Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gosc

Zaburzenia miesiaczkowania u karmiacej

Polecane posty

Gość Gosc

Witam Forumowiczki, byłam u 3 lekarzy ale nie znajduje odpowiedzi na moje pytanie. Jestem karmiąca mama, mam nieregularne cykle, mniej więcej co 30 dni, tym razem okres spóźnia się drugi dzień. Co jeszcze mnie zaniepokoilo, to 5 dniowe plamienie, które trwało od 19 dc do 23 dc. Nie wspolzylam, nie miałam kontaktu seksualnego. Czego może być to oznaką? Będę wdzięczna za Wasze opinie

Gość gość

Karmiąc piersią masz wysoki poziom prolaktyny, a co za tym idzie cykle mogą i zwykle są nieregularne, możesz równie dobrze nie mieć go przez 2 miesiące, bądź mieć go po 20 dniach. Cykle przy karmieniu mogą również odbyć się bez owulacji jak i ta owulacja jest zachwiana. Dopóki karmisz nie przejmuj się tym. Ważne, że jest krwawienie czyli macica się oczyszcza, jeżeli nie ma przykrego zapachu, nie boli brzuch mocniej niż zwykle nie ma podstaw do niepokoju. Wszystko powinno wrócić do normy po zaprzestaniu karmienia ale również wtedy organizm potrzebuje czasu na stabilizację hormonów w tym głównie prolaktyny (nawet do roku czasu).

Gość Matulka

Pamiętaj, że okres karmienia piersią to nie jest czas kiedy możesz bez konsekwencji współżyć bez zabezpieczenia, bo raz się uda a raz nie. Ja jak karmiłam to monitorowałam sobie swoje cykle komputerem myway i w dni płodne zabezpieczałam sie diafragma caya, takie schemat stosuje do dziś.