Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gość

Dlaczego bogaci chcą zawsze jeszcze więcej?

Polecane posty

Gość Gość

Zastanawia mnie to. Znam dużo bogatych ludzi, nawet milionerów i żadnemu nie wystarcza to co ma i większość tych ludzi pracuje od rana do wieczora, nawet nie zauważyli kiedy się zestarzeli, już 10 osób mogłoby żyć za ich majątek bez pracy i nic nie robić do końca życia, a oni w ogóle nie korzystają z tego bogactwa i ciągle nie mają czasu. To po co to wszystko mieć, skoro całe życie się nie korzystało, bo nie było kiedy. 

Gość dcdcdc

bo sa chciwi

Gość Liliana
8 minut temu, Gość Gość napisał:

Zastanawia mnie to. Znam dużo bogatych ludzi, nawet milionerów i żadnemu nie wystarcza to co ma i większość tych ludzi pracuje od rana do wieczora, nawet nie zauważyli kiedy się zestarzeli, już 10 osób mogłoby żyć za ich majątek bez pracy i nic nie robić do końca życia, a oni w ogóle nie korzystają z tego bogactwa i ciągle nie mają czasu. To po co to wszystko mieć, skoro całe życie się nie korzystało, bo nie było kiedy. 

Cześć

Moja mama jest emerytowanym psychologiem-psychoterapeutą kognitywnym.

Mama nauczyła mnie nie tylko pozytywnego myślenia o sobie,ludziach,zwierzętach i świecie ale także wyjaśniła wiele mechanizmów które rządzą światem.

Według mojej mamy psycholożki bardzo dużo bogatych ludzi jest nieszczęśliwych a szczęśliwymi są bezdomni.

Pytałam ją dlaczego tak się dzieje?

Skąd ten smutek u ludzi,których portfel pęka w szwach od pieniędzy?

Mama odpowiedziała,że bycie szczęśliwym to UMIEJĘTNOŚĆ a nie poczucie bogactwa.

Jeśli ktoś umie często stawać się szczęśliwym chociażby z picia pysznej  kawy to osiągnął ogromny sukces duchowy.

Z tego powodu masę bezdomnych ludzi tak naprawdę czuje się szczęśliwymi,bo nic nie muszą i żyją sobie ja chcą pomimo że ich życie jest straszne w oczach bogatego człowieka.

Bezdomny NAUCZYŁ SIE cieszyć z gorącego kubka herbaty którą ktoś mu da lub z dwuzłotówki którą ktoś mu da a bogatego nie cieszą takie drobiazgi.

Ba,bogaty przestał sie już cieszyć nawet z tego,że na jego konto wpłynął kolejny milion.

Bogaty człowiek zatracił umiejętność wprawiania się w uczucie szczęścia.

Dobrobyt go zgubił.

Gość Gość

A jak myślicie? Z czego wynika chciwość? Czy jest to wynik lęku przed utratą czegoś? Czy kompleksy, że ktoś ma jeszcze więcej?

Gość Liliana
24 minuty temu, Gość Gość napisał:

A jak myślicie? Z czego wynika chciwość? Czy jest to wynik lęku przed utratą czegoś? Czy kompleksy, że ktoś ma jeszcze więcej?

Tu jest odpowiedź na Twoje pytanko

49 minut temu, Gość Liliana napisał:

Moja mama jest emerytowanym psychologiem-psychoterapeutą kognitywnym.

Mama nauczyła mnie nie tylko pozytywnego myślenia o sobie,ludziach,zwierzętach i świecie ale także wyjaśniła wiele mechanizmów które rządzą światem.

Według mojej mamy psycholożki bardzo dużo bogatych ludzi jest nieszczęśliwych a szczęśliwymi są bezdomni.

Pytałam ją dlaczego tak się dzieje?

Skąd ten smutek u ludzi,których portfel pęka w szwach od pieniędzy?

Mama odpowiedziała,że bycie szczęśliwym to UMIEJĘTNOŚĆ a nie poczucie bogactwa.

Jeśli ktoś umie często stawać się szczęśliwym chociażby z picia pysznej  kawy to osiągnął ogromny sukces duchowy.

Z tego powodu masę bezdomnych ludzi tak naprawdę czuje się szczęśliwymi,bo nic nie muszą i żyją sobie ja chcą pomimo że ich życie jest straszne w oczach bogatego człowieka.

Bezdomny NAUCZYŁ SIE cieszyć z gorącego kubka herbaty którą ktoś mu da lub z dwuzłotówki którą ktoś mu da a bogatego nie cieszą takie drobiazgi.

Ba,bogaty przestał sie już cieszyć nawet z tego,że na jego konto wpłynął kolejny milion.

Bogaty człowiek zatracił umiejętność wprawiania się w uczucie szczęścia.

Dobrobyt go zgubił.

Dodam,że chciwość wynika z egoistycznej natury człowieka.

Osoba chciwa zawsze jest osobą wyniosłą lubiąca mieć władze.

To wynika  z zaburzeń charakteru (wyuczenie się w dzieciństwie postaw roszczeniowych i władczych które tylko powierzchownie tuszują kompleksy).

Jeśli człowiek chce wyleczyć kompleksy to czeka go długa droga psychoterapii albo pogodzenie sie ze swoimi słabościami i zaakceptowanie ich.

Gość dariola

wg piramidy Maslowa, człowiek na 3 etapie pragnie większego awansu zawodowego, a na 4 chce coraz to więcej i więcej. Ludzka wyobraźnia nie ma granic, więc nigdy tak na prawdę nie będziemy się czuli w 100 % zaspokojeni i szczęśliwi. Radzę przeczytać coś na ten temat

Gość XXX
1 godzinę temu, Gość dariola napisał:

wg piramidy Maslowa, człowiek na 3 etapie pragnie większego awansu zawodowego, a na 4 chce coraz to więcej i więcej. Ludzka wyobraźnia nie ma granic, więc nigdy tak na prawdę nie będziemy się czuli w 100 % zaspokojeni i szczęśliwi. Radzę przeczytać coś na ten temat

Ja bym jeszcze dodała od siebie,że najlepszą receptą na to by czuć się szczęśliwym jest sprawiać sobie wiele przyjemności np.pyszna kawa,miła rozmowa z kimś i nauczyć sie z nich cieszyć.Szczęście to uczucie nie trwające wiecznie,bo jak zachorujemy lub złamiemy nogę to czar szczęścia tryska ale można starać sie wywoływać w sobie jak najczęściej radość z małych rzeczy.

Wielu bogatych ludzi nie nauczyło sie cieszyć z jedzenia czegoś dobrego lub ze słońca które na nich świeci i dlatego chodzą posępni.