 3 ciazy  i ostatnio miałam 2 sytuację tego typu. 

Raz stałam z 5 latkiem, wkurzajacym się mocno prawie 2 latkiem w wózku i wielkim brzuchem i podeszla babka i wcisnela sie przede mną.  Miedzy osobe placacą i mnie. Zwróciłam uwagę,  że też stoję w kolejce,  to była oburzona i niezadowolona,  że jej się nie udało.  

Kilka dni później stały przede mną że 3 osoby i do kasy podeszła babka koło 70, bardzo wystrojona i poprosiła pierwsza osobę z kolejki,  czy może ja puścić,  bo ona ma tylko jedną rzecz.  To trzeba mieć tupet! Stałam z synem w wózku,  który znowu już sie mocno wkurzal i wielkim brzuchem. Nie zareagowałam, bo tamta się zgodziła i już nie chciałam się kłócić. 

A na przestrzeni tych moich trzech ciąż,  przez te kilka miesięcy końcówek miałam więcej takich sytuacji że starymi babami właśnie,  które się wpychaja. 

O taak 😞

Mnie też wkurzają te osoby, które się wpychają w kolejkę "bo one mają tylko kilka rzeczy". Przeważnie takie baby ok. 60tki to robią. Szkoda, że nie ma kas samoobsługowych w tych wszystkich mniejszych marketach.

Gość Kaja

Kobiety w ciąży maja pierwszenstwo u każdego lekarza i w szpitalu - ustawa "za zyciem" weszła 1 stycznia 2017 r. Laboratoria i apteki - to większość ma taki zapis w regulaminie. Poczta Polska-- wg ich standardów obsługują kobiety w ciąży i zaraz po nich kobiety z małymi dziecmi. Sklepy i inne miejsca - w zależności od miejsca i często tego na kogo trafisz z obsługi. Natomiast ze względów medycznych kobiety w ciąży mają pierwszenstwo przed innymi kobietami z powodu ryzyka zakrzepicy i innych chorób związanych z ciąża. Nie wolno im stać. I znaczenia tu nie ma czy mają żylaki i jak się czuja. Poprostu maja takie prawo, bo są w grupie największego ryzyka. Pytałam o to lekarza i taka odpowiedź otrzymalam. Jeśli wychodzisz gdzieś z małym dzieckiem, to nawet jeśli nie masz z kim go zostawić w domu nie masz praw nadzwyczajnych. Wszystko zależy od życzliwości ludzi. Jeśli jesteś w ciąży masz prawo że względów medycznych i możesz się kłócić jesli nie jest przestrzegane przez społeczeństwo. Z moich obserwacji wynika że raczej wszyscy je puszczają i tyle. Raz będąc w ciąży puściłam u lekarza młoda dziewczynę "tylko po receptę" a do pracy się spieszyla, byłam wkurzona bo lekarz prywatny, płacisz i jeszcze co się wtrynia ale puściłam. Siedziała 25 minut! Nie była w ciąży. Nigdy więcej nie wpuszcze przed siebie nikogo będąc w ciąży. Tyle w temacie 

Hmm ciężko wybrać. Tak samo jak pomiędzy kobietą w ciąży a starszą osobą.

Ja osobiście ustąpiłabym miejsca kobiecie w ciąży. 

Kobieta która już urodziła jest taką samą osobą jak wszystkie inne a dziecko w wózku. Kobietę w ciąży może boleć kręgosłup, nogi. Ale to tylko moje zdanie

Gość Lulee

Kregoslup i nogi nola wiekszosc starszych i schorowanych osob. Ja nigdy nie zrozumiem tego nadprzyrodzonego traktowania ciezarnych. Ale mieszkam zagranica i tutaj te kobiety normalnie pracuja, funkcjonuja, zadna nie siedzi na L4 od 5 tc i nie domaga sie wyjatkowego traktowania....

Gość Lulee

* bola

Gość gosc

To nie sa przepisy ruchu drogowego.Ani jedna ani druga nie ucierpi jak poczeka 2 minuty dużej.

Gość gość

A jak będzie kobieta w ciąży, z małym dzieckiem , inwalida bez nogi, słynny polityk np. senator lub poseł, kombatant wojenny to kto pierwszy będzie. Pytam poważnie gdyż za kilka lat normalni ludzie wyginą z głodu od podatków i prześladowanie przez wymienione grupy społeczne a no i jeszcze renciści i emeryci

Gość Anah
19 minut temu, Gość gość napisał:

A jak będzie kobieta w ciąży, z małym dzieckiem , inwalida bez nogi, słynny polityk np. senator lub poseł, kombatant wojenny to kto pierwszy będzie. Pytam poważnie gdyż za kilka lat normalni ludzie wyginą z głodu od podatków i prześladowanie przez wymienione grupy społeczne a no i jeszcze renciści i emeryci

A no to wtedy zdecydowanie słynny polityk.  Przed nim już tylko celebryta. 

Ja osobiście się wkurzylam na stara babę z jedna rzeczą,  bo w kolejce stałam już jakiś czas,  syn w wózku się wsciekal,  mi też się już trudno stało i było duszno   a sama miałam 2 rzeczy w garści.  

