Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maiko

Mam problem ze zbieractwem/ zakupoholizmem

Polecane posty

Gość Maiko

Mam mieszkanie 50m2 plus balkon i piwnica dla siebie samej, a nie mogę się zmieścić. Wszędzie są jakieś rzeczy. Wszystko kupuje na zapas, nawet jedzenie (mam pełna lodówkę: zamrażalnik pełen lodów, obiadów i pieczywa, ze 3 sałatki, 5 rodzajów owoców, kilka opakowań sera, dwa rodzaje pomidorów, 60 małych jogurtów, 30 smoothie, mleko kokosowe, owsiane, migdałowe, wodę kokosową, sok pomarańczowy, mandarynkowy, jabłkowy, jabłko z gruszką, jabłko z maliną, kaw i herbat nawet nie chce mi się wymieniać).

Jak się pewnie domyślacie, mam pełno ciuchów, zajmują 4 szafy odzieżowe + 2 komódki! W zeszłym miesiącu kupiłam  10 ...enek! 6 było rózowych!

W tym tygodniu kupiłam 12 lakierów do paznokci!!! Wszystkie były rózowe :(

Jak się zmienić? Nie kupować tyle? Zacząć sprzedawać / oddawać / wyrzucać?

Ma ktos podobny problem? 

Pozdrawiam, Angelika

Gość Malinowy krem

Problem faktycznie masz i dobrze ze zdajesz sobie z tego sprawę 😉 Skorzystaj z pomocy psychologa, samej będzie Ci ciężko sobie z tym poradzić , wątpie też w to, że tutaj na forum, ktoś będzie w stanie coś podpowiedzieć i doradzić. 

Ten problem ma swoje podłoże. 

Gość Gość
Przed chwilą, Leżaczek napisał:

Też tak robię, to się opłaca cukru mam z 25kg, konserw ze 100, kawy z 8słoików, ryżu z 10 opakowań, pasty do zębów, mleka kilka litrów, podkładki, klawiatury, konsole na zapas. W czym problem? Lepiej kupić karton cukru po 99gr niż później płacić co tydzień po 2.79. 

Spamer wrócił.

Gość Gość
1 minutę temu, Leżaczek napisał:

7 minut temu, Gość Malinowy krem napisał: Problem faktycznie masz i dobrze ze zdajesz sobie z tego sprawę Skorzystaj z pomocy psychologa, samej będzie Ci ciężko sobie z tym poradzić , wątpie też w to, że tutaj na forum, ktoś będzie w stanie coś podpowiedzieć i doradzić.  Ten problem ma swoje podłoże.  X 💩 jak konsola kosztuje 449 a jest promocja za 119 to biorę drugą na zapas niż później będę płacił 300 za uzywaną jak moja się spali. 

Nie rób spamu.

Gość Gość
1 minutę temu, Leżaczek napisał:

7 minut temu, Gość Malinowy krem napisał: Problem faktycznie masz i dobrze ze zdajesz sobie z tego sprawę Skorzystaj z pomocy psychologa, samej będzie Ci ciężko sobie z tym poradzić , wątpie też w to, że tutaj na forum, ktoś będzie w stanie coś podpowiedzieć i doradzić.  Ten problem ma swoje podłoże.  X 💩 jak konsola kosztuje 449 a jest promocja za 119 to biorę drugą na zapas niż później będę płacił 300 za uzywaną jak moja się spali. 

Nie rób spamu.

Gość Kuch
21 minut temu, Gość Maiko napisał:

Jak się zmienić?

Nie można zmieniać się. Zajrzyj na sympatię profil użytkownika o nicku "nieinteresujemnieseks". Ten chłop pomoże Ci wspólnie gotować smaczne obiady, wspólnie upiec ciasto, wspólnie skonsumować, umyć plecy, czy pomasować z oliwką bez sesku. On jest z Poznania z tego co wynika z opisu. Skoro nie chce się wiązać i nie chce Cię związać, to tylko skorzystasz. Nawet jak jesteś LES, bo on i tak nie uprawia.

Gość Gość

Masz faceta? 

Gość Maiko
35 minut temu, Gość Malinowy krem napisał:

Problem faktycznie masz i dobrze ze zdajesz sobie z tego sprawę 😉 Skorzystaj z pomocy psychologa, samej będzie Ci ciężko sobie z tym poradzić , wątpie też w to, że tutaj na forum, ktoś będzie w stanie coś podpowiedzieć i doradzić. 

Ten problem ma swoje podłoże. 

Kurczę, wiem, że może powinnam, ale mam uraz do polskich lekarzy. Prywatnych też.

