Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama 14 miesięcznego synka

Roczne dziecko u okulisty wynik badania bardzo się martwię a okulista nie widzi problemu

Polecane posty

Gość Mama 14 miesięcznego synka

Byłam z synek u okulisty w maju wtedy skończył rok. 

Martwiło mnie uciekające oczko. Widoczne bardziej na zdjęciach. Okulistka powiedziała ze po badaniu nie widzi żadnego problemu wytłumaczyla ze na zdjęciu nie ma zeza tylko tak spojrzał.

Na badanianiu wyszło op.-2,50 cylinder 0,75 os 176 

OL -2,75 cylinder -075 os 26

Lekarka powiedziała ze nie mam się czym martwić ze dzieci w tym wieku tak mają. Wiec ok odpuściłam ale dziś na grupie przeczytałam ze 8 miesięczne dziecko nosi okulary bo ma +075 i 1.25 

Czy powinnam pójść do innego lekarza? To był najlepszy w mieście ufam mu sama do niej chodze ma bardzo dużo pacjentów i bardzo dużo pozytywnych opinii w sieci 

Gość Anna

Skoro lekarz ci tak powiedzial to chyba wiedzial co mowi, gdyby uwazal ze potrzebne okulary to by przepisal.

Gość Gość

Mnie okulistka powiedziała jak córka była mała, że u dzieci na ok. +1 nie ma sensu wyrabiać okularów, bo to się skoryguje. Sprawdziło się. 

Gość Natalia
22 minuty temu, Gość Gość napisał:

Mnie okulistka powiedziała jak córka była mała, że u dzieci na ok. +1 nie ma sensu wyrabiać okularów, bo to się skoryguje. Sprawdziło się. 

I dobrze Ci powiedziala, ale Twoje dziecko miało całkiem inną wadę niz dziecko autorki. Dzieci często mają nadwzroczność (czyli "plusy"), jest to fizjologiczna "wada" która przeważnie z czasem ustepuje sama lub z pomocą okularów. Autorko, nie wiem czy w przypadku minusów (i to dość wysokich) wada sama ustąpi. Ale nie jestem specjalistą. Na Twoim miejscu poszłabym jeszcze do drugiego okulisty

Gość Gosc

Okulary nie lecza tylko rozleniwiaja oczy poglebiajac wade chyba ze np. przy wadzie -2.00 nosisz okulary -1,00 wtedy cwiczysz cos oczy.. zreszta tak male wady jak -2 mozna skorygowac samymi cwiczeniami ale lekarz ci nie powie bo by zostal bez pracy i optyka wielki biznes by odnosił straty. 

Gość Gość
11 minut temu, Gość Natalia napisał:

I dobrze Ci powiedziala, ale Twoje dziecko miało całkiem inną wadę niz dziecko autorki. 

Tak tak, ale odniosłam się bardziej do tej informacji o 8miesięczniaku w okularach z wadą +0,75. 

Gość Natalia
37 minut temu, Gość Gosc napisał:

Okulary nie lecza tylko rozleniwiaja oczy poglebiajac wade chyba ze np. przy wadzie -2.00 nosisz okulary -1,00 wtedy cwiczysz cos oczy.. zreszta tak male wady jak -2 mozna skorygowac samymi cwiczeniami ale lekarz ci nie powie bo by zostal bez pracy i optyka wielki biznes by odnosił straty. 

-2,0 to nie taka mała wada. Ćwiczenie oczu to stara szkoła starych okulistów. Owszem, wykonuje sie ćwiczenia mięśni okalających oczy. Ale nie poprzez niedokorygowanie 😉

35 minut temu, Gość Gość napisał:

Tak tak, ale odniosłam się bardziej do tej informacji o 8miesięczniaku w okularach z wadą +0,75. 

Aa to przepraszam 🙂

Gość Gosc

Jeju a jakie to ćwiczenia na oczy? Bo ja nosiłam okulary przy - 0,5 przed taki asrtgmatyzm jak ma dziecko autorki! Teraz mam takie same cylindry przy - 2,75 i - 3,25 i jestem całkiem ślepa. Bez okularow się nie ruszam. Poszłam do okulisty pierwszy raz, bo nie mogłam nic rozczytac na tablicy w szkole i wpadalam na framugi drzwi kiedy próbowałam przez nie przejść 

Gość Gość
1 minutę temu, Gość Gosc napisał:

Jeju a jakie to ćwiczenia na oczy?

Ortoptystka daje odpowiednie ćwiczenia. Ale pewnie nie zawsze ćwiczenia wystarczają. Chociaż u nas zdały egzamin.

Gość Gość

Tak z ciekawości, w jaki sposób wykrywa się takie wady wzroku u niemowlaków typu +1 czy minusowe? Przecież on nie powie, że słabiej widzi z bliska czy daleka. 

Gość gość

Skoro lekarz mówi ok, ty panikujesz to diagnoza jest jasna, niestety jesteś matką paranoiczką