Gość Gość
40 minut temu, Gość gość napisał:

nie tylko od podatków. Do lekarza się nie dostaniesz, w sklepie nic nie kupisz bo nigdy swojej kolejki nie doczekasz jak będziesz wszystkich przepuszczać.

Gość Gość

Ja pier/dole co te baby mają we łbach. Pierwszeństwo ciężarnej czy z dzieciakiem.... Katastrofa umysłowa

Gość gość

Uprawnienia do korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej poza kolejnością posiadają *:

Zasłużeni Honorowi Dawcy Krwi i Zasłużeni Dawcy Przeszczepu

inwalidzi wojenni i wojskowi oraz kombatanci

uprawnieni żołnierze i pracownicy oraz weterani poszkodowani - w zakresie leczenia urazów i chorób nabytych podczas wykonywania zadań poza granicami państwa

Kobiety w ciąży (od 01.01.2017)

Świadczeniobiorcy do 18 r.ż., u których stwierdzono ciężki i nieodwracalne upośledzenie albo nieuleczalną chorobę zagrażającą życiu, które powstały w prenatalnym okresie rozwoju dziecka lub w czasie porodu (od 01.01.2017)

działacze opozycji antykomunistycznej i osoby represjonowane z powodów politycznych (od 31.08.2017)

osoby posiadające orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności (od 01.07.2018)

osoby deportowane do pracy przymusowej oraz osadzone w obozach pracy przez III Rzeszę i Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich (od 30.10.2018)

Gość gość

Prawo do korzystania poza kolejnością z usług farmaceutycznych udzielanych w aptekach posiadają:

Zasłużeni Honorowi Dawcy Krwi i Zasłużeni Dawcy Przeszczepu

inwalidzi wojenni i wojskowi oraz kombatanci

kobiety w ciąży (od 1.01.2017)

świadczeniobiorcy do 18 r.ż., u których stwierdzono ciężkie i nieodwracalne upośledzenie albo nieuleczalną chorobę zagrażającą życiu, które powstały w prenatalnym okresie rozwoju dziecka lub w czasie porodu (od 1.01.2017)

działacze opozycji antykomunistycznej i osoby represjonowane z powodów politycznych (od 31.08.2017)

osoby posiadające orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności (od 01.07.2018)

osoby deportowane do pracy przymusowej oraz osadzone w obozach pracy przez III Rzeszę i Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich (od 30.10.2018)

Gość gosc
16 godzin temu, Gość Gość napisał:

Wg mnie kobieta w ciąży ma pierwszeństwo, bo ciąża osłabia, to nie choroba ale stan odmienny. Jeśli stoją w kolejce matka w ciąży i matka z wózkiem, to przepuscilabym ciężarna, bo nosi dziecko. 

Zgadzam się z Tobą. Ciąża może osłabiać kobietę - może być jej duszno, słabo, mogą plecy boleć, nogi puchnąć itp. (tzn normalnie też tak  ktoś może mieć, ale ciąża zwiększa to prawdopodobieństwo) a dziecka nie odłoży, nie odda mężowi na ręce czy nie posadzi na ławce 😉 

Natomiast kobieta z dzieckiem z reguły nie jest chora czy osłabiona tylko dlatego, że jest z dzieckiem. Po prostu nie jest sama. Więc niech stoi jak każdy inny. 

Gość Quosia

W ciąży masz pierwszeństwo, bo w każdej chwili możesz poronić i umrzeć razem z dzieckiem, a dziecku w wózku od chwili czekania raczej nic złego się nie stanie.

Gość Na chwilę

A ja nie przepuszczam jeśli nie ma odpowiedniej tabliczki ani matki z dzieckiem ani kobiety w ciąży, tak samo nie ustępuję miejsca w komunikacji jeśli nie siedzę na miejscu oznaczonym piktogramem. 

Gość Tola

A ja widziałam jak szła matka z dzieckiem na rękach do podwójnego miejsca w autobusie. Nagle wepchała się jej na to miejsce młoda dziewczyna. Matka posadziła dziecko obok dziewczyny sama usiadła na sąsiednim miejscu i dała dziecku Actimela. Dziecko po chwili wzięło łyka Actimela obróciło się do dziewczyny i zrobiło pryyyyyy no i cała zawartość buzi wylądowała na dziewczynie i jej iPhonie. Laska zawijała się z miejsca jak poparzona. Ale się ubawiłam!

Gość Gigi

A skad mam wiedziec czy jest w ciazy czy gruba?

u szczuplych od razu rZuca sie w oczy okragly brzuszek, a u tych otluszczonych to niewiadomo

Gość Lol
34 minuty temu, Gość Gigi napisał:

A skad mam wiedziec czy jest w ciazy czy gruba?

u szczuplych od razu rZuca sie w oczy okragly brzuszek, a u tych otluszczonych to niewiadomo

Nikt nie jest jasnowidzem. Powinna sama wtedy powiedzieć że jest w ciąży i prosi o przepuszczenie. W pierwszych miesiącach kobieta też się może bardzo źle czuć a nie widać. Głos mają to niech mówią