Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ellka_90

Jakie badania przy antykoncepcji?

Polecane posty

Gość Ellka_90

cześć,  w przyszłym tygodniu wybieram się do ginekologa. Planuję rozpocząć stosowanie antykoncepcji hormonalnej. Jestem ciekawa co mi poleci. Czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania np. tabletek? Jakie badania powinnam zrobić? Słyszałam o morfologi. Tyle wystarczy? 

Gość milusia_miła
18 godzin temu, Gość Ellka_90 napisał:

cześć,  w przyszłym tygodniu wybieram się do ginekologa. Planuję rozpocząć stosowanie antykoncepcji hormonalnej. Jestem ciekawa co mi poleci. Czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania np. tabletek? Jakie badania powinnam zrobić? Słyszałam o morfologi. Tyle wystarczy? 

Moja droga, powinnaś zrobić badania na krzepliwość krwi. Najgroźniejszą konsekwencją źle dobranej antykoncepcji jest zakrzepica, która nieleczona może doprowadzić do poważnych konsekwencji, takich jak zator płucny. 

Gość Olkafasolka
4 godziny temu, Gość milusia_miła napisał:

Moja droga, powinnaś zrobić badania na krzepliwość krwi. Najgroźniejszą konsekwencją źle dobranej antykoncepcji jest zakrzepica, która nieleczona może doprowadzić do poważnych konsekwencji, takich jak zator płucny. 

Polecam zrobienie badań przy antykoncepcji. Są laboratoria, które mają takie w swojej ofercie np. laboratorium testDNA - moja znajoma robiła tam badania w kierunku trombofilii i poleca. Chyba są z Katowic, ale badanie możesz wykonać samodzielnie/ w dowolnej placówce. 

Gość ilona_kk
Dnia 27.06.2019 o 13:40, Gość Olkafasolka napisał:

Polecam zrobienie badań przy antykoncepcji. Są laboratoria, które mają takie w swojej ofercie np. laboratorium testDNA - moja znajoma robiła tam badania w kierunku trombofilii i poleca. Chyba są z Katowic, ale badanie możesz wykonać samodzielnie/ w dowolnej placówce. 

Ostatnio byłam u ginekologa, który mówił mi o badaniach genetycznych na trombofilię - bo skarżyłam się mu na puchnące nogi przy stosowanych dotychczas tabletkach. Czy wykonam takie badanie w Warszawie? Dzięki za polecenie laboratorium. 

Gość sarna

Badania krwi podstawowe plus na krzepliwość na pewno.Do tego dokładny wywiad. Ja tak miałam dobierane tabletki, 3 lekarz dopiero zaczął mnie badać bo inni od razu chcieli receptę wypisać. Ale ja się nie zgodziłam. Biorę belarę i dobrze się czuję - udało się dobrze dopasować jak widać 🙂 

Gość Karinka

Wymienione plus cukier i krzywa jak masz cukrzycę, bo ja np. mam i przy orlifique musiałam też to w komplecie dostarczyć.

Gość Weranu
3 godziny temu, Gość Karinka napisał:

Wymienione plus cukier i krzywa jak masz cukrzycę, bo ja np. mam i przy orlifique musiałam też to w komplecie dostarczyć.

Nie masz żadnych skutków ubocznych przy Orifique? Też zaczęłam je właśnie brać, więc pytam z ciekawości. 

Gość kajeczka
Dnia 28.06.2019 o 13:56, Gość ilona_kk napisał:

Ostatnio byłam u ginekologa, który mówił mi o badaniach genetycznych na trombofilię - bo skarżyłam się mu na puchnące nogi przy stosowanych dotychczas tabletkach. Czy wykonam takie badanie w Warszawie? Dzięki za polecenie laboratorium. 

Wykonasz badanie - polecam laboratorium testDNA - przedzwoń tam i wybierz placówkę, która Ci odpowiada. Wiem też, że możesz pobrać materiał do badań sama - wymaz z policzka i wysłać do laboratorium. Robiłam badanie na trombofilię rok temu, po poronieniu. 

Gość Morela

Dobrze jest zrobic takie w kierunku podejrzenia zakrzepicy żylnej, zwłaszcza jak w rodzinie był z tym problem. Ja miałam zrobione i musiała znaleźć inną antykoncepcję, wówczas lekarz zainteresował mnie diafragma caya, mam ja do dzisiaj i sprawdza sie w 100%.

Gość karolaola
19 godzin temu, Gość Morela napisał:

Dobrze jest zrobic takie w kierunku podejrzenia zakrzepicy żylnej, zwłaszcza jak w rodzinie był z tym problem. Ja miałam zrobione i musiała znaleźć inną antykoncepcję, wówczas lekarz zainteresował mnie diafragma caya, mam ja do dzisiaj i sprawdza sie w 100%.

Dobrze piszesz, warto zrobić badania w kierunku zakrzepicy, zwłaszcza jeśli w Twojej rodzinie występowały zawały, udary czy epizody zakrzepowe. Wynik pokaże Ci czy stosowanie hormonów jest dla Ciebie i czy nie zagraża Twojemu życiu! 

Gość Kelli

badanie w kierunku podejrzenia zakrzepicy żylnej czy jakoś tak, zapytaj lekarza, u mnie przekreśliło możliwość takiej antykoncepcji. teraz używam diafragmę caya.

Gość Ronka

Wcale nie przekreśla. Przy tendencjach zakrzepicowych można brać orlifique.