28 minut temu, Leżaczek napisał:

Też tak robię, to się opłaca cukru mam z 25kg, konserw ze 100, kawy z 8słoików, ryżu z 10 opakowań, pasty do zębów, mleka kilka litrów, podkładki, klawiatury, konsole na zapas. W czym problem? Lepiej kupić karton cukru po 99gr niż później płacić co tydzień po 2.79. 

Te jogurty faktycznie opłacało się kupić, ale nie potrzebuję tylu ...enek itp. Mam też problem z wyrzucaniem. Gdzie Ty to wszystko trzymasz?

Książek o minimalizmie też trochę przeczytałam :(

17 minut temu, Gość Kuch napisał:

Nie można zmieniać się. Zajrzyj na sympatię profil użytkownika o nicku "nieinteresujemnieseks". Ten chłop pomoże Ci wspólnie gotować smaczne obiady, wspólnie upiec ciasto, wspólnie skonsumować, umyć plecy, czy pomasować z oliwką bez sesku. On jest z Poznania z tego co wynika z opisu. Skoro nie chce się wiązać i nie chce Cię związać, to tylko skorzystasz. Nawet jak jesteś LES, bo on i tak nie uprawia.

A po co mi ktoś taki? Mam z kim się zadawać.

9 minut temu, Gość Gość napisał:

Masz faceta? 

Tak.

7 minut temu, Leżaczek napisał:

Nie kupuj tyle co nie zdążysz zuzyc do końca ważności, nie kupuj gdy cena jest taka sama jak zawsze, nigdy nie oddawaj nie wyrzucaj. Sprzedaj.

Leżaczku, nawet nie mam czasu tego sprzedać, tyle tego jest. Rzeczy warte więcej niż 100zł opłaca się sfotografować i sprzedać. 

Gość Gość

Już się uaktywnia 13 bo o nerwicy natręctw temat.

Gość Maiko

Leżaczku, żeby wszystko sprzedać, musiałabym mieć z pół roku urlopu i codziennie kilka godzin robić zdjęcia.

Gość gość

Leżak nadal jesteś na rencie socjalnej?

Gość Kuch
25 minut temu, Gość Maiko napisał:

A po co mi ktoś taki? Mam z kim się zadawać

To już wiemy, że nie masz poblemu z nadmiarem jedzenia. Dzìękujemy.

Gość gość
8 minut temu, Leżaczek napisał:

Przed chwilą, Gość gość napisał: Leżak nadal jesteś na rencie socjalnej? X tak 0zł miesięcznie 👌😄

Nie masz się czego wstydzić, pracujesz?

Gość Gosc

Mam 48 szt perfum, 32 kremy, 32 pedzle, 5 tuszy, 31 par butow, 31 par spodni, 51 ...enek, 19 zakietow, bielizny cala komode i nie uwazam tego za problem. Po prostu lubie codziennie zakladac cos innego. 

Gość Maiko
32 minuty temu, Leżaczek napisał:

Nie będziesz akurat pracować to porobisz, teraz posegreguj pochowaj 👌😄

To chyba do ciąży będę musiała poczekać 🤣

Gość Gosc

Wlasciwie 2 komody bo na zime mam inna. Kazda rzecz jest inna. Nie mam 2 takich samych. 

Gość Maiko

Lata mi to zajmie 😭

Gość Gosc

Jak kolekcjonuje sie znaczki to ja kolekcjonuje piekne rzeczy. Normalna sprawa. 

Gość Gosc

Dlaczego to ma byc problem? Jest krem do rak i nog, twarzy, ciala, sa rozne rodzaje i maja rozne wlasciwosci to po co mi 1? Tak samo jest z tuszami. Tak samo z ubraniami. Jak to wyglada jak ktos chodzi ciagle w tym samym? 

Gość Gosc

Mam miec tylko 1 buty? Sa buty na lato i zime i na morskie brzegi i na deszcz i na okazje i do roznych ...enek tez zaklada sie rozne buty. Jeszcze bym dokupila z 2 pary ale nie mam miejsca. Ale i tak je kupie. Tylko jak mi sie znudza te co mam i zniszcza. 

Gość Gosc

Jedzenia tyle nie kupuje bo to nie ma sensu poniewaz przeterminuje sie. Wystarcza mi dwie paczki kostek do cukru. Ze 4 rodzaje wedlin, warzywa, chleb, ziemniaki. Reszte dokupuje w miare potrzeb. 

Gość Gosc

Ale po co mam wyrzucac kosmetyki skoro je uzywam? Raz uzywam takie a raz inne. Zalezy czy skora sie przetluszcza czy jest sucha. Czy chce miec oko blyszczace czy matowe. Czy dlugie rzesy czy grube podkrecone. Zaleznie od pogody. 

