Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anela1974

Jak rozpoznać rumień wędrujący po ugryzieniu kleszcza?

Polecane posty

Gość Anela1974

Czy ktoś z Was został ukąszony przez kleszcza? pojawił mi się rumień, ale nie jestem pewna, czy iść z tym do lekarza. w sieci piszą, że rumień po kleszczu to zmiana skórna o wyglądzie tarczy strzelniczej. Nie wiecie, czy taki rumień zawsze oznacza boreliozę?

Gość monia

powikłania po ukąszeniu kleszcza są bardzo poważnie, więc  nie powinnaś tego bagatelizować 

Gość madzik

jak masz rumień wędrujący to koniecznie musisz iśc do lekarza i zrobić badania 

Gość ewa

no nie wiem, czy Ci lekarz teraz pomoże. na bank musisz zrobić badania i raczej na nfz nie licz. radzę też wybrać się do dobrego specjalisty, bo sporo lekarzy bagatelizuje tego typu rzeczy

Gość mela

na nfz nie ma co czekać bo póxniej mogą się pojawić powiklania. Marsz do specjalisty prywatnie

Gość elka

miałam podobny przypadek i trzeba było wykonać dwa badania  osoby ukąszonej i kleszcza. niby groszowe sprawy, ale później okazało się, że te badania trzeba wykonywać co jakiś czas  oraz rozpocząć leczenie. więc wtedy z kasą na prywatne wizyty i badania trochę sie płynie. 

Gość mery

@elka w takich sprawach najlepiej się zainteresować pakietem medycznym i mieć wszystko w komplecie. Ostatecznie to się najbardziej opłaca kiedy wizyty i badania mają być częstsze

Gość Kasisi

Nie znalazłam u siebie kleszcza ale po spacerze w lesie miałam zaczerwieniony punkcik jak po ugryzieniu komara. Trochę mnie swedzial, potem lekko się powiększył ale nie znikał. Po ok 3 miesiącach powiększył się bardzo i powstał taki czerwony placek ( nie tarcza). Do tego to miejsce trochę swedzialo a trochę piekło jakby było oparzone. Nie podejrzewalam boreliozy ale po badaniach niestety wyszła...

Gość pinezka

@mery ty masz jakiś pakiet?

Gość mery

@pinezka tak mam medipakiet wersję rozszerzoną i dobrze że tak się na to zdecydowałam bo wydatki zmalały

Gość daniela

ja już od jakiegoś czasu mam pakiet partnerski i uważam, że to było super posunięcie w kwestia zdrowotnych. a co do kleszczy to nie ma co zwlekać tylko zrobić badania i to jakieś 4-6 tygodni od ukąszenia i iść z wynikami do lekarza 

Gość elka

miałam podobny przypadek i trzeba było wykonać dwa badania  osoby ukąszonej i kleszcza. niby groszowe sprawy, ale później okazało się, że te badania trzeba wykonywać co jakiś czas  oraz rozpocząć leczenie. więc wtedy z kasą na prywatne wizyty i badania trochę sie płynie. 

Gość zuzka

ja niestety tak już się zawiodłam na nfz i lekarzach, że teraz już wiem, że jak się nie zapłaci to się człowiek nie wyleczy. jak dla mnie pakiet medyczny to tylko kwestia czasu. bo jak nikomu nic za bardzo nie dolega to wszystko jest ok, ale jak nagle trzeba iść do lekarza to jest problem. u mnie przynajmniej tak było. człowiek może być już zmęczony tą ciągła walką o kolejkę do specjalisty, czy proszeniem o dodatkowe badania 

Gość bodzia

też mi się wydaje, że powinnaś iść do lekarza, bo z tymi kleszczami teraz to nie ma żartów 😞 

Gość klaudia

lepiej nie czekać bo leczenie powikłań jest bardzo męczące i długotrwałe. Biegiem do dobrego prywatnego lekarza

Gość oliwia

to są bardzo ważne sprawy i mogą się rozwinąć w coś niebezpiecznego. Trzeba poszukać prywatnego specjalisty i zacząć działać bo im dłużej zwlekasz tym gorzej, a na nfz się nie doczekasz

Gość gość

i jak tam? Jak to rumien wędrujący, to on z dnia na dzień będzie większy

Cytat

Gość aniuka
11 minut temu, Gość gość napisał:

i jak tam? Jak to rumien wędrujący, to on z dnia na dzień będzie większy

tak ten rumień się powiększa, dlatego trzeba od razu iść do lekarza po antybiotyki. niestety nie zawsze rumień się pokazuje i dlatego trzeba zawsze się zbadać po ukąszeniu kleszcza 

Gość sanka

im dłużej czekamy bez wizyty u lekarza, tym bardziej rośnie zagrożenie powikłań. lekarze nie gryzą