Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Laura

Kto ma rację?

Polecane posty

Gość Laura

Mam problem, bo chcę schudnąć i dlatego postanowiłam policzyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Wyszło mi ok. 1600 kcal. Czyli żeby schudnąć powinnam jeść ok.1400 kcal. I tu zaczyna się problem, bo jedni uważają, że 1500 kcal to za mało, inni uważają, że to spoko. A ja sama nie wiem.  Nie chcę sobie zaszkodzić tylko ZDROWO schudnąć, dlatego nie wiem, kogo słuchać.  

Obecnie nie ćwiczę i przez to nie wiem, czy to ok.1400 kcal na dzień jest zdrowe. Bo wydaje się, że to mało kalorii, ale z drugiej strony ja nie ćwiczę, więc nie potrzebuję dużo kalorii. Co o tym myślicie?

Gość gość

Nie zastanawiaj się kto ma racje, tylko sprawdz jak sama się będziesz czuła. Co cię inni obchodzą, rany... 😕

Gość Gosc
11 godzin temu, Gość Laura napisał:

Mam problem, bo chcę schudnąć i dlatego postanowiłam policzyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Wyszło mi ok. 1600 kcal. Czyli żeby schudnąć powinnam jeść ok.1400 kcal. I tu zaczyna się problem, bo jedni uważają, że 1500 kcal to za mało, inni uważają, że to spoko. A ja sama nie wiem.  Nie chcę sobie zaszkodzić tylko ZDROWO schudnąć, dlatego nie wiem, kogo słuchać.  

Obecnie nie ćwiczę i przez to nie wiem, czy to ok.1400 kcal na dzień jest zdrowe. Bo wydaje się, że to mało kalorii, ale z drugiej strony ja nie ćwiczę, więc nie potrzebuję dużo kalorii. Co o tym myślicie?

Zalezy ile wazysz i ile masz wzrostu.

Ja np przy wzroscie 172 cm i wadze 68 kg schudlam do 60 kg na diecie 1000 kcal przez 2 miesiace. ZALOZylam sobie dzienniczek na dieta.pl chyba, i tam wrzucalam wszystko co jadlam. Zdarzyl sie pare razy kieliszek wina i inne grzeszki ale trzymalam sie 1000 kcal. Niekiedy bylo to 960 a niekiedy 1050. Ale schudlam szybko i swietnie sie czulam. Oczywiscie jadlam zdrowo! Duzo warzyw i chudego białka

Gość gość

1600 kcal zapotrzebowania? Masz 150 cm wzrostu i cały dzień leżysz?

Gość gość
1 minutę temu, Gość Gosc napisał:

Zalezy ile wazysz i ile masz wzrostu.

Ja np przy wzroscie 172 cm i wadze 68 kg schudlam do 60 kg na diecie 1000 kcal przez 2 miesiace. ZALOZylam sobie dzienniczek na dieta.pl chyba, i tam wrzucalam wszystko co jadlam. Zdarzyl sie pare razy kieliszek wina i inne grzeszki ale trzymalam sie 1000 kcal. Niekiedy bylo to 960 a niekiedy 1050. Ale schudlam szybko i swietnie sie czulam. Oczywiscie jadlam zdrowo! Duzo warzyw i chudego białka

Nie da się jeść zdrowo będąc na głodówce.

Gość Laura
1 godzinę temu, Gość gość napisał:

1600 kcal zapotrzebowania? Masz 150 cm wzrostu i cały dzień leżysz?

Mam 161 cm wzrostu i nie robię nic takiego, co wymagałoby ogromnego wysiłku. Obecnie mam wolne, więc korzystam i sobie odpoczywam.

Gość ...

Mi dietetyk układał dietę, 1500 kcal przy minimalnym wysiłku. Porcje wielkie, że nieraz nie byłam w stanie zjeść, dużo warzyw, ryżu brązowego, makaronu razowego, ryby, piersi z indyka i kurczaka. Dużo ostrych przypraw , żeby wspomóc metabolizm. Chudlam 1 kg tygodniowo, nie  chodziłam głodna. Dieta 1000 czy 1200 kcal to diety wyniszczajace,  a efekt jo-jo murowany

Gość gosc

Byłam ostatnio na szkoleniu i wychodzi na to, że ograniczanie kalorii jest nieskuteczne przez to, że organizm dostosowuje się do tego, czym dysponuje. Masz 1400 - i z tego robi się dzienna norma, twoje zapotrzebowanie kaloryczne po prostu spada do tego poziomu.

Póki nie ćwiczysz, pracujesz raczej na efekt jojo, rusz się!

Gość apreaew

W takim realnym życiu 100 kalorii w tę czy w drugą stronę naprwdę nie ma znaczenia. 100 kalorii to raptem parę ciastek. Myślisz, że szczupli ludzie liczą tak co do każdej setki że są szczupli? Kalorie należy traktować orientacyjnie, a raczej dbaj o to, żeby jeść właściwe produkty (tzn. takie, które oprócz kalorii mają też witaminy) i żeby się ruszać.