Gość Maiko

Nie chcę tyle mieć. Potem problem w co się ubrać itd. Za dużo myślę o rzeczach.

Gość Gosc

A ja wlasnie celowo to robie. Schowalam te 48 szt perfum. Dokupilam tylko z 5 i stalo 5 i zle sie czulam bo nie co dzien mam ochote wachac arbuza. Raz mam ochote wachac frezje a raz drzewo, a raz lubie ciezkie zapachy a raz cukierkowe w zaleznosci od nastroju. Nie wiem jak mozna od lat uzywac tylko 1. To jest nie do pomyslenia. 

I tak wlasnie o to chodzi zeby myslec o rzeczach a nie o tym o czym nie chce. 

Gość Gosc

Tak samo jest z kuchnia. Wole czytac przepisy i cokolwiek robic zeby tylko nie myslec. I codziennie jesc co innego. Zeby bylo kolorowo. 

Gość Gosc

Ja to nazywam "odciaganie uwagi od problemow". Poza tym moim marzeniem jako dziecko piszac list do Mikolaja bylo miec 22 szt tego i 14 tego i 18 tamtego i 5 tego. I spelnilo sie jestem szczesliwa. 

Gość Gosc
7 minut temu, Leżaczek napisał:

4 minuty temu, Gość Gosc napisał: Ja to nazywam "odciaganie uwagi od problemow". Poza tym moim marzeniem jako dziecko piszac list do Mikolaja bylo miec 22 szt tego i 14 tego i 18 tamtego i 5 tego. I spelnilo sie jestem szczesliwa.  X tak ale nie masz 22 sztuk szczotek do podłogi które nie używasz i cie przytlacza. Ja też mogę mieć 22 konsole drugie tyle na zapas, trzecie tyle padow na zapas ale jak mi ktoś wstawi 2Gosc2 radia to nie usne 😄😱😵

Ja mam 32 szt pedzli ale ja uzywam. Twarz maluje pedzlem miekkim albo krotkim, do rozu mam osobny, do oka osobny. Mam pedzel do nakladania kremu i do rak. I do stop. A ten drugi komplet jest inny. Tam sa pedzle starego typu. Jak jakis sie zrobi niemily to go wyrzucam i biore nastepny a nie denerwuje sie ze nie mam czym sie pomalowac

Uzywanie 1 pedzla byloby beznadziejne i nieprofesjonalne poniewaz nie zrobi sie tak dobrego makijazu. To juz na wczasach lepiej w ogole darowac sobie malowanie 1 pedzlem. Lepiej wcale

Gość Maiko

A ja mam jedne perfumy. Ponieważ tylko jedne mi się podobają. 

Gość Gosc
4 minuty temu, Leżaczek napisał:

U ciebie to są perfumy kosmetyki buty u mnie konsole gry pady, warto się zastanowić. Nie chodzi w minimalizm o to żeby mieć po 1szt tylko tyle ile trzeba ani jednego mniej ani więcej. Mi ważnych rzeczy potrzeba na zapas nie będę potem przepłacać za używane czy lecieć do sklepu po 1 kawę 8zł drożej. 

Lubie proste meble, zadnych gadzetow domowych, nie mam dywanow, bo cenie minimalizm. Tylko kosmetyki perfumy i ubrania sa w nadmiarze bo lubie to zmieniac. 

Gość Gosc
6 minut temu, Leżaczek napisał:

4 minuty temu, Gość Gosc napisał: Ja mam 32 szt pedzli ale ja uzywam. Twarz maluje pedzlem miekkim albo krotkim, do rozu mam osobny, do oka osobny. Mam pedzel do nakladania kremu i do rak. I do stop. A ten drugi komplet jest inny. Tam sa pedzle starego typu. Jak jakis sie zrobi niemily to go wyrzucam i biore nastepny a nie denerwuje sie ze nie mam czym sie pomalowac  Uzywanie 1 pedzla byloby beznadziejne i nieprofesjonalne poniewaz nie zrobi sie tak dobrego makijazu. To juz na wczasach lepiej w ogole darowac sobie malowanie 1 pedzlem. Lepiej wcale X to miej i 32 jak Ci pasuje mieć 32, ja nie mam żadnego i 32 by mi ciazylo w szufladzie👌😄

Lubie jak w domu jest jak w sklepie. Mi taki styl odpowiada. Jestem jakby na wiecznych zakupach. Nie podoba mi sie domowe wnetrze. Zle sie czuje w takim. 

Nie wiem jak mozna uzywac 1 perfum. To jest dla mnie straszne. Kojarzy mi sie z bieda i zle dzialaloby mi to na psychike ze jestem zmuszona uzywac 1 bo nie stac mnie na